ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Epson разширява присъствието си на пазара на дигиталния текстилен печат

Epson разширява присъствието си на пазара на дигиталния текстилен печат

Сряда, 23 Октомври 2013 ( прочетена 1553 пъти)


Epson SurePress FP-30160 е принтер за директен печат върху текстил на ролки (roll-to-roll). По предварителна информация ще бъдат налични различни мастила, за печат върху всякакви материи - памук, полиестер, коприна и др.

Epson SurePress FP-30160

2013 година явно е годината на текстилния печат, поне за японската компания EPSON. След пускането през април на пазара на първите принтери за дигитален трансферен сублимационен печат SureColor-F6000 (44"/111.8см ширина на печат) и SureColor-F7000 (64"/162см ширина на печат) и представянето на DTG (Direct-to-Garment) принтера за печат върху тъмен и светъл текстил SureColor-F2000 през октомври, на изложението VISCOM в Милано, Италия, EPSON отново фокусира вниманието на посетителите и на експертите в текстилния бранш с SurePress FP-30160.

Базиран на платформата SureColor и TFT MicroPiezo технологията за производство на печатащи глави от най-висок клас, последно поколение, този принтер дава заявка за сериозна намеса на пазара на индустриалния текстилен печат. Не много производители претендират да произвеждат roll-to-roll принтери за директен печат, още по-малко са тези, които наистина произвеждат специализирани машини, проектирани специално за тази цел, а не преправят обикновени солвентни принтери, колкото да изглеждат "по-индустриално".

Директният печат върху текстил крие много предизвикателства. Едно от най-очевидните, но и от най-трудните за преодоляване е мекотата и разтегливостта на повечето от платовете. Ако се печата върху хартия, транспортирането и напред по време на печата не е особено сложно - система от ролки притиска хартията към вал с абразивна повърхност, който я избутва напред с определена стъпка, според резолюцията на печат и броя пасове, на които се полага мастилото. Това, обаче, е невъзможно при един мек или еластичен плат - избутването изобщо не върши рабора, защото платът се свива, ако се бута. Ако се постави опъващ вал (общоприета практика на производителите на "псевдо-текстилните" принтери) товаби помогнало за по стегнат плат, но какво би се случило, ако в състава има ликра или е просто памучно трико?

Втори проблем - как да се задържи по-ефирен или еластичен плат, плътно върху основата под печатната глава? Ако се нагъне плата, качеството на печат се компрометира, а има опасност и за печатната глава, която се движи на милиметри над плата!

Решението е лепкавата транспортна лента (adhesive transport belt) - тя представлява плътен, гъвкав, непроменящ размерите си материал, с широчина равна или малко по-голяма от ширината на печатното поле, респективно на плата. Този материал е оформен като безконечна лента, която се намазва автоматизирано със специално слабо-задържащо лепило, подобно на това, което ситопечатарите използват, за да фиксират фланелките върху масите на ситопечатния карусел. Платът се подава върху тази лента, пристиска се от вал към лентата и се залепя за нея, така, че да бъде воден стабилно и надеждно по време на печата, без да се самоотлепя и да допира до главата, но все пак не прекалено силно, така че след като печатът е готов, платът да се отдели безпроблемно от лентата и да продължи към сушилнята. Разбира се, върху транспортната лента остават залепнали власинки от плата, прашинки и капки мастило. Те се отстраняват от специален измиващ модул, а след това лентата се изсушава и отново достига до мястото, където плата се прилепя към нея, преди да започне печата.

Това решение е надеждно и доказано, но е сложно и скъпо, затова само най-скъпите принтери за директен печат го ползват. Epson SurePress FP-30160 няма да е от скъпите, макар да няма официални данни за цената му, а само слухове. Въпреки относително достъпната си цена, този принтер е снабден именно с такава транспортна система. Това е демонстрация на подхода и отношението, които EPSON имат към текстилния пазар.

Техническите данни са съвсем ориентировъчни засега, но може да се очаква нещо от рода на:
- оптимална работна скорост - 35 кв.м./час при 540/720 dpi
- ширина на печат - 64" / 162 см
- 8/9 цвята, за ярки и наситени цветове
- Киселинни, реактивни, дисперсни мастила от EPSON

За момента достъпните информационни материали за EPSON SurePress FP-30160 са изключително малко, но от следващите видео клипове може да се добие известна представа, какво можем да очакваме:
Допълнителна информация тук: www.epson.jp

FACTOR.BG е официален дистрибутор и сервизна EPSON  за машините от сериите SureColor-S (signage) и SureColor-F (fashion textile).
Подробна информация за принтерите от тези серии можете да откриете на следните линкове:

Текстилни принтери SureColor-F:
SureColor F2000 (Direct-to-Garment)
SureColor F6000 (Sublimation transfer 44")
SureColor F7000 (Sublimation transfer 64")

Солвентни принтери:
SureColor S30610 (4 цветен)
SureColor S50610 (5 цветен) 
SureColor S70610 (8 цветен + Бяло + Металик) 

За повече информация:
www.factor.bg
info@factor.bgprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на цветна дигитална машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Специалист предпечатна подготовка в широ...
гр. София
фирма ДотБрейн

Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама