ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Печатът върху бутилки бавно променя правилата на играта

Печатът върху бутилки бавно променя правилата на играта

Неделя, 14 Февруари 2016 ( прочетена 1402 пъти)


Германската компания KHS се е заела да промени начинът, по който се поставят етикети на бутилките. Или, по-точно казано, се печатат етикети върху бутилките. Накратко KHS разработват първата система за директен дигитален печат върху PET бутилки.

Печатът върху бутилки

 

Целта на KHS е да замени лепенето на етикети върху пластмасовите бутилки с дигитален печатен процес. KHS не само са поели по нов път с технологията, но и са се справили с голяма пречка, пред която са изправени на европейския пазар. Рециклирането. Сега мастилата могат да се рециклират заедно с бутилката, което гарантира минимален ефект върху околната среда.
KHS GmbH са инвестирали осем години в решаване на проблемите, свързани с директния печат върху PET. Германската компания, която има 145 годишна история, свързана с филтриращи устройства за бутилирана бира, има бизнес звено, наречено NMP Systems GmbH, което работи върху стратегията за излизане на пазара на директния печат върху бутилки, както и върху нова система за опаковане на няколко продукта едновременно.

Phil Johnson, управител на NMP Systems, каза, че са направени големи крачки и в двете посоки. Наскоро е бил инсталиран индустриален прототип в неназовано предприятие. Предназначението му е да замени ролните машни за печат на етикети, които печатат върху хартия или филм. „Скоро ще се появим на пазара за първи път. Става дума за PET, за напитка и тя ще се появи в западна Европа,” каза Johnson. „Това ще се случи след няколко месеца.“

Нововъведения в мастилата
Johnson разказа, че компанията се е справила с няколко проблема, за да достигне до тази точка. KHS не само са разработили машина за директен печат върху бутилки, но компанията е разработила и мастило с ниска миграция за безопасност на храните. Освен това, мастилото няма да се втечнява или да обезцветява PET-а по време на рециклиране, което би намалило стойността му.

„Предизвикателството е, че PET е порест и трябва да сме сигурни, че мастилото няма да мигрира през него в бутилката. Това е основен елемент в разработката на мастилата.“ Решението на KHS на този проблем е станало с помощта на партньор, разказва Johnson. „Тези мастила съдържат мономери, които се активират от светлината по време на процеса на сушене и партньорите ни, които разработиха мастилата, са ги проектирали така, че да се полимеризират. Този процес пречи на мономерът да премине през PET бутилката. Ние постигаме около 99% полимеризация в сравнение със 70% при използване на стандартни дигитални мастила.“

Тази иновация отговаря и на изискванията за сертификация на ЕС, тъй като втвърдените мастила могат да се премахнат лесно от рециклирания PET. „Това е другият критичен елемент. Мастилата са проектирани така, че да не пречат на процеса на рециклиране.“

Увеличена гъвкавост
Когато етикетите се печатат чрез офсет на хартия или фолио, ролките с етикети се доставят до мястото на опаковане и се доставят до мястото на бутилиране, където се лепят върху бутилките. Според KHS, за да е изгодна, тази техология изисква минимален тираж от 100 000 етикета и времето до излизането на пазара е 12-14 седмици.

При мастиленоструйната технология на KHS изображението се нанася от дюзите директно върху бутилката. Малките тиражи също ще бъдат изгодни и в крайни случаи времето за излизане на пазара може да намалее до няколко часа.

Източник: inkondapaper.com
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Technical Assistant Packaging
гр. София
фирма ФИКОСОТА ООД

Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на лакираща машина
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама