ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet 3D печат на ледени скулптури

3D печат на ледени скулптури

Петък, 27 Януари 2012 ( прочетена 2761 пъти)


Изследователят от университета McGill Pieter Sijpkes, заедно с колегите си е създал експериментален 3D принтер, който произвежда ледени скулптури като евтина алтернатива на употребата на пластмаса.

ледени скулптури

Изследователите целят да представят евтина алтернатива на печатането с пластмасовия материал, който обикновено се използва за триизмерен печат (благодарение на патенти, които ще изтекат скоро, пластмасовият прах, който се използва във високия клас 3D принтери е изключително скъп). Друго възможно приложение е създаването на предпоставки за „леден туризъм”.

ледени скулптури

Професор Sijpkes и колегите му са отпечатали статуя, кора за яйца, чаша за мартини и форми за готвене, които удобно се стопяват. Защо лед? Той е евтин и лесно достъпен. Евтините модели от лед могат да помогнат на изобретателите да разработват продукти по-бързо. Предизвикателството, освен ниските температури, които са нужни за процеса, било да се построи машина, която да се справи с моделирането. Ето и как са се справили:

  • Хардуер
Изследователите използвали роботизирана ръка, защото тя имала нужната структура и възможности за системата, която искали да построят. Инструмент, монтиран в края на ръката, приютява клапаните, дюзите и кабелите.
  • Софтуер
Екипът използва програма за моделиране, за да проектира обекта, който иска да изгради. След това „превеждат” геометричната информация в данните, от които се нуждае робота, за да отпечата обекта.
  • Транспорт на течността
Вода и метилов естер се нанасят на слоеве с дебелина 0,25 mm чрез дюзи на върха на ръката. Метиловият естер действа като скеле – той омеква при по-ниска температура от леда и може да бъде премахнат без това да повреди структурата.
  • Контрол на температурата
Обектът се формира в камера с температура -8 градуса по целзий, но реотан поддържа температурата на върха на ръката около 68 градуса, за да гарантира безпроблемното преминаване на течностите при нанасянето.
  • Лазерни корекции
След като слоевете са нанесени, геометрията на горния слой се измерва чрез лазерна система, която настройва дюзите така, че да поправят допуснатите грешки.
  • Време
Процесът може да отнеме от няколко часа до няколко дни. Планирано е разработване на робот за външна употреба, който използва сняг и киша, за да създаде ледени слоеве и да изгради предмети.

За момента, практическите приложения на машината включват моделиране на детайли за комерсиални и индустриални цели, както и за целите на ледения туризъм. Например, могат да бъдат произведени умалени модели на архитектурни обекти с високо ниво на детайлност. В момента се търсят и подходящи техники за отливане на висококачествени метални копия на моделите.

Източник: wired.com, arch.mcgill.ca
Текста написа: Мартин Новев
print   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на цветна дигитална машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор CTP
гр. София
фирма ДотБрейн

Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама