ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Хартиена чаша, която се превръща в дърво

Хартиена чаша, която се превръща в дърво

Сряда, 1 Април 2015 ( прочетена 2731 пъти)


Преди около две години Alex Henige, прибирайки се по магистралата забелязва огромна купчина боклук в близост до пътя. Тогава през главата му минала идеята: „Ами ако превърнем всеки отпадък в растение?”.

хартиена чаша със семена

 

Тази идея преследва Alex и по време на неговите пътувания до Южна Африка и Централна Америка, където има огромен проблем с отпадъците. Така се заражда идеята му за работа по университетски проект за чаша, която да се превръща в растение след употреба.

„Идеята нещата да се изхвърлят и в последствие да се озовават в депата е доста странна”, казва Alex Henige. Той установява, че само в Америка всеки ден се използват 400 милиона чаши за кафе, което се равнява на 146 милиарда чаши годишно. Дори рециклираните чаши, след няколко повторни използвания отново се озовават в депата за боклук.

 

хартиена чаша със семена


Решението според Henige е разработването на чаша с вградени семена, които след употреба да се накисват във вода и да се посаждат сред природата, така че от тях да порастват различни цветя и растения. Той е помислил и за хората, които не разполагат с градини, но искат да се включат. В този случай чашите ще се събират на определени места, след което ще се разпространяват до различни паркове и гори, където има нужда от залесяване.

 

хартиена чаша със семенаАвторът установява, че картонени чаши с обшивка от царевично нишесте, основано на полилактидна киселина са достатъчно здрави за съхранение на топли напитки и същевременно ще се разлагат за сравнително кратък период от време - 180 дни. Той също разработва метод за вграждане на семена от местни цветя и дървета в еко хартии, произвеждани от местните фабрики за хартия. Използваното мастило също е на растителна основа и е биоразградимо. Към момента Alex Henige тества различни видове почви и условия, както и времето за разлагане на самите чаши. Той също така тества различни видове семена, които могат да издържат на високата температура от самите напитки, както и на самия печат и производство на чашите.

 

хартиена чаша със семенаКъм момента Alex има около 200 ръчно изработени прототипа. В Kickstarter кампанията му е събрала 20 000 долара, като все още търси партньори за изработката на различни части от проекта.

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Антон Даскаловprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Печатар на офсетова печатна машина Heide...
гр. София
фирма Евентус ЕООД

Оператор на лакираща машина
гр. София
фирма Алфа Пласт Груп ООД

Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама