ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet 5 неща, които наистина добрите печатници правят

5 неща, които наистина добрите печатници правят

Петък, 14 Октомври 2016 ( прочетена 2192 пъти)


Norcross е в бизнеса с контрол на вискозитета над 80 години. През това време компанията е станала свидетел как „добри практики“ в индустрията идват и си отиват. Някои са се превърнали в стандарт, други са заменени от нови практики и технологии.

5 неща, които наистина добрите печатници правят

 

Често, когато става дума за „добри практики,“ не дискутираме нищо ново или революционно. Клиентите ни вече знаят повечето, ако не и всички. Повечето от тези практики изискват минимална или никаква инвестиция. Много от вас ще погледнат някои от вас ще погледнат някои от практиките с думите „това го правехме, но…“ Повечето, но не всички са базирани на управлението на мастилата. Това не е съвпадение, на това е базиран бизнесът ни. Може и да не ви казвам нищо, което вече не знаете, но се надявам това да подобри начина ви на работа сравнително бързо и лесно.

Практика номер 1 – разбъркване на мастилата
Когато мастилото стигне до помещението, в което се печат, то може да в било тествано, коригирано и смесено на друго място. За сравнително кратък период мастилото започва да деградира. По време на този период пигментът се утаява и разтворителят се отделя. Това може би не е било проблем в миналото, когато центробежните помпи бяха стандарт. Те са проектирани, за да стоят в контейнера с мастило и имат витло, разположено на дъното му. Разбъркването се случва едновременно с изпомпването.

След като индустрията премина към други типове помпи, разбъркването на мастилата по време на процеса на изпомпване вече не се случва. Мастилото просто се изтегля от контейнера без никакво разбъркване. Това може да доведе до вариации в света и непостоянно нанасяне, причинено от разделянето на мастилото на фракции. С други думи, не получавате равномерно покритие, защото мастилото не е хомогенно.

Нека използвам боята за пример. Когато купувате кутия боя от магазина, човекът, който работи с боите, добавя оцветителя, запечатва кутията и я поставя във високоскоростно устройство, което я разбърква, сваля от него, проверява цвета и ви дава боята, която сега е с правилния цвят. След това добавя една или две дървени бъркалки.

Може да не използвате боята през следващите няколко дни, затова, когато я отворите, тя ще е много гъста. Ако започнете да боядисвате без преди това да я разбъркате, ще ви е трудно да нанесете боята, съхненето ще отнеме много време и в крайна сметка ще използвате повече от нея, отколкото е нужно. Ако разбъркате боята преди употреба, ще ви е по-лесно да я нанесете, ще съхне по-бързо и можете да покриете по-голяма площ със същото количество.

Най-масовото решение е да добавите малка пневматична бъркалка към контейнера с мастило. Това осигурява разбъркването на мастилото и включването на мастилото, което се връща от системата за печат. В крайна сметка, получавате равномерно разпределяне на пигментите, багрилата и носителя, което е ключовата цел, която постигате чрез разбъркване на мастилото.

Практика номер 2 – осигурете постоянен вискозитет на мастилата
Това често е един от „ние го правехме, но…“ случаите. Бързо е, лесно е и виждам, че наистина добрите печатници го правят. Често за това е достатъчно да вземете проба от мастилото преди да включите мастилото в процеса. Да разчитате на допускането, че вискозитета е правилен, когато мастилото достигне до печатната машина, може да означава, че печатате поръчката на базата на грешна информация.

Да печатате с непостоянен вискозитет може да причини вариации на цвета, повишена консумация на мастило, прекомерна употреба на разтворители и други проблеми. Вижте текста 10 признака, че имате проблеми, свързани с вискозитета (на английски) за списък с проблеми, свързани с вискозитета. Да имате инструменти под ръка (които може да са толкова прости като чашка и хронометър), може да е разликата между качествен тираж и препечатване.

Практика номер 3 – пазете мастилото покрито по време на процеса
Ако вече правите това, вероятно сте наясно с предимствата и не можете да повярвате, че не всички го правят. Бил съм в много печатници и ви уверявам, че не всички го правят! Друго, което ми прави впечатление е, че оператори, които не го практикуват, признават, че е редно да го правят. Предимствата, ако вече не са очевидни, включват защита на мастилото от замърсяване от частиците във въздуха, контролира скоростта на изпаряване на разтворителя и дори защитава мастилото от абсорбиране на вода от влажността на въздуха. Добавянето на капак също така осигурява добро място за поставяне на бъркалката. Още веднъж, това са прости неща, но е свързващо звено, което виждам сред наистина добрите печатници.

Практика номер 4 – контрол на температурата на мастилото
Качеството на температурния контрол в управлението на мастилото все още е в детските си години. Да, има топлообменници и стаи с контрол на температурата. Също така, наистина добрите печатници все по-често възприемат температурата като средство за контрол на вискозитета и изпарението на разтворителя. За съжаление, съществуващите методи за контрол на температурата са несъвършени в много отношения.

Norcross бяха купени от Saint Clair Systems, Inc. през 2014. Целият бизнес на Saint Clair Systems е базиран на температурен контрол в различни точки по време на процеса. Оттогава аз се образовам за процеса на контрол на температурата, най вече по отношение на точките, в които възникват проблеми. Въпреки че добрите печатници в момента използват някаква форма на температурен контрол, те със сигурност ще се развият заедно с прогреса на индустрията. Това е обширна тема, с много възможности за подобрение.

Практика номер 4 – организация
Типа организация, за който става дума, когато си говорим за най-добрите, далеч надхвърля прегледността на работното място. В Norcross и Saint Clair Systems, залагаме на ефективни производствени техники, особено тези, свързани с концепцията 5S. За добро обобщение на 5S, дефиниция, предимства и безплатно ръководство, a вижте този текст (на английски). Предимствата дори включват подобряване на безопасността и условията на труд.

Автор: James Dulong
Източник: saintclairsystems.com
Превод: Мартин Новевprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Офсетов печатар (редовна смяна)
гр. София
фирма ДотБрейн

Служител за търговски отдел
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама