ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Създадоха медия за многократен печат

Създадоха медия за многократен печат

Четвъртък, 18 Декември 2014 ( прочетена 2110 пъти)


Учените от катедрата по химия на Калифорнийския университет са разработили в лабораторни условия прототип на медия, позволяваща 20-кратен презапис на информация.

хартия за многократен печат

 

Хартията се появява за първи път в Китай преди около 1850 години и досега се използва масово за писане и отпечатване, като благодарение на нея може да се говори за развитието на цивилизацията. Според някои проучвания 90% от цялата бизнес кореспонденция и документация се съхранява върху хартиени носители, въпреки че една огромна част от тях се използва еднократно, след което се изхвърля. Този огромен обем от използвана хартия, а също така мастила и консумативи могат да бъдат спестени при условие, че хартията позволява позволява повторно използване.

Освен познатото рециклиране вече има още една възможност. Учените от катедрата по химия на Калифорнийския университет са разработили в лабораторни условия прототип на медия, позволяваща 20-кратен презапис на информация. За целта се използват химичните способности на специален вид мастила, известни като „окислително-възстановителни оцветители”. Въпросните оцветители се нанасят еднократно върху медията, след което с помощта на специален шаблон, върху който се намира информацията и ултравиолетова светлина се извършва самото отпечатване. Нескритите от информацията върху шаблона места се обезцветяват и по този начин съдържанието се визуализира върху самата медия. За възстановяване на първоначалния, празен вид е необходимо нагряване до 115 градуса по Целзий, което отнема около 10 минути.

Ето какво казва създателят на прототипа Yadong Yin, професор по химия в Калифорнийския университет: „Дори за тази медия температурите от 115 градуса не са проблем, тъй като, както знаем при лазерните принтери нагряването достига дори до 200 градуса по Целзий. Освен това прототипът на медията за многократна употреба не се нуждае от мастила за печат, което я прави икономически и екосъобразна. Отпечатаните по този начин материали остават четими при стайни условия в продължение на повече от три дни. Прототипът, създаден от нас има ниска себестойност за производство, ниска токсичност и ниска консумация на енергия, а в същото време е лесен за изработка.”

За прототипа са използвани стъкло или пластичен филм, върху който се нанасят оцветителите и се визуализира информацията. Оцветителите, които се използват, позволяват отпечатване в един от следните три цвята: син, червен и зелен.
 
Авторите на проекта продължават своята работа и в бъдеще се надяват да постигнат, както по-голям брой презаписи на информация, така и разработването на прототип от истинска хартия, съдържаща дървесна маса.

Видео в YouTube:

 

Текста написа: Антон Даскалов
Източник: ucrtoday.ucr.eduprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на лакираща машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Офсетов печатар (редовна смяна)
гр. София
фирма ДотБрейн

Акаунт - дигитален широкоформатен печат
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама