ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Разработиха технология, която напълно отстранява тонера от отпечатан лист

Разработиха технология, която напълно отстранява тонера от отпечатан лист

Сряда, 28 Март 2012 ( прочетена 2034 пъти)


Методът е бил успешно тестван върху хартия на Canon отпечатана на принтер HP Laserjet с черен тонер.

Преди известно време Toshiba  показаха устройство, което може да изтрие отпечатъка от вече направено печатно копие. Тази технология обаче имаше съществени недостатъци.
Показаното печатащо устройство работеше със специфичен тонер, който в последствие може да се отстрани със специална технология от хартията до шест пъти.

Учени от Кембриджския университет са разработили съвсем нова лазерна технология, която напълно отстранява забележете конвенционален тонер от листа, отпечатан на кое да е лазерно печатащо устройство в офиса. Хартията в хода на тази рециклираща обработка не се поврежда и на нея може отново да се печата многократно.

По време на изследванията са били тествани десет лазерни устройства с различна сила и дължина на спектъра на излъчване. Изборът е направен в полза на зелен лазер, който ефективно нагрява определени участъци от хартията. Под въздействие на температурата тонерът се "изпарява", а лъчът на лазера преминава през целулозните влакна на хартията, и не ги разрушава. Методът на учените е бил успешно тестван върху хартия на Canon отпечатана на принтер HP Laserjet с черен тонер. Като страничен ефект  създателите на технологията коментират , че все пак хартията пожълтява при многократно използване.

Според изследователите този способ ще намали близо два пъти вредните газове в атмосферата, причинени от производството и утилизацията на хартията.

Представете си устройство в офиса, предназначено да рециклира(изтрива), напечатаната от кой да е принтер хартия за да я подготви за повторно(многократно) използване. Сега учените от Кембридж търсят фирма, която да разработи прототипа на устройството.

По материали на: www.vesti.ru и www.digitaltrends.com
Написа инж. Васил Станев


print   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама