ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Скоро JPEG изображенията може да имат защита от копиране

Скоро JPEG изображенията може да имат защита от копиране

Вторник, 20 Октомври 2015 ( прочетена 1324 пъти)


Време е да изоставим надеждите, че технологичната индустрия ще отстъпи и крачка назад от борбата за защита на авторски права. Наскоро Joint Photographic Experts Group (JPEG) обявиха своята инициатива за защита и сигурност, насочена към управление на цифровите права (DRM) за всички JPEG изображения, а не само към JPEG2000.

jpg защита от копиране

 Изображение: Randy Kruzan via Getty Images

 

На база на това предложение всеки собственик на изображение ще може да криптира вградените метаданни (като например къде е заснето дадено изображение), но също така ще може да забрани копирането или отварянето на определени снимки. Излишно е да споменаваме, че това отваря безгранични възможности за съдебни процеси в случай на използване на изображения с подобни забрани – дори за новини в интернет или повторно използване в социалните мрежи. По този начин голяма част от изображенията в интернет могат да попаднат под ударите на това предложение.

За момента няма данни кога това би могло да се случи, така че все още не се намираме в кризисна ситуация. Има известна надежда и за компромис, в която дейно участие взима Фондация Electronic Frontier. Те виждат позитивната част на предложението за криптирането като опция за филтриране (например в социалните мрежи, където да сте сигурни, че само вашите приятели виждат дадени изображения), но са против това да бъдат добавяни допълнителни метаданни, забраняващи копирането и повторното използване. В крайна сметка докато Joint Photographic Experts Group (JPEG) не вземат крайно решение, все още има възможност за намиране на компромис.

Източник: www.engadget.com

Текста написа: Антон Даскаловprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Акаунт в дигитална печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор CTP
гр. София
фирма ДотБрейн

Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама