ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Сублимационни системи за производство на бели дъски, меню-бордове, интериорна декорация и персонализирани мебели.

Сублимационни системи за производство на бели дъски, меню-бордове, интериорна декорация и персонализирани мебели.

Четвъртък, 14 Юни 2012 ( прочетена 4547 пъти)


Сублимацията е много повече от трансфер върху полиестерен текстил и фото/рекламни сувенири!

Обикновено сублимационната технология се свързва с  текстилното производство (основен потребител) и популярните персонализирани фото и рекламни сувенири - чаши, фото-панели, възглавнички, чанти и т.н.

Възможностите на тази технология са много по-широки всъщност.
Подходящото оборудване и консумативи, в съчетание с правилните материали, пригодени за декорация чрез сублимационен трансфер могат да създадат бизнес-възможности, несъпоставими с първоначално необходимата инвестиция. А когато и към това се добави изключително краткото време за усвояване на технологията, ясно става, че дори и до момента интересите Ви да не са били в тази сфера, тя не бива да се игнорира лекомислено.

Материалите ChromaLuxe/Unisub се предлагат освен като различни готови изделия, така и като листов материал, с размери от 1200 х 600 мм до 1200 х 2150 мм. MDF, HDF, стомана,  алуминий, пластмаса FRP, листове от фенолна смола.
От тях, с помощта на широкоформатен сублимационен принтер, сублимационни мастила и хартия, и професионална термопреса могат да се произведат множество продукти с широко приложение в бита и бизнеса.

ChromaLuxe

Едно интересно приложение на сублимационната технология е възможността за произвеждане на разнообразни по размер и приложение "бели дъски". От малки графици за домашните задължения на всеки член от семейството (представен със снимката си върху малко магнитно панелче), през графици за дежурства в болници, за работни смени  във фирмите, за текущи задачи в офиса, до табла за изясняване на тактическата схема на футболния/баскетболния/волейболния и т. н. отбор и до дъски за провеждане на обучение на ученици, заместващи обичайната "черна дъска".

бели дъскибели дъски

Материалът, от който обикновено се произвеждат белите дъски с персонализация, обикновено е стомана с едностранно нанесено сублимационно покритие и допълнително "dry-erase" покритие, което осигурява продължителен живот при употребата с маркери за бяла дъска. 

Технологията по декориране е елементарна:
  • Дизайн
  • Отпечатване с широкоформатен сублимационен принтер, напр. Epson Stylus Pro 7700/9700 с мастила Sawgrass SubliM, върху специална сублимационна хартия, която да гарантира фини детайли и равномерни фонове.
  • Трансфериране - хартията се поставя с лице към панела (преди това, разбира се се премахва предпазното фолио от панела), фиксира се с лепенки, за да не се размести и се притиска в термопреса с подходящ размер (напр. TRANSMATIC TM120, TM150, TM 140 (с една маса) или TM 162, TM 354 (с две маси)) за около 1 минута на 180 градуса.
  • Премахва се трансферната хартия бързо и след като изстине 2-3 минути, изделието е готово! Няма нужда от лакиране, ламиниране, каширане и т.н. операции, изображението е влезло навътре в покритието и е устойчиво на разтворители, белина, почистващи препарати, вода и надраскване, дори и на нагряване!
И още нещо - изглежда страхотно, с наистина фотографско качество! Нищо общо с UV принтер или ситопечат!

Друг интересен тип продукти са Меню-бордовете - те всъщност са вид "бели дъски", но със специфична за ресторантите и кафетата декорация, понякога дори са с черен или друг тъмен фон, противно на обикновените бели дъски. В този случай се използват специални маркери, които пишат с покривно мастило, което се вижда чудесно на тъмен фон. Меню-бордовете се изработват от MDF, HDF, FRP (fibre reinforced plastic), алуминий и стомана, в зависимост дали ще стоят отвън или вътре, както и от функционалните и естетически потребности.

меню-бордовеменю-бордовеменю-бордове
(на снимките: меню-бордове)

Интериорната декорация е следващото доходоносно приложение на сублимацията - от голямоформатни фото-панели, предназначени да заместят типичните фото и файн-арт разпечатки, до MDF/HDF/ALU ламперии, имитиращи реални или въображаеми текстури или предлагащи съвсем абстрактен дизайн.

Изключителната здравина и дълговечност на покритието и разновидностите му - гланц, мат, бяло, прозрачно - гарантират отличната визия на крайния продукт и удовлетворението на клиента.

А възможността да се направи дори един брой мостра за одобрение от клиента или просто за да се види как стои "на живо", която мостра да бъде на същата себестоност, както и всяка единица от работния тираж, при това със срок "за вчера", освобождава въображението на интериорните дизайнери.

интериорен панел
(на снимката: интериорен панел)

Едно от най интересните приложения е персонализацията на мебели - било табли за детско легло, вратички на гардеробче или кухненско шкафче, рекламен щанд за промоции или презентации, или уникален декор на масите в заведението. Впечатляващото фотографско качество на изображенията, усещането за дълбочина и обем, което гланцовото покритие дава, комбинирано с високата устойчивост на светлина, вода, домакински прапарати, нагряване, надраскване и изцапване създават неповторимото усещане за "Premium" продукт. И то продукт, който може да бъде изработен само в една, единствена уникална бройка, за един уникален клиент, така, както той си го е представял!

Обикновено за производството на мебели са използват MDF и HDF плоскости от 3 до 25 мм, но всички останали материали от асортимента на ChromaLuxe/Unisub са приложими, според виждането на дизайнера.

напечатана масатермопреса TRANSMATICFACTOR.BG е единствен официален вносител на материалите за сублимация ChromaLuxe/Unisub, сублимационните мастила Sawgrass SubliM и професионалните термотрансферни преси и каландри TRANSMATIC.

В зависимост от размерите на изделията, които ще се изработват, професионална сублимационна система, включително принтера и термопресата може да бъде вместена в бюджета на всяка фирма. Цените започват от 4000 Евро за пълен комплект, включително принтер с ширина 61 см и термопреса с ръчно затваряне 50 х 74 см.

Epson 7700/9700

(на снимките: Epson 7700/9700, термопреса TRANSMATIC)

За подробни оферти и спецификации на машините и материалите:
info@factor.bg
0899 878319
екипът на FACTOR.BG


print   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на дигитална печатна машина на...
гр. София
фирма ДотБрейн

Почасова работа като резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Търговец на машини за дигитален печат
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама