ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Проектът GIMP отпразнува 20-ата си годишнина

Проектът GIMP отпразнува 20-ата си годишнина

Неделя, 29 Ноември 2015 ( прочетена 1103 пъти)


GIMP стана на 20 години, пусна нова версия 2.8.16 и обнови, и подобри уеб сайта си.

Проектът GIMP отпразнува 20-ата си годишнина

 

През 1995, студентите в Калифорнийският университет Peter Mattis и Kimball Spencer били членове на eXperimental Computing Facility, организация от кампуса Berkeley, която обединява студенти, любители на компютри и програмиране. През юни същата година, двамата разкрили плановете си да напишат свободна програма за манипулиране на изображения, чрез която да се отблагодарят на свободната софтуерна общност.

На 21-и ноември, преди 20 години, Peter Mattis обявява, че „Общата програма за обработка на изображения (General Image Manipulation Program) може да се свали от Usenet. По-късно, смисълът на съкращението ще бъде променен и то ще значи GNU Image Manipulation Program.

След представянето си пред обществеността, проектът е еволюирал по много начини като тестова площадка за нови идеи, което до голяма степен беше подпомогнато от добавянето на плъгин архитектура. През годините GIMP натрупа огромно количество нови функции, направени за всевъзможни типове потребители и приложения – общо редактиране на изображения, ретуширане и корекция на цветовете, дигитално рисуване, графичен дизайн, научни изображения и др.

Между 2006 и 2012, екипът си сътрудничи с Peter Sikking от man+machine work, за да дефинира визия за развитие на продукта и да подобри начина на работа. Благодарение на това взаимодействие потребителската среда на GIMP стана по-удобна за професионални потребители и различни инструменти станаха по-удобни и лесни за употреба. Но, най-вече, са получили много по-добра представа как да правят по-добри интерфейси.

През последните няколко години е работено здраво, за да се прехвърли GIMP към нов енджин за обработка на изображения, наречен GEGL. Преминаването към GEGL е наложили пренаписването или поне да пренастройката на всяка част от сорс кода на GIMP. За щастие, тази работа е почти свършена и скоро потребителите ще могат да се възползвате от всички промени, която ще донесе.

Нови версии и бъдещето
По повод двадесетата годишнина, е издадено обновяване на актуалната стабилна версия на GIMP. Новият GIMP 2.8.16 предлага поддръжка на групи слоеве в OpenRaster файлове, подобрения на поддръжката на групи слоеве в PSD, различни подобрения на потребителската среда, подобрени преводи и други промени.
Плановете за непосредственото бъдеще са да се пусне първата публична версия на нестабилната серия 2.9.x, която ще включва напълно функционалния GEGL порт, обработка на 16/32 бита на канал, базова поддръжка на OpenEXR, много сериозни подобрения на управлението на цветовете, нови инструменти, възможности за преглед на цялото изображение на много филтри и още. Тази версия е резултат от над три години работа и ще е първият стожер на версия 2.10.

След издаването на 2.10 ще бъде завършено преминаването към GTK+3, което е нужно, за да се върне перфектната Wacom поддръжка за потребителите на Windows. Когато това стане и GIMP 3.0 излезе, най-после ще може да се добавят някои много вълнуващи и очаквани възможности като недеструктивно редактиране. Можете да видите повече подробности в пътната карта.

Нов сайт
По повод на двадесетата годишнина е обновен и подобрен сайта. Огромната част от работата по него е била свършена от Pat David.
Обновяването (най-после) включва някои изключително необходими подобрения като новини с постоянни линкове и пълни RSS/Atom емисии. Сайтът също така се адаптира към различни размери екрани. Изпробвайте го на мобилен телефон или таблет!

Източник: gimp.org
Превод: Мартин Новевprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Офсетов печатар (редовна смяна)
гр. София
фирма ДотБрейн

СПЕЦИАЛИСТ ДИГИТАЛЕН МАРКЕТИНГ
гр. София
фирма GPTS Ltd


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама