ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Bank of England няма да спре банкноти от £5 и £10, защото съдържат лой

Bank of England няма да спре банкноти от £5 и £10, защото съдържат лой

Понеделник, 27 Февруари 2017 ( прочетена 773 пъти)


Bank of England потвърди, че банкнотите от £5 и £10 ще продължат да съдържат животински мазнини. Признанието на банката че банкнотите £5 от съдържат предизвика възмущението на вегетарианци и вегани през миналата година.

банкноти от £5 и £10, защото съдържат лой

 

Bank of England отказа да се поддаде на натиска на протестните групи по отношение на използването на животински продукти в банкнотите. Аргументът на институцията е, че това би извадило банкнотите от £5 от обращение. Банката ще отпечата и банкнотите от £10 по график.

Банкнотите с лой остават в действие
„Банката не беше наясно с наличието на животински продукти когато подписа договора с доставчика си за полимера за банкнотите от £5 и £10,“ гласи официалната ѝ позиция. „Когато банката откри наличието на такива продукти, първата ѝ стъпка беше да предупреди обществото. Тя се отнесе към съображенията на загрижените членове на обществото с най-голяма сериозност.“

Според институцията след внимателно обмисляне е стигнала до извода, че „ще бъде подходящо да запазим банкнотата от £5 в обращение и да издаде полимерната банкнота от £10 както е планирано, през септември”.

Реакцията на веганите и вегетарианците
Веганите и вегетарианците изразиха недоволство след като Bank of England заяви, че пластмасовите банкноти от пет и десет паунда съдържат лой – субстанция, извлечена от мазнина и използвана в производството на свещи и сапун. Петиция е събрала над 100 000 подписа и изтъква, че банкнотите са „неприемливи за милиони вегани и вегетарианци, индуси, сикхи и джайнисти във Великобритания.“

Реакцията на производителя
Innovia, компанията, която произвежда банкнотите, заяви, че е получила всичката животинска мазнина от доставчик, който отказа да назове. Компанията казва, че използва субстанцията, за да осигури антистатичните свойства на банкнотите и посочва, че хиляди продукти съдържат лой. Компанията не може да потвърди от какви животни е мазнината.

Алтернативи
Банката заяви, че е инструктирала доставчиците си да потърсят алтернативи на животинските продукти за производствения процес на банкнотите от £20, които трябва да влязат в употреба до 2020. „Тези алтернативи могат да включват например палмово или кокосово масло като заместител.“ Професор David Solomon, който е разработил първата полимерна банкнота, която се използва в Австралия от 1988, каза, че £5 банкнотите съдържат „нищожни“ количества лой. Той добави, че полимерните банкноти се фалшифицират изключително трудно и имат много предимства за потребителите спрямо хартиените алтернативи.

„По тях остават по-малко следи от наркотици и не режете дървета,“ каза той. „Много по-хигиенични са от хартията.“
Първите 440 милиона полимерни банкноти от £5 бяха въведени през септември. На тях е отпечатан Уинстън Чърчил, работят в машините също като хартиените, но са много по-устойчиви. Полимерните £10 ще бъдат въведени през септември и на тях е лика на Джейн Остин.

Източник: independent.co.uk
Превод: Мартин Новевprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на тясноформатна дигитална печа...
гр. София
фирма ДотБрейн

Печатар на офсетова печатна машина Heide...
гр. София
фирма Евентус ЕООД

Почасова работа като резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама