ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Lumejet съчетава цифрова технология и класическия фотографски процес

Lumejet съчетава цифрова технология и класическия фотографски процес

Вторник, 15 Януари 2013 ( прочетена 1859 пъти)


Lumejet ще покаже нов тип цифрови принтери, базирани на фотонична технология, на Digital Print UK в края на годината.

Lumejet е компания, основана през 2012 и оттогава е привлякла инвестиции от над 4,5 милиона британски лири. Lumejet е разработила принтер, който съчетава методите на цифровия печат с аналоговите фотографски медии, базирани на сребърни халогениди. Lumejet S200, е първият продукт на фирмата. Той използва система за печат, базирана на светодиоди. Тя е подобна на цифровите мастиленоструйни принтери с разликата, че вместо с мастило машината „печата“ със светлина. Тя осветява точки, които са с диаметър едва няколко микрона. След това изображението се прехвърля от негатив върху фотохартия.

Lumejet

Според Lumejet устройството може да отпечата еквивалент на растерен печат с разделителна способност от 8 000 dpi като експонира само 400 dpi. Това се дължи на възможността на системата да възпроизвежда полутонове подобно на аналоговия фотографски процес. Изобретателят на технологията и директор на нововъведенията в Lumejet е доктор Trevor Elworthy, бивш специалист по разработките в Kodak. Според него уникалният елемент при проектирането на Lumejet са специалните оптични влакна, които се използват за създаване на миниатюрните светлинни потоци и осигуряват изключително високата резолюция на системата.

Оптиката е ключовия елемент от печатащата глава на Lumejet и може да генерира светлинни точки с диаметър 4 микрона, което съответства на фоточувствителността на медията. Останалите елементи включват 300 броя 0,3 милиметрови светодиода, които могат да се намерят на пазара. Всяка глава има по 100 съответно за червена, зелена и синя светлина, подредени в три реда.

Elworthy обясни, че технологията използва цветен негатив, базиран на сребърен халогенид, който има три слоя, чувствителни към различните дължини на вълната на светлината (съответно червено, зелено и синьо). Тази технология на печат не нанася CMYK точки както при растерния печат, а разчита на припокриване между точките, което създава полутонове в отпечатъка.

Освен това, тъй като Lumejet работи в RGB, а не в CMYK режим, цветовата гама, която може да се възпроизвежда е много по-широка и цветовъзпроизвежданетое по-точно без нужда от използване на допълнителни цветове. Скоростта на печат на Lumejet е по-ниска от тази на тонерните или мастиленоструйни цифрови преси, но качеството на печат е много по-високо. Това прави системата подходяща за кратки тиражи с изключително високи изисквания за качество и по-конкретно за пазара на фотокниги.

S200 е ролна машина и печата с ширина 305 мм бяло поле, като по този начин намалява загубите на материал. Максималната дължина на изображението е един метър. Скоростта на печат е 40 метра в час, еквивалент на 250 листа A4. Цената на машината във Великобритания е 145 000 лири (около 175 000 евро).

Източник: outputmagazine.com
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн

Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама