ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet 25 години RAL Design System

25 години RAL Design System

Събота, 24 Март 2018 ( прочетена 887 пъти)


Тази година RAL Design System става на 25 години. Тя съдържа 1625 систематично подредени цветови нюанса, дефинирани колориметрично.

Системата се счита за перфектен инструмент за всеки, който работи професионално с цветове и дизайн на повърхности. След представянето си през 1993, системата отговаря на високите изисквания за креативен дизайн, който изисква множество нюанси на цветовете. Благодарение на това, RAL Design System е идеален инструмент за работа и дизайн за дизайнери, бояджии и архитекти.

Основата на системата е цветовото пространство CIELab, използвано международно от 1976. Системата осигурява пълно и равномерно покритие на цялото цветово пространство. RAL цветовете са организирани на базата на критериите нюанс, яркост и наситеност (HSB). Позицията на индивидуалните тонове е дефинирана от седемцифрен номер. Логичната организация на базата на нюанс (Hue = H), яркост (Lightness = L) и цвят (Chroma = C) прави системата лесна за разбиране и прилагане.

 

RAL Design System


За да отговори на различните изисквания на различните приложения, RAL са разработили различни продукти в последните години. Днес системата се предлага под формата на ветрило (D2), кутии (D8 & D6) и атлас (D4).


RAL D2 Colour Fan, RAL Boxes D8 и D6 и the RAL D4 Colour Atlas показват всички 1625 цвята на системата, съобразени за определени целеви групи и разнообразни приложения. Например D2 ветрилото е разработено за бързо откриване на съвпадение на цветове. Кутиите са предназначени за бърза разработка на модерни концепции за дизайн. Можете да купите и всеки от нюансите на самостоятелен лист A4 или A6.

За юбилейната си година, RAL започва петгодишно партньорство с производителя на тенти Markilux от Емщеден. От 2018 потребителите ще могат да поръчат тентите си във всеки от 1625 RAL цвята.

Също така, наследникът на успешната книга, "Colours of Health" (Цветовете на здравето), ще бъде публикуван в началото на лятото. Книгата за дизайн, озаглавена "Colours for Mind, Body and Soul" (Цветове за ума, тялото и душата) е написана от дизайнера и изследовател на цветовете професор Axel Venn.

Текста написа: Мартин Новев


RAL скали можете да купите онлайн тук: онлайн магазин RAL скалиprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на широкоформатна дигитална пе...
гр. София
фирма ДотБрейн

Акаунт в офсетова печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Акаунт - Специалист обслужване на клиент...
гр. София
фирма Нексиум ЕООД


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама