ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet 25 години Adobe Acrobat

25 години Adobe Acrobat

Сряда, 25 Юли 2018 ( прочетена 1353 пъти)


Историята на създаването на Adobe Acrobat е удивителна. Можете да я прочетете тук.

Историята на създаването на Adobe Acrobat

 

През лятото на 1990, съоснователя на, Adobe д-р John Warnock написал шестстраничен документ, наречен „Проектът Камелот“. В него е подчертан важен проблем на бизнеса – възможността (или по-скоро, липсата на възможност) за обмен на документи между различни приложения и системи.

„Документите трябва да може да се преглеждат на всеки компютър и да могат да бъдат отпечатани на всеки модерен принтер,“ пише той. „Ако този проблем може да бъде решен, това ще промени фундаментално начина на работа на хората.“
Благодарение на възгледите на Warnock и години работа на брилянтен екип, проблемът е решен. И начинът на работа на хората е фундаментално променен. Формално представени на 15-и юни 1993, Adobe Acrobat и Portable Document Format (PDF) водят до революция в начина на преглеждане и споделяне на документи.

Acrobat отдавна е есперанто за обмен на цифрови документи. Само през миналата година 200 милиарда PDF-а са отворени в продукти на Adobe. Три четвърти от компаниите във Fortune 500 и над 100 милиона души използват Acrobat всеки ден. PDF и Adobe Acrobat са вездесъщи.

Въпреки, че масовостта е изключително важна за технологичните компании, тя не е единствената причина, която Adobe изтъкват за отбелязване на 25 години PDF. Тази годишнина е посветена на креативността, иновацията и забележителното количество работа, които са в основата на това, което виждаме днес. Затова, в духа на годишнината, тук може да прочетете основните етапи в създаването и развитието на Adobe Acrobat.

Камелот и отвъд
John Warnock всъщност създава идеята за PDF няколко години преди известният документ.

През 1985, той създава нова PostScript графична програма. По-късно тя се превръща в Acrobat Distiller. Той я използва, за да обработи стара федерална форма за връщане на данъци. Когато Steve Jobs показва Apple LaserWriter през същата година, един от документите, които отпечатва на сцената е именно тази форма. С подкрепата на Apple, Adobe започва революция в издателската дейност и работата с документи.

До 1990 проектът Камелот официално е задвижен. Инженерите работят по демо версия на потребителската среда и доказване на концепцията на продукта. Името Камелот напомня за миналото, митологията и крал Артур, но екипът на Adobe е концентриран върху бъдещето.

Те добавят поддръжка на страници с различен размер в един документ, интелигентно увеличаване и междуплатформена съвместимост на интерфейса. John вижда първия прототип на малка конференция в Маунтин Вю, Калифорния.

При избора на официално име за продукта, екипът обмисля няколко опции. Сред тях са Carousel, което, обаче е регистрирана марка на Eastman Kodak. След първата продуктова демонстрация през 1992, Acrobat постига консенсус. Тази дума се асоциира с умения и сила.
Adobe Acrobat 1.0 дебютира в Equitable Center в Ню Йорк на 15 юни 1993. Събитието е излъчено по целия свят. Първият продуктов пакет включва Acrobat Exchange за създаване и преглед на PDF документи, Adobe Reader за преглед на PDF и Adobe Distiller за конвертиране на PostScript към Adobe PDF.

Източник: theblog.adobe.com
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Сервизен техник - широкоформатни принтер...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама