ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Хартиена чаша, която се превръща в дърво

Хартиена чаша, която се превръща в дърво

Сряда, 1 Април 2015 ( прочетена 2944 пъти)


Преди около две години Alex Henige, прибирайки се по магистралата забелязва огромна купчина боклук в близост до пътя. Тогава през главата му минала идеята: „Ами ако превърнем всеки отпадък в растение?”.

хартиена чаша със семена

 

Тази идея преследва Alex и по време на неговите пътувания до Южна Африка и Централна Америка, където има огромен проблем с отпадъците. Така се заражда идеята му за работа по университетски проект за чаша, която да се превръща в растение след употреба.

„Идеята нещата да се изхвърлят и в последствие да се озовават в депата е доста странна”, казва Alex Henige. Той установява, че само в Америка всеки ден се използват 400 милиона чаши за кафе, което се равнява на 146 милиарда чаши годишно. Дори рециклираните чаши, след няколко повторни използвания отново се озовават в депата за боклук.

 

хартиена чаша със семена


Решението според Henige е разработването на чаша с вградени семена, които след употреба да се накисват във вода и да се посаждат сред природата, така че от тях да порастват различни цветя и растения. Той е помислил и за хората, които не разполагат с градини, но искат да се включат. В този случай чашите ще се събират на определени места, след което ще се разпространяват до различни паркове и гори, където има нужда от залесяване.

 

хартиена чаша със семенаАвторът установява, че картонени чаши с обшивка от царевично нишесте, основано на полилактидна киселина са достатъчно здрави за съхранение на топли напитки и същевременно ще се разлагат за сравнително кратък период от време - 180 дни. Той също разработва метод за вграждане на семена от местни цветя и дървета в еко хартии, произвеждани от местните фабрики за хартия. Използваното мастило също е на растителна основа и е биоразградимо. Към момента Alex Henige тества различни видове почви и условия, както и времето за разлагане на самите чаши. Той също така тества различни видове семена, които могат да издържат на високата температура от самите напитки, както и на самия печат и производство на чашите.

 

хартиена чаша със семенаКъм момента Alex има около 200 ръчно изработени прототипа. В Kickstarter кампанията му е събрала 20 000 долара, като все още търси партньори за изработката на различни части от проекта.

Източник: blog.drupa.com
Текста написа: Антон Даскаловprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама