ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Corel Draw X5 е вече достъпен

Corel Draw X5 е вече достъпен

Петък, 26 Февруари 2010 ( прочетена 3753 пъти)


В разгара на олимпийската надпревара във Ванкувър, канадците успяха да ни изненадат приятно с нещо, което е не е свързано пряко с магията на зимните спортове. Финалната версия на Corel Draw X5 вече е факт и е достъпна за широката потребителска аудитория. Какви са новостите в поредната реализация на популярния векторен редактор може да прочетете в нашия мини обзор.

Corel Draw Graphics Suite X5 включва традиционно освен флагманския продукт на канадските разработчици - Corel Draw X5, редактора на графични изображения Corel Photo Paint; Corel PowerTrace - предназначен за векторизация на растерни изображения; Corel Capture - допълнение за продуциране на екранни изображение (screenshots), както и Corel Connect - ново за пакета приложение, позволяващо реализирането на бърз достъп до съдържанието на над 100 файлови формата в локална и мрежова среда. Corel Connect се явява мощен инструмент за обмен и синхронизация на съдържание в разпределена работна среда и е тясно интегриран с Corel Draw и Photo Paint. Предизвикващо интерес допълнение, демонстриращо стремеж за диверсификация на пакета към бранша на "web creative" разработчиците са две "външни" приложения - SWiSH miniMax™ 2 (инструмент за създаване на уеб анимация) и PhotoZoom Pro 2 (плъгин за Photo Paint за "повдигане" по резолюция на растерни изображения, базиран на S-Splinе алгоритъм и разработка на небезизвестната холандска фирма BenVista).

В комплект към пакета е включена богата клипарт библиотека съдържаща 10 000 векторни изображения, 1000 високорезолюционни фотоса (royalty-free), над 1000 шрифта, 2000 шаблона с насоченост към автомобилната индустрия, както и 350 шаблона с общо предназначение. Особено внимание е обърнато на начинаещите потребители чрез включването в пакета на множество ресурси за обучение, над два часа подготвителен видеотуториъл, изчерпателна и богата на практически примери документация.

Както винаги, в процеса на разработка на приложенията влизащи в състава на пакета, са взети под предвид редица изисквания и предложения от страна на потребителска общност на Corel.
Пакетът осигурява достъп до над 50 нови и разширени функции, включващи нови инструменти и редица интерфейсни подобрения (asset management), изцяло преработен механизъм на работа с цветовите пространства и библиотеки (color management), улеснения в посока обслужване управлението и разработката на проекти с уеб съдържание (web content creation).

Нови инструменти и интерфесна "шлифовка"
Възможностите за б редактиране и създаване на векторни елементи са разширени чрез включването на новите B-Spline и Segment Dimension инструменти, възможността за директно скалиране на стрелки/показатели (аrrowheads), подобрен artistic media инструментариум, разширяване функционалността на Connector и Dimension инструментите като цяло, основна преработка на Mesh Fill инструмента, както и цяла нова група инструменти касаещи разработката на уеб съдържание; пряк "растерен" режим за работа върху уеб проекти улесняващ прегледа и ревизирането им преди публикуване онлайн.

Изцяло преработен механизъм за работа с цвят
Една от най-изтъкваните новости касаеща пакета е основно преработената цветова механика (color management), осигуряваща на потребителите коректно визуално и печатно цветопредаване и профилиране на проектите им. В текущото издание на Corel Draw и Photo Paint, палетата (docker) за създаване на нов документ позволява записването и съответно зареждането на специфично дефинирани за даден проект цветови палитри. В допълнение към това в почти всички "доклети" и "пикери" имащи отношение към работата с цвят е добавен eyedropper инструмент, с оглед улесненото и интуитивно манипулиране и репрезентиране на цветовите параметри на даден проект.

Обновени и подобрени импортно-експортни филтри
Corel Draw е известен с богатите си входно-изходни възможности. Почти всички импортно-експортни филтри са ревизирани и обновени, като са добавени и множество нови, интегриращи поддръжката на редица външни приложения (Flash, Swish miniMax), ориентирани към потребителите в сферата на уеб дизайна, улесняващи създаването на анимирано онлайн съдържание.

"През целия цикъл на разработка на Corel Draw Graphics Suite X5, нашият екип работеше ръка за ръка с потребителската общност за да и предостави нови възможности и подобрения, които са наистина значими. Ние наистина се стремяхме да разберем, какво обичат и от какво се нуждаят потребителите ни за да подобрят практическите си възможности" - разказва Жерар Метрейе (Gérard Métrailler), ръководител на дирекция "Продуктов мениджмънт" в Corel Graphics. "Ние вярваме, че ще предоставим на досегашните си потребители продукт, който ще им позволи да открият нови възможности, а на новите потребители - да разработват бързо и с увереност своите проекти".

"Newest Edition of Award-Winning Graphics Suite Puts Community Requests at Center of Development Efforts" - една стратегия на разработка основана на изискванията на реалният потребител и неговите реални практически задачи в ежедневието винаги вдъхва доверие. Дали исканията ни ще бъдат удоволетворени - ще покаже отново практиката. Ако ли не - поне ще знаем, че има кой да се вслуша в исканията ни.

С оглед на постигане компактност на този мини-обзор не са споменати минималните хардуерни изисквания за работа с пакета. Имайте в предвид, че приложенията влизащи в състава му няма да бъдат изпълними на конфигурации имащи процесор, който не поддържа набора от SSE2 инструкции. ;-)

Corel Draw Graphics Suite X5 ще постъпи в продажба от 24-ти март на цена 489 USD (worldwide) за нови потребители, и 189 USD под формата на ъпгрейд от предишна версия. 30-дневна тестова версия на пакета може да изтеглите на следния адрес: www.corel.com

Corel Draw Graphics Suite X5

Източник: www.unleash.com

Автор: Йордан Христов

print   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Почасова работа като резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Специалист предпечатна подготовка
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на дигитална печатна машина на...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама