ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Lumejet съчетава цифрова технология и класическия фотографски процес

Lumejet съчетава цифрова технология и класическия фотографски процес

Вторник, 15 Януари 2013 ( прочетена 1787 пъти)


Lumejet ще покаже нов тип цифрови принтери, базирани на фотонична технология, на Digital Print UK в края на годината.

Lumejet е компания, основана през 2012 и оттогава е привлякла инвестиции от над 4,5 милиона британски лири. Lumejet е разработила принтер, който съчетава методите на цифровия печат с аналоговите фотографски медии, базирани на сребърни халогениди. Lumejet S200, е първият продукт на фирмата. Той използва система за печат, базирана на светодиоди. Тя е подобна на цифровите мастиленоструйни принтери с разликата, че вместо с мастило машината „печата“ със светлина. Тя осветява точки, които са с диаметър едва няколко микрона. След това изображението се прехвърля от негатив върху фотохартия.

Lumejet

Според Lumejet устройството може да отпечата еквивалент на растерен печат с разделителна способност от 8 000 dpi като експонира само 400 dpi. Това се дължи на възможността на системата да възпроизвежда полутонове подобно на аналоговия фотографски процес. Изобретателят на технологията и директор на нововъведенията в Lumejet е доктор Trevor Elworthy, бивш специалист по разработките в Kodak. Според него уникалният елемент при проектирането на Lumejet са специалните оптични влакна, които се използват за създаване на миниатюрните светлинни потоци и осигуряват изключително високата резолюция на системата.

Оптиката е ключовия елемент от печатащата глава на Lumejet и може да генерира светлинни точки с диаметър 4 микрона, което съответства на фоточувствителността на медията. Останалите елементи включват 300 броя 0,3 милиметрови светодиода, които могат да се намерят на пазара. Всяка глава има по 100 съответно за червена, зелена и синя светлина, подредени в три реда.

Elworthy обясни, че технологията използва цветен негатив, базиран на сребърен халогенид, който има три слоя, чувствителни към различните дължини на вълната на светлината (съответно червено, зелено и синьо). Тази технология на печат не нанася CMYK точки както при растерния печат, а разчита на припокриване между точките, което създава полутонове в отпечатъка.

Освен това, тъй като Lumejet работи в RGB, а не в CMYK режим, цветовата гама, която може да се възпроизвежда е много по-широка и цветовъзпроизвежданетое по-точно без нужда от използване на допълнителни цветове. Скоростта на печат на Lumejet е по-ниска от тази на тонерните или мастиленоструйни цифрови преси, но качеството на печат е много по-високо. Това прави системата подходяща за кратки тиражи с изключително високи изисквания за качество и по-конкретно за пазара на фотокниги.

S200 е ролна машина и печата с ширина 305 мм бяло поле, като по този начин намалява загубите на материал. Максималната дължина на изображението е един метър. Скоростта на печат е 40 метра в час, еквивалент на 250 листа A4. Цената на машината във Великобритания е 145 000 лири (около 175 000 евро).

Източник: outputmagazine.com
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
ПЕЧАТАР МАЛЪК ФОРМАТ
гр. София
фирма GPTS Ltd

Печатар на четвъртинка формат офсетова м...
гр. София
фирма ДотБрейн

Печатар на офсетова машина формат 50х70
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама