ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Erik Kwakkel открива и каталогизира „проби на перото”на 800 години в някои от най-старите книги на света

Erik Kwakkel открива и каталогизира „проби на перото”на 800 години в някои от най-старите книги на света

Петък, 3 Октомври 2014 ( прочетена 1191 пъти)


Специалистът по средновековни книги Erik Kwakkel издирва и описва рисунки и драскулки, направени в книгите, които нямат връзка със съдържанието им.

Рисунка от отегчен средновековен ученик.

Снимка 1: Рисунка от отегчен средновековен ученик. Направена през 15-и век в долното бяло поле на ръкопис, съдържащ сатира на Ювенал, популярен класически текст, използван, за да обучава децата по въпросите на морала. Снимка: Carpentras, Bibliothèque municipale, MS 368.

 

В последните години Erik Kwakkel изследва някои от най-старите книги и ръкописи в университета в Лайден, Холандия, в търсене на „проби на перото”. Те могат да бъдат малки скици, рисунки или пробни драскулки, направени от средновековния писар за проба на мастилото в писеца или перото. Те обикновено включват забавни лица, произволни линии, букви или геометрични фигури и в общия случай се появяват в края на книгите, където има няколко празни страници.

Kwakkel споделя:
„От перспективата на историк, специализиран в областта на книгите, пробите на перото са интересни, защото писарите проявяват тенденцията да ги правят с естествения си почерк. Понякога те са преминали към друга култура на писане (в друга държава или религиозна институция) и са адаптирали почерка си към нея, когато копират съдържанието на книгите. Пробите, обаче, се правят в стила на региона, в който са били обучени първоначално, което дава повече информация за тях.

В някакъв смисъл, скиците са като пръстови отпечатъци или подписи, малки свидетелства, които разкриват нещо за отдавна забавени писари, които са копирали текстове, но не са имали истинска възможност да изразят себе си, докато са работили. Включването на допълнителни рисунки в книгите често е било забранено.”

Много от откритията на Kwakkel са обикновени драскулки, но други са свързани с универсални човешки концепции като любов, морал или религия. Акцентът обаче пада върху едно нещо: скуката. Изглежда отегчението от четене на философски трактати и ръкописи със закони е съвременник на изобретяването на книгата. Някои от тези драскулки дори са направени стотици години след издаването на книгата, което навява на мисълта, че никое бяло поле не е в безопасност, когато читателят е налегнат от еднообразието.

Kwakkel публикува откритията си в своя в Twitter, Tumblr, и на блога си medievalbooks.

Средновековни писари тествали перата си като писали кратки изречения и правили рисунки.

Снимка 2: Средновековни писари тествали перата си като писали кратки изречения и правили рисунки. Рисунките на снимката са от Oxford, Bodleian Library, Lat. misc. c. 66 (15-и век).

 

Източник: medievalbooks.nl
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Специалист предпечатна подготовка
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Специалист предпечатна подготовка
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама