ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet СПИБ с протестно писмо до Министерство на икономиката

СПИБ с протестно писмо до Министерство на икономиката

Сряда, 27 Юни 2012 ( прочетена 1952 пъти)


Забраната за производство и търговията със заготовки за цигари - празни хартиени гилзи с филтър е сериозен удар по производството на пловдивската печатница "Юрий Гагарин" АД.

Решението на Народното събрание от 19.06.2012г. относно Закона за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия, с който бе въведена забраната ще спре производството на пловдивската печатница, която е инвестирала над 6 млн. лева и ще наложи съкращаването на голям брой специалисти и работници. "Юрий Гагарин" АД е най-големият производител на цигарените заготовки и голям процент от продукцията му се изнася в чужбина.

Съюзът на печатарската индустрия разпространи протестното писмо, а над 1000 работници от фирмите, произвеждащи хартиени гилзи, организирани от КТ "Подкрепа" ще протестират пред президенството в четвъртък. Те ще поискат от президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху забраната.

Историята на поправката и интересите, които засяга, са подробно описани и анализирани от вестник Капитал. Прочете тук.

Вижте писмото, разпространено от СПИБ до министър Делян Добрев, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма:

СЪЮЗ НА ПЕЧАТАРСКАТА ИНДУСТРИЯ В БЪЛГАРИЯ

Относно: Оказване съдействие за промяна на Закона за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия

Г-н Министър,

От името на Съюза на печатарската индустрия в България се обръщаме към Вас силно обезпокоени от Решението на Народното събрание от 19.06.2012г. относно Закона за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия, с който бе въведена забрана да се произвежда и търгува със заготовки за цигари- празни хартиени гилзи с филтър.

Въпросните заготовки се изработват в печатница “Юрий Гагарин”АД-Пловдив, дългогодишен член на Съюза. За целта те инвестираха близо 6 млн.лв., откриха нови работни места и постигнаха най-високо качество на тази продукция. Така успяха да достигнат над 80% износ за Европа и Америка, като за страната остана реализация в много малки количества.

Ние, като работодателска организация, ясно виждаме отрицателните последици от въвеждането на този закон за по нататъшната дейност на печатницата. Няма съмнение, че икономическите показатели на колегите ще се сринат и ще се съкратят десетки работници и специалисти. От друга страна се знае, че в Европа има много производители на този артикул и че само в България се въвежда забранителен режим за производството му и търговията в страната и чужбина.

Това обрича извоювания с толкова труд, пари и професионализъм пазарен дял на пълен провал и невъзможност за възстановяване.
Осъзнаваме, че борбата с тютюнопушенето е национална кауза,но в никакъв случай това допълнение към ЗТТИ не помага,а задържа българската икономика и влошава показателите на социалната политика на правителството.

Г-н Министър,
Моля за Вашето съдействие да окажете помощ на българските производители на заготовките – празни хартиени гилзи с филтри,за да се запази това широко разпространено и търсено на европейския пазар изделие,както и да се съхранят десетки работни места.

Ние като браншова организация на българската полиграфия ще съдействаме активно за справедливото и благоприятно решение на този комплексен проблем.
С уважение!

22.06.2012г. Председател на Управителния Съвет:
инж.Петър Кънев

АДРЕСАНТИ на протестното писмо:
1.Цецка Цачева - Председател на 41-то Народно събрание;
2.Мартин Димитров - Председател на Комисията по икономическа политика в НС и неговите заместници;
3.Менда Стоянова – Председател на Комисията по бюджет и финанси в НС и нейните заместници;
4.Симеон Дянков – Зам.председател на МС и Министър на финансиите;
5.Огнян Донев – Председател на УС на КРИБ;
6.Главните редактори на вестниците: 24часа, Труд, Капитал, Стандарт, Преса и др.
7.Ресорните редактори на телевизиите: БНТ, bТv, Nova, 7дни, ВВТ и др.

print   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Печатар на печатна машина за самозалепва...
гр. София
фирма ДотБрейн

ПЕЧАТАР МАЛЪК ФОРМАТ
гр. София
фирма GPTS Ltd

Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама