ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Печатарският клъстър вече работи

Печатарският клъстър вече работи

Вторник, 10 Октомври 2006 ( прочетена 1369 пъти)


Основните компании в сферата на печатарската и полиграфическата индустрия в страната вече са обединени в клъстър "Българска медия и печат". Информацията съобщиха от Съюза на печатарската индустрия в България, които са инициатори на проекта. Създаването на новото обединение отне близо около половин година и клъстърът на практика вече работи.

Идеята за създаването на клъстър на печатарската индустрия беше представена в края на миналата година. Първоначално авторите на проекта разработиха меморандум за създаването на новото обединение, а по-късно представиха и конкретен план за неговото функциониране. Идеята е клъстърът да обедини компаниите от бранша, както и всички, които имат отношение към печатарската дейност. Това са големите печатници, доставчиците на машини и оборудване, хартия и други основни материали за полиграфическото производство, издателствата и разпространителските предприятия.

На последната среща на членовете на Съюза на печатарската индустрия в България е взето решението в организацията да се включи и сдружението "Българска книга", съобщиха от съюза. Новият член на практика обединява повечето издателства на книги и учебници в страната.

Сред целите на клъстър "Българска медия и печат" са да бъде създадена мрежа от контакти на всички негови членове и през нея да се обменя информация между тях за продукти, технологии, ноу-хау, пазари и кадри. Основно предимство за участниците в мрежата ще е свиването на разходите при тяхната дейност и при доставката на суровините. Така например в момента компаниите събират идеи и предложения за заявки за осигуряването на лицензиран софтуер за компаниите.

Предстои всички членовете на "Българска медия и печат" да подпишат свой етичен кодекс, който вече е подготвен. В него един от важните въпроси е спазването на законодателството, в това число на Закона за авторското право и сродните му права. За обсъжданата тема това показва уважението към авторите на софтуера, който ни помага да бъдем все по-производителни и нашият съвместен продукт да става все по-качествен и конкурентоспособен, обясняват представителите на бранша.

Цел на клъстъра е да се получи ефективен диалог между фирмите и държавата и да се намалят административните бариери. Стремежът на компаниите ще е да осигурят по-успешен достъп до европейските пазари и до традиционните от миналото потребители на българската продукция (Русия, Близкия изток). В своето обединение компаниите виждат възможност да повишат обема и качеството на продукцията си.

Други приоритетни инициативи за членовете на клъстъра са да се насърчи иновативността на компаниите. За целта ще се обменя техническа информация, ще се осигурява достъп до международни специализирани изложения.

Източник: www.dnevnik.bg


print   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Technical Assistant Packaging
гр. София
фирма ФИКОСОТА ООД

Акаунт - дигитален широкоформатен печат
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама