ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet 3D-печат на течен метал на стайна температура

3D-печат на течен метал на стайна температура

Вторник, 23 Юли 2013 ( прочетена 2259 пъти)


Нов метод за 3D печат на триизмерни структури и проводници разкрива нови възможности за производство гъвкави и разтегливи електронни връзки.

3D-печат на течен метал

Технологичният пробив е направен в Държавния университет на Северна Каролина, САЩ. Изследователите са използвали сплав от металите индий и галий, която е течна при стайна температура. От нея са отпечатали триизмерна фигура. Също така са направили проводник. И дори малки буквички. Удивителното в случая е, че нито един от предметите не се е разпаднал.

Изследователите са прекарали години в разработване на метод за триизмерен печат с метал при стайна температура. Процесът използва игла за спринцовка, която капва малки сфери от метала, които се съединяват. Тънка коричка от оксид им пречи да загубят формата си. Така технологията може да се използва за екструдиране на проводници и сглобяване на малки структури, съставени от сфери.

Получените проводници са гъвкави и могат да се разтеглят, което прави тази технология за 3D приложима за производство на метални компоненти. „Тънкият слой оксид на повърхността на метала позволява образуване на механично устойчиви структури, достатъчно устойчиви, за да издържат на гравитацията и голямото повърхностно напрежение на течността“, според публикация, посветена на технологията.

Можете да видите видео, посветено на процеса тук:Източник: news.cnet.com
Текста написа: Мартин Новев


Знаете ли каква е 3D печат? Можете да разгледате чудесната инфографика обясняваща процеса и приложението му тук.print   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Акаунт в дигитална печатница
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама