ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet 65 години Друпа – назад към бъдещето

65 години Друпа – назад към бъдещето

Сряда, 23 Март 2016 ( прочетена 1636 пъти)


Тази година ще се отбележат 65 години от първото проведено изложение Drupa, а това прави точно 225 изложбени дни. Подготвяйки се за 16-тото издание ви предлагаме да се настаните удобно и заедно да погледнем в миналото и историята на Drupa и как всяко едно изложение е дало нови насоки на печатния бранш.

drupa

От първото събитие, проведено през 1951 година, когато в него взимат участие 527 изложители от 10 страни, а посетителите наброяват над 300 000, става ясно едно – намерена е точната рецепта за привличане на вниманието на всички в печатния бранш.

Избор на град
Организаторите си поставят за цел да доразвият традиционното изложение BUGRA, провеждано в Лайпциг от 1914 година. С разделянето на Германия след втората световна война става необходимо да се промени градът на провеждане. Така през 1950 година официално е съобщено, че изложението Drupa ще се провежда в Дюселдорф. Самото наименование идва от началните букви в частта „Druck und Papier” от цялостното наименование „Internationale Messe Druck und Papier”. Първоначално само малка част от организаторите са харесвали това съкращение. Логото пък става факт след провеждане на конкурс и се използва в продължение на 50 години до 2000, когато е заменено с настоящото.

drupa

Насоки в развитието
През 1951 година водещ в областта е високият печат. През изминалия век както наборът на текст, така и печатът са се индустриализирали много бързо и DRUPA има за цел да покаже пътя напред в тази област, най-вече в сферата на повишената производителност и автоматизацията. Някой компании достигат внушителния брой от над 19 работещи машини, които показват по време на изложението. Промяната се усеща във въздуха. В САЩ офсетовият печат вече е във възход, поради увеличаващите се тиражи и по-голямото търсене на цветни отпечатъци. Ето защо в зала 11 Роланд показва своите първи едноцветна (Roland Parva) и двуцветна (Roland Ultra) офсетови машини. Демонстрирани са и други изобретения, които биха променили индустрията. Например първата копирна машина на Xerox, патентът на Siemens за мастиленоструен принтер с непрекъснато подаване на хартия, както и технологии за създаване на клишета за печат.

drupa

Ускоряване на предпечата
Само три години по-късно през 1954-а се провежда втората Drupa, която е с продължителност 16 дни и два пъти по-голяма изложбена площ (35 000 кв.м.). Именно тогава са показани решения за контролирано и автоматизирано словослагане, позволяващи наливане на текст с обем до 18 000 знака в час. За да бъде демонстрирана промяната в съкратената скорост за печат, при посещението на федералния президент Теодор Хойс неговата снимка е била готова за разпечатване само 30 минути след като е била заснета.

drupa

През 1958 година офсетовият печат вече е набрал голяма скорост, но Хайделберг разглежда със скептицизъм развитието на тази технология. Сериозно се променя начинът на подготовка на формите за печат. Бертолд демонстрира машина за бърз набор на заглавия и текст, чрез символи върху стъклен диск. Пак тогава е представено и решението Colograph на Hell, което позволява сканиране, конвертиране и коригиране на оригиналните снимки в цветоотделки. Всичко това води до допълнително ускоряване на процесите по подготовка, като някои от представените машини достигат скорост на извеждане върху филм на 43 000 знака в час.

Офсетовият печат превзема пазара
Хайделберг променя мнението си към офсетовия печат и през 1962 година представя KOR – машина за висок печат, преработена за офсетов. Изложбените площи на Drupa вече достигат 48 000 кв.м. За първи път участие взимат и фирми от Япония, като същата година е представен и първият цветен скенер.

drupa

За първи път между две издания има 5 годишен период и следващата Drupa се провежда през 1967 година. Тогава се добавят нови две изложбени зали, които се намират на 5 километра северно от съществуващите. Дори при 60 000 кв.м. изложбена площ, всичко отново е разпродадено. Празнуващата 150 години Koenig & Bauer представя своята нова серия машини за листов офсетов печат „Rapida”. От Hell пък показват Kombi-Chromagraph CT288, с която може да се комбинират няколко сканирани изображения и текст върху филм.

Нови изложбени площи
Година след петото изложение, градът домакин Дюселдорф решава да построи изцяло нов изложбен център на мястото на двете зали от 1967-а. Така през 1972 година Drupa вече е със 100 000 кв.м. площ и отново е разпродадена напълно. Хайделберг представя GTO (Grosser Tiegel Offset), а Роланд – моделът 800, която е първата машина с интегрирана система за контрол на намастиляването.

За първи път в историята Drupa има над 1000 изложители през 1977 година. Предпечатните процеси преминават към изпълнение чрез навлизащите електронни устройства. Хайделберг представя своите модели Speedmaster. Навлизат и UV мастилата, както и първите печатарски пластини, неизползващи вода. Пак тогава в Израел мъж на име Бени Ланда основава компания, носеща името Indigo и започва работа по технологията за печат с течен тонер. През 1982 година вече половината от изложителите са от страни извън домакина Германия. Тогава е представена и системата за фотонабор на Scangraphic - Scantex1000.

Дигиталното шоу
Изложението през 1986 година идва след пускането през 1984 година на десктоп конфигурациите на Apple и развитието на PostScript от Adobe. За 10-то издание и 40-тата годишнина, Drupa 1990 е обявена за дигиталното шоу с площ от 126 000 кв.м. и около 25 офсетови машини в действие. Падането на желязната завеса през 1989 година дава възможност за преговори между различни производители като KBA и Planeta, а също между M.A.N. и Vomag. Офсетът продължава възхода си, като Комори представя първата автоматизирана система за смяна на пластини.

drupa

Изложението през 1995 година ще се запомни с представянето на CtP системите и цветния дигитален печат - докато Indigo представят Е-Print 1000, Xeikon демонстрира своята DCP-1. От Apple също имат щанд, на който демонстрират своето решение за предпечат, работещо под Mac.

От Гутенберг до Интернет
Изложението през 2000-та година минава под знака на 600 години от рождението на Гутенберг и 50 годишнината на Drupa. Дигиталният печат все повече заема позициите на офсетовия. На Drupa 2000 Xerox показва своите системи DocuColor в цяла изложбена зала, а Хайделберг и Кодак представят NexPress. Не само печатният процес преминава в дигитален вариант. Същото се случва с целия производствен път. Особено внимание трябва да се обърне на факта, че дори от Apple взимат решение да пропуснат професионалното изложение в техния бранш CeBIT и насочват вниманието си изцяло върху Drupa. В крайна сметка всички говорят за това нещо „интернет”.

През 2004-та JDF се превръща в новия хит в дигиталната среда, докато през 2008-ма все повече дигитални мощности са представени. Сред изложителите на тонерно-базирани машини са Océ, Canon, Agfa, Ricoh и Konica Minolta, докато Kodak, Screen и HP започват да предлагат мастиленоструйната технология, като следващото голямо нещо в бранша.

Докосване на бъдещето
Последното издание от 2012 година бе разтърсено от обещанието на Бени Ланда да доведе мастиленоструйния печат до ново ниво, наречено нанография и да го демонстрира тази година. Конвенционалните производители, сред които KBA и Хайделберг разкриха информация за работата си по собствени мастиленоструйни машини.

През настоящата година най-използваните думи ще са скорост, автоматизация, интерактивност и многоканалност. Историята продължава да се пише...

Източник: blog.drupa.com

Текста написа: Антон Даскаловprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Търговец на машини за дигитален печат
гр. София
фирма ДотБрейн

Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Печатар на офсетова печатна машина Heide...
гр. София
фирма Евентус ЕООД


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама