ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Проведе се Epson Print Academy Proofing Day

Проведе се Epson Print Academy Proofing Day

Сряда, 8 Февруари 2012 ( прочетена 2779 пъти)


Въпреки лошото време и сложната пътна обстановка, гостите на Международния ден на цветната проба се събраха в хотел Силвърхаус за организирания от Фактор България семинар.

Събитието беше фокусирано върху обучението на гостите - специалисти от фотографски и предпечатни студия. Както обещаха, колегите от Фактор България бяха подготвили сериозни материали за обучение, но обяснени по много достъпен начин и подкрепени с множество примери от практиката. Гостите бяха запознати със система за цветна проба и видяха на практика как работи тя, какви са предимствата й и приложенията във всекидневната работа. Беше проследен процесът от създаването и оптимизирането на принтерски профил, до настройването и ползването на системата.

георги чакъров, фактор българия

По-голямата част от времето премина под формата на дискусии, демонстрации на възможностите на техниката и конкретни препоръки за приложенията й в работата.Полезна информация даде един от клиентите на Фактор България - Естетик студио, Бургас, които имат система за цветна проба и предлагат тази услуга.

"Ние сме посредник - при нас идват дизайнерите или крайни клиенти. Визуализацията е много добра, тъй като се вижда предварително крайният резултат. Добрата практита е клиентът да се разпише на цветната проба, за да няма спорове в последствие. Визуализацията в печатницата помага на печатаря, за да знае какво се очаква от него. Цената на една цветна проба при нас е 15лв. Не е включена в цената на предпечата или тиража. Най-добрите ни клиенти са тези, които вече са се парили със сбъркани тиражи. Разбира се, има такива, които правят цветната проба след тиража и възникнал спор с клиента, но това не е добра практика. "

николай динов, esstetic studio, бургас

Малка извадка на част от полезните неща, които се казаха по време на семинара.
  • 6 месеца е животът на една цветна проба. Светлината променя хартията и съответно цвета.
  • Времето за стабилизиране на цвета при Epson е 4-5 минути. При старите принтери, в зависимост от мастилата и хартията, е възможно до няколко часа или един ден цветът да е различен.
  • Печатащите глави на Epson не са консуматив и животът й е равен на живота на принтера. За разлика от HP и Canon, при които качествата на главата се променят с времето.
  • Човешкото око е най-чувствително към стойностите на сивия цвят. Затова и допустимите от стандарта стойностите трябва да са най-стриктни там /да са най-далеч от стойностите на толеранса/.
Георги Чакъров се беше постарал да онагледи по най-простия и подреден начин работните потоци при печата. Докато течеше презентацията, процесът беше проследен и на практика.


работен поток при офсетов печат

работен поток при фотографски печат

Гост лектори бяха Ozgur Yazar, който представи софтуера Electronics for Imaging - EFI и Balram Dyal от Tecco Paper GmbH, който беше поканен за отговори на евентуално възникнали въпроси.

фактор българия и гост лекторите

материали

За всички, които не успяха да присъстват, можете да получите повече информация тук:

info@factor.bg
0899 878319
0896 738700
Екипът на FACTOR.BG

Материала написа: Георги Чакъров
www.printguide.info
print   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Акаунт за обслужване на клиенти
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама