ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet 3D печат на ледени скулптури

3D печат на ледени скулптури

Петък, 27 Януари 2012 ( прочетена 2647 пъти)


Изследователят от университета McGill Pieter Sijpkes, заедно с колегите си е създал експериментален 3D принтер, който произвежда ледени скулптури като евтина алтернатива на употребата на пластмаса.

ледени скулптури

Изследователите целят да представят евтина алтернатива на печатането с пластмасовия материал, който обикновено се използва за триизмерен печат (благодарение на патенти, които ще изтекат скоро, пластмасовият прах, който се използва във високия клас 3D принтери е изключително скъп). Друго възможно приложение е създаването на предпоставки за „леден туризъм”.

ледени скулптури

Професор Sijpkes и колегите му са отпечатали статуя, кора за яйца, чаша за мартини и форми за готвене, които удобно се стопяват. Защо лед? Той е евтин и лесно достъпен. Евтините модели от лед могат да помогнат на изобретателите да разработват продукти по-бързо. Предизвикателството, освен ниските температури, които са нужни за процеса, било да се построи машина, която да се справи с моделирането. Ето и как са се справили:

  • Хардуер
Изследователите използвали роботизирана ръка, защото тя имала нужната структура и възможности за системата, която искали да построят. Инструмент, монтиран в края на ръката, приютява клапаните, дюзите и кабелите.
  • Софтуер
Екипът използва програма за моделиране, за да проектира обекта, който иска да изгради. След това „превеждат” геометричната информация в данните, от които се нуждае робота, за да отпечата обекта.
  • Транспорт на течността
Вода и метилов естер се нанасят на слоеве с дебелина 0,25 mm чрез дюзи на върха на ръката. Метиловият естер действа като скеле – той омеква при по-ниска температура от леда и може да бъде премахнат без това да повреди структурата.
  • Контрол на температурата
Обектът се формира в камера с температура -8 градуса по целзий, но реотан поддържа температурата на върха на ръката около 68 градуса, за да гарантира безпроблемното преминаване на течностите при нанасянето.
  • Лазерни корекции
След като слоевете са нанесени, геометрията на горния слой се измерва чрез лазерна система, която настройва дюзите така, че да поправят допуснатите грешки.
  • Време
Процесът може да отнеме от няколко часа до няколко дни. Планирано е разработване на робот за външна употреба, който използва сняг и киша, за да създаде ледени слоеве и да изгради предмети.

За момента, практическите приложения на машината включват моделиране на детайли за комерсиални и индустриални цели, както и за целите на ледения туризъм. Например, могат да бъдат произведени умалени модели на архитектурни обекти с високо ниво на детайлност. В момента се търсят и подходящи техники за отливане на висококачествени метални копия на моделите.

Източник: wired.com, arch.mcgill.ca
Текста написа: Мартин Новев
print   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Почасова работа като резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Мениджър Ключови клиенти
гр. София
фирма GPTS Ltd

Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама