ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Печатница Тафпринт ООД внедри пилотна за България производствена иновация

Печатница Тафпринт ООД внедри пилотна за България производствена иновация

Петък, 8 Ноември 2019 ( прочетена 451 пъти)


Печатница "ТАФПРИНТ" ООД е водещ производител на полиграфична продукция. Основана в началото на 1990 г., днес печатницата е разположена на площ от 26 500 кв.м. в собствена база от 6 модерни сгради.

 

 

ТАФПРИНТ ООД е с интегрирани всички организационни процеси и осигурява пълен цикъл на производство в полиграфическата сфера, услугите за облагородяване на печатната продукция и приложенията за вътрешна и външна реклама. На своите клиенти печатницата предлага: листов офсетов печат, сито печат, широкоформатен дигитален печат, довършителни дейности, външно и вътрешно брандиране на офиси и автомобили. С широката си гама от постпринт операции като: каширане, цялостно и селективно UV лакиране, топло и студено ламиниране, топъл печат, сухо преге, 3D релеф, структурен релеф, щанцоване, книговезки услуги - термолепене и концево шиене, мека подвързия, твърда подвързия и други, ТАФПРИНТ ООД е утвърден лидер на пазара за производство на луксозни опаковки за козметичната, алкохолната и фармацевтична индустрия. Печатница ТАФПРИНТ е специализирана в разработване на креативни рекламни кампании на известни световни брандове. Професионален партньор, който разбира и преживява ценностите и потребностите на Клиента. Синоним на творческа свобода. Печатницата е сертифицирана по стандартите ISO 9001:2015; ISO 14001:2015 и OHSAS 18001:2007.

 

Основни отдели и етапи на работа и технологични процеси.


Първото звено е Отделът Работа с клиенти. Екипът обработва внимателно запитването, обсъжда го с Клиента и от позиция на професионалната си преценка добавя идеи и предложения с иновативни техники. Подготвя офертите и проследява производствения процес.

 

Дизайн и предпечатна подготовка. Работещите в ТАФПРИНТ специалисти графичен дизайн и предпечат са със сериозни познания в областта на полиграфията и компютърните програми, необходими през целия процес до издаването на всеки един завършен полиграфичен продукт. Предпечатната подготовка е основен етап от цялостния издателско-полиграфически процес. Тук специалистите подготвят монтажите за експонация според формата на медията и специфичните изисквания на печата. Използва се най-съвременна предпечатна система за експонация на монтираните по електронен път оригинали директно върху печатните пластини /CTP технология/.


Отдел ПЕЧАТ. Печатница ТАФПРИНТ  разполага с прецизен и висококачествен листов офсетов печат. Офсет печат е най-разпространената технология за пълноцветен печат, даваща перфектното качество на изображението. Печатницата разполага с 5 висококачествени печатни машини, производство на най-добрите немски и японски фирми в тази област. Чрез прецизният офсетов печат се изработват разнообразни полиграфически рекламни и информационни изделия за масови приложения: календар-бележници, тетрадки, книги, албуми, списания, каталози, брошури, дипляни, листовки, календари, плакати, етикети, опаковки, дисплеи и др.

 

ТАФПРИНТ разполага с технически и технологичен изключително прецизен ситопечат. Ситопечатът е специализиран процес и възпроизвежда прекрасни плоски, ярки цветове, обемни лакови композиции като облагородява печатните изделия, придавайки неповторимост и уникалност. Особено приложим при опаковки и луксозни рекламни материали.
Дигиталният широкоформатен печат е с многобройни приложения – външна реклама, интериорен дизайн, транспортна реклама, беклит, дисплеи в кратки серии, постери и POS материали в единични бройки, табели, и т.н.

Печатницата предоставя широка гама от специализирани постпринт облагородяващи довършителни услуги. Предлаганите серии от специални покрития и техники “събуждат всички пет сетива” в Клиента и Потребителя.


Топъл печат е специализирана технология, при която отделни елементи се покриват със златен, сребърен или друг цвят посредством фолио и създава ефекти, практически непостижими с традиционни мастила.  
Финесът на релефа, обогатен с елегантността на топлия печат силно отличават продуктите на ТАФПРИНТ. Предлага се както чистият триизмерен релеф, познат като “сухо преге”, така и уникалният “структурен релеф”.


Машините за щанцоване изрязват, биговат, оформят и подобряват външния вид на крайния продукт. Това прави процеса на по-късно сгъване механично безупречен.
Кутиите се лепят машинно по перфектно контролиран начин, с екологични лепила.

Печатницата предлага едностранно, двустранно, цялостно и селективно лакиране. Лакът придава лъскав гланц и обогатява цвета отдолу. Ефектът има мулти-сензорно въздействие.
В услуга на Клиента са техническите и технологични възможности за топъл и студен ламинат.

Ламинирането е процес, при който машина нанася лепилен слой върху фолио и се залепва към отпечатания лист, при което се получава по-здрава и твърда опаковка, с по-добра издържливост и бариерни свойства.


ТАФПРИНТ разполага с кашираща машина последно поколение. Каширането на велпапе е процес, при който върху велпапето - 2, 3 ии 5 слойно се залепва хартия или картон с или без печат, с възможност за лакиране или ламиниране. Каширането освен естетически вид, придава на изделието допълнителна здравина.

Печатницата разполага с екип от професионалисти и пълно машинно и технологично оборудване за твърда подвързия с най-високо качество.

 

Книговезкият отдел е оборудван със специализани машини и се обслужва от висококвалифициран персонал. Основните книговезки услуги включват: термолепене, термоепене и концево шиене, концево шиене, мека подвързия “с маншети”, твърда подвързия, рязане, сгъване, влагане и шиене, набиране и подлепване, каширане, фолиране, нестандартни услуги.

 

Печатница ТАФПРИНТ е динамична компания, работеща по силата на принципа "удовлетвореност наклиента на първо място", изграждане на дългосрочни, здрави, предсказуеми и взаимноизгодни отношения с Клиентите, осигурявайки им допълнителни ползи и спокойствие, ясна и прозрачна фирмена политика. Винаги е в търсене на подобренията и инвестира все повече, в стремежа си за лидерски позиции във всяка категория, пазар или потребителска нагласа, за която са избрали да се конкурират.

 

На 27.11.2018 г. "ТАФПРИНТ" ООД подписа с Министерство на икономиката договор № BG16RFOP002-3.004-0089-C01 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнението на проект: „Повишаване на ресурсната ефективност в "Тафпринт" ООД, чрез реализация на пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“.

 

Договорът е в изпълнение на процедура BG16RFOP002-3.004 „Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020г. с подкрепата на Европейски фонд за регионално развитие. 

Проектът е насочен към внедряване на производствена (процесна) иновация – Процес по офсетов печат с оптимизирано придвижване на печатната медия, високоефективно намастиляване и без приложение на сушене с талк за дебели картони“ Иновативността на производствения процес се състои във възможност за: автоматична настройка и подаване на въздух в процеса на придвижване на печатната медия между мастилните секции на използваната печатна машина, с минимизирано приложение на воден баланс, които от своя страна ще позволяват намастиляване, гарантирано от полагането на цветовете с точност, без да е необходимо използването на ръчно цветоопределяне и отпадането на приложение на сушене с талк за дебели картони, ще позволят постигане на качествен отпечатък и много ниските скорости на процеса на печат, дори при дебели картони, което ще повиши производителността на печатницата и ще доведе до разширяване на капацитета на съществуващия стопански обект на компанията, което ще е възможно с внедряване в машинния парк на компанията на Листова печатна машина - 1 бр.

 

Описание на иновативния процес, технически и технологични характеристики на процеса


1.    Високоефективно цветоопределяне и намастиляване - в предложения иновативен процес е предвидено намастиляване в печатните секции на използваните печатни преси чрез подаване на мастилото по начин, който позволява ефективно, точно намастиляване, без прилагане на дейности по цветоопределяне (ръчно или чрез софтуерен продукт) в процеса по предпечат, а автоматизирано, директно в процеса на печат.


2.    Печат на плътни медии - дебели картони - ще се прилага софтуерно управлявано подаване на сгъстен въздух за придвижване на медията в използваните печатни преси. Така описаното ще е възможно с използването на сензори за движение, които ще позволяват в печатница процес да се проследява (постоянно) придвижването на медията в печатната машина, като едновременно с това се предприемат корективни действия. Така описаното ще позволи постигане на високи скорости на ефективен офсетов печат, особено при тежки, плътни медии-дебели картони.


3.    Прилагане на 50% по-нисък воден баланс и използване на минимални количества изопропилов алкохол - ще бъде възможно поради ефективното намастиляване в печатния процес. Това от своя страна ще позволи редица оптимизации, пряко свързани с трудностите за ефективното сушене на печатната медия (хартия, картон). Поради възможността за ефективно намастиляване във всяка от печатните секции, се предвижда минимизирано използване на воден баланс - очакванията са за 50% по-малко, както и незначителни количества изопропилов алкохол - при сега прилагани 12-14 %, се очаква да се достигне до стойности от 3 до 4 %.


4.    Сушене без талк в печатния процес - в резултат от оптимизираното овлажняване на медията, при гарантирани ефективност, скорост и качество на печатния процес, компанията ще оптимизира офсетовия печат като дейността по премахване на талка от напечатаната медия (след печатния процес) изцяло отпадне. Поради възможността да не се прилага талк в печатния процес, след реализацията на проекта, компанията няма да осъществява дейностите по премахване на талка - сега осъществяваната дейност е изцяло ръчна, като от напечатаната медия буквално се забърсва остатъчния талк.

 

5.    Автоматично определяне на въздухоподаването в печатния процес - ще се прилага софтуерно управлявано подаване на сгъстен въздух за придвижване на медията в използваните печатни преси. Така описаното ще е възможно с използването на сензори за движение, които ще позволяват в печатница процес да се проследява (постоянно) придвижването на медията в печатната машина, като едновременно с това се предприемат корективни действия.

Представяйки в детайли иновативния процес, по своята същност разработката на „Тафпринт“ ООД позволява прилагането на уникален процес в иначе познатата технология на офсетов печат, поради уникалните възможности на иновативния процес за намастиляване, гарантирано от полагането на цветовете с точност, очакванията на компанията са, че няма да е необходимо използването на ръчно цветоопределяне, при гарантирано високо качество на печат и оптимизирани разходни норми на мастило. Това ще позволи минимизирано приложение на воден баланс (над 50% по-малко от стандартните печатни офсетови процеси), тъй като няма да е нужно отмиване на сериозни количества.

Суровини. Отпадъци. Спестявания

За производството на печатната си продукция компанията сега използва следните суровини: листови хартии с различна плътност, мукава, лепило, UV лак, мастила, вода, изопропилов алкохол, печатни форми. Така описаните суровини и спомагателни материали, в конвенционалния процес на печат се прилагат, чрез печатни преси. С реализацията на настоящата дейност и въвеждането на иновативния „Процес по офсетов печат с оптимизирано придвижване на печатната медия, високоефективно намастиляване и без приложение на сушене с талк за дебели картони“, "Тафпринт" ООД ще постигне спестяване на следните суровини и спомагателни материали: хартия (28-40% спестяване), мукава (40-50% спестяване), мастила (28-42% спестяване) и изопропилов алкохол (75% спестяване). Така описаното ще се постигне в печатницата, със закупуването на Листова печатна машина - 1 бр. поради оптимизациите постигнати чрез прилагането за първи път у нас на автоматична настройка и подаване на въздух в процеса на придвижване на печатната медия между мастилните секции на използваната печатна машина, с минимизирано приложение на воден баланс (над 50% по-малко от стандартните печатни офсетови процеси). Допълнително, поради уникалните възможности на иновативния процес за намастиляване, гарантирано от точното полагане на цветовете, очакванията на компанията са, че няма да е необходимо използването на ръчно (или друго) цветоопределяне, при гарантирано високо качество на печат и оптимизирани разходни норми на мастило. От гледна точка на управление на отпадъците генерирани от производствената дейност, с иновативния процес, компанията ще предотврати генерирането на отпадък "хартия" (поради намаляването до незначителни стойности на макулатурите.


Приложени технологични решения
За внедряване на иновативния технологичен процес е закупена и въведена в експлоатация Листова печатна машина - 1 бр. Това е необходимото технологично решение за постигане на характеристиките на процеса, с които ще бъдат постигнати спестявания при едновременно повишаване на производствения капацитет на печатницата.

 

Обща информация относно инвестиционна стойност и ключови параметри на проекта

Общата сума на инвестицията е 2 491 816,00 лв. без ДДС, от които 1 495 489,60 лв. безвъзмездна финансова помощ (1 271 166,16 лв. европейско и 224 323,44 лв. национално съфинансиране) и 996 326.40 лв. собствено съфинансиране.
Във връзка с изпълнение на Дейност: публикации в традиционни и дигитални медии за мултиплициране на резултатите от проекта (ще се извърши чрез публикации на резултатите от проекта в традиционни и дигитални медии и по-конкретно публикуване на специализирана публикация за мултиплициране на резултатите от проекта).

 

Проект BG16RFOP002-3.004-0089-C01 „Повишаване на ресурсната ефективност в "Тафпринт" ООД, чрез реализация на пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“
финансиран от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Този документ е създаден с финансовата подкрепа на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, съфинансирана от ЕС чрез ЕФРР. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от „"Тафпринт" ООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на ЕС и УО.

 print   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Акаунт в офсетова печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на автоматична ситопечатна маши...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама