ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Тенденции за развитие на пазара на опаковки

Тенденции за развитие на пазара на опаковки

Петък, 10 Февруари 2012 ( прочетена 3964 пъти)


Оборотът в световната опаковъчна индустрия ще достигне 820 милиарда долара през 2016 г., пише в новото си изследване компанията Pira International.

Най-големи обеми заемат такива опаковъчни материали като картон и твърди пластмаси. Търсенето на тези материали ще се увеличава с 3% годишно и през 2016 г. се очаква да бъде с оборот от 40 милиарда долара (картон) и 33 милиарда долара (твърди пластмаси).

Тенденции на развитие на пазара на опаковкиТърсенето се увеличава главно поради растящата урбанизация, инвестициите в жилищното строителство, бурното развитие на страните с формираща се икономика като Китай, Индия, Бразилия и някои източноевропейски страни. Ръстът на личните доходи на населението на развиващите се страни води до увеличаване на потреблението на широк асортимент от стоки, което от своя страна довежда до увеличаване на търсенето на опаковки. Така например увеличаването на търсенето на бяла битова техника от вида на автоматични перални и други води до увеличаването на опаковки за нея, а освен това и до увеличаването на опаковките за перилни препарати .

Анализът на Pira International, за 2010 г. показва че най-голям потребител на опаковки е Северна Америка (САЩ и Канада) - 137 милиарда долара, следва Китай – 80 милиарда долара Очаква се обаче, през 2017 г. Китай да надмине Северна Америка. Също така в тази своеобразна класация се очаква в челната десятка да влезе Индия. В близките пет години се очаква търсенето на опаковки в Индия да се удвои и през 2017 г. да достигне 24 милиарда долара.

Водеща позиция между опаковочните материали има картонът (210 милиарда долара през 2010 г.), като през 2016 г. ще запази лидерската си позиция. На второ място са твърдите пластмаси (21% от целия пазар или 144 милиарда долара през 2010 г). През 2016 г. търсенето им обачесе чаква да достигне 200 милиарда долара. Оборотът на гъвкавите опаковки се очаква да се увеличи от 130 милиарда долара през 2010 г. до 163 милиарда долара през 2016 г. Намаляване ще има само при металните опаковки от 15% от общото количество през 2010 г до 14% през 2016 г.

По материали: www.unipack.ru

Написа: инж. Васил Станев

print   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Акаунт в офсетова печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Асистент-сътрудник
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама