ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Сублимационният текстилен печат - два пътя към успеха, но в различни посоки

Сублимационният текстилен печат - два пътя към успеха, но в различни посоки

Четвъртък, 3 Юли 2014 ( прочетена 3121 пъти)


Откакто Epson представи на пазара двата си модела принтери за трансферен сублимационен печат - SureColor F6000 и SureColor F7000/7100, имах възможността да контактувам с най-различни хора, работещи на този пазар. Имах и възможността да видя бизнес-моделите, да вникна в организацията на работния поток.

Първото, което чувах, беше "цената"! ЦЕНАТА! На литър, на квадратен метър, на киловат...
ЦЕНАТА, защото:
- пазарът ни е малък
- клиентите са малко
- конкуренцията е жестока
- големите марки отиват да печатат в Турция, даже в Италия(!!!) за по-ниски цени

Започваха съпоставки на цените на мастила, на трансферна хартия. С китайски, корейски и всякакъв друг не-европейски призход.


Безспорно е, че цената на мастилото и трансферната хартия са важни - те формират едни от основните производствени разходи.


Но далеч не най-големи разходи!

Защото, когато имаш персонал 3 човека, които обслужват 1-2 принтера и една термопреса, когато дневната ти продуктивност е 50-100 кв.м., ТРЯБВА да си наясно, че основните ти разходи са:
- обезценяването и поддръжката на техниката и другите ДМА
- цената на човешкия труд

Една елементарна калкулация показва, че при надница от 50 лева на човек (защото, ако се изчисли колко точно е реалният разход за един човек дневно, с всички болнични, отпуски, празници, осигуровки, обучения и какво ли още не, то няма как да си под 50 лв./ден) или 3300 лева на месец и при 100 кв.м. продукция на ден, то САМО оскъпяването на продукцията от човешкия труд е 1,50 лв/кв.м.

Втора елементарна калкулация показва, че принтер, който струва около 15000 Евро и термопреса за още около 10 000 Евро, като им се сложи ДДС-то и се обърнат в лева, стават едни почти 60 000 лв.
Да приемем, че тези пари са взети на кредит (а дори и да не са взети, лихвата по кредит може да се приеме за справедливата цена за ползването на сумата, защото ако не смятаме тази цена и очакваме това, че парите за инвестицията не са на кредит, да оправи доходността... по-добре да си ги сложим в някоя банка, на срочен депозит). Една лихва от 10% може да изглежда висока, но опростява смятането - та това са едни 6000 лева на година или 500 лева на месец. Само за лихвата.


Самата инвестиция - 60000 лв., за пет години - това са по 12000 на година или по 1000 лв. на месец.
Текуща поддръжка - още 200 лева на месец (всеки знае каква е цената на една повредена глава, а като работиш с рефилни мастила, никой не дава гаранция за главите, нали).
Да спрем до тук - това са 1700 лева месечно, делено на 22 работни дни, делено на 100 кв.м. дневно - прави по още 77 стотинки на всеки квадратен метър продукция!

Съгласявам се, че калкулациите ми не са прецизни, но целта им е да дадат просто посока на разсъжденията - говорим за 2.30 лв./кв.м., които никой не слага в калкулацията!

Още един проблем, свързан с цената на труда - мострирането!
Черният ден на всеки собственик на сублимационен печатен бизнес. Безкрайното налучкване на цветове, при променливи параметри, като качество на рефилните мастила и трансферната хартия. Естествено, ОКОМЕРНО!


Черната магия, за която никой клиент не плаща! А разходите, посочени по-горе си вървят, нищо, че продукция няма!

В същото време, ако цената на трансферната хартия е с 5 цента по-висока, в сравнение с азиатския боклук, който има грамаж, но НЯМА ПОКРИТИЕ, това се приема за недопустимо! Без да се мисли, че качествената трансферна хартия позволява двойно по-висока скорост на печат, при по-добро качество!

Преди седмица бяхме на посещение в Турция, в няколко текстилни фабрики, за да разгледаме приложението на различни печатни технологии на Epson - основно тежката артилерия за директен печат roll-to-roll Monna Lisa. И покрай това успях да видя неща, които преобърнаха разбиранията ми за правенето на бизнес в областта на текстилния печат.

Видях, че има само два пътя - или ставаш голям и високоефективен, оставайки на пазара с ишлеметата, ниските цени и големите тиражи, или работиш на висока цена, но ставаш тясно профилиран и гъвкав.
В една малка, за техните разбирания, текстилна фирма, хората ни демонстрираха какво значи ефективност - екипът, който работи в отделът за дигитален сублимационен печат, отново е трима човека, НО... първият управлява ОСЕМ сублимационни принтера, а вторият и третият - по един КАЛАНДЪР!

И там стои въпросът за цената - но получаваш специална цена, ако си сериозен клиент, ако генерираш бизнес. Няма как да става дума едновременно за консумация на 4-5 литра мастило месечно и за специална цена - това е несериозно! Защото при един поглед върху горните калкулации става ясно, че щом при 100 кв.м. на ден (или 2200 кв.м./месец!!!) сметката не излиза, няма никакво значение каква е цената на мастилото и хартията, ако правиш 100 кв.м. на седмица! Дори и да са подарък тези консумативи, себестойността пак излиза огромна! Та с 5-те литра рефилно мастило на месец не може да се напечатат повече от 500 кв.м. - значи сумата от 3300 лв. за труд + 1700 лв. за цената на инвестицията, общо 5000 лв./месец, я делим на 500 кв.м. месечна продукция и получаваме 10 лв. себестойност на кв.м. продукция, без да коментираме изобщо цена за мастило и хартия!

Изводът за мен е очевиден - този, който иска да остане на пазара на големите поръчки и ниските цени, трябва да оптимизира преди всичко производителността си!


Този, който не може да го направи или ще напусне бизнеса, или ще трябва да се ориентира към не-ценови маркетинг, висока добавена стойност, високо качество и гъвкавост, за да може да обслужва поръчките, които големите в бранша няма да могат, нито да искат да поемат.

FACTOR.BG има шанса, като партньор на Epson, да предлага уникално решение, пригодно и за двата бизнес модела.


Принтерът Epson SureColor F7100, наследник на F7000, е позициониран отлично като цена - стандартната му крайноклиентска цена е 14990 Евро без ДДС


При това, тази цена включва RIP софтуер от най-висок клас ErgoSoft, пълен комплект мастила Epson UltraChrome DS, по 1 литър от цвят, професионална автоматизирана Take-Up система за навиване на отпечатаната медия с контрол на обтягането, интегрирани нагреватели, доставка, инсталация и най-важното - пълна гаранция една година, вкл. и на печатащата глава!


Ние осигуряваме обучение на оператора и система за репродуциране на цветове, по мостра на клиента. Мострирането става за минути, не за дни!


Осигуряваме предвидимост на крайните резултати - нещо, което досега е проблем номер едно в сублимационния печат, нещо, което спестява много време и разочаровани клиенти.

 

Epson SureColor F7100


Осигуряваме гарантирано работеща система от един доставчик - принтер, печатащи глави, мастила, трансферни хартии, RIP софтуер, измервателни уреди. Осигуряваме възможност за тригодишна пълна гаранция, вкл. печатащи глави - това е уникално предложение изобщо за този бранш!

За тези, които желаят, осигуряваме и услугата ПРИОРИТЕТЕН СЕРВИЗ - до 24 часа след подаване на сервизна заявка, наш специалист, сертифициран от Epson, ще извърши посещение на място, с готовност, като части и консумативи, да отремонтира незабавно 90% от модулите на системата. В случай, че се налага доставка на специфична част, която не може да се предвиди, че ще дефектира, се осигурява експресна доставка на резервни части с въздушен транспорт, директно от склад на Epson, безплатно за клиента.

А цената на мастилото? А цената на хартията? Разбира се...
Ние предлагаме гаранциите и условията, споменати по-горе, само когато ползвате цялостното решение от нас - мастило и хартия. Само така ще можете да печатате с над 22 кв.м./час (дори по-бързо, за по-леки дизайни), само така цветовете ще са такива, каквито очаквате, при всяка поръчка, всеки път. Висока скорост и високо качество едновременно!


И всичко това не е за сметка на цената - за всеки, който прави поне 100-150 кв.м. на ден, или 20 литра мастило на месец, ние ще предложим цени на консумативите мастило и хартия такива, че да се постигне себестойност (без да смятаме труда и амортизациите) от 1,60 лв./кв.м. без ДДС ИЛИ ПО-НИСКА, в зависимост от обема на бизнеса!

Искате ли да правите истински бизнес?

За повече информация:
Георги Чакъров
FACTOR.BG
info@factor.bg
0899 878319print   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Технически асистент
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на цветна дигитална машина
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама