ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Xerox модернизираха пет български университета като им помогнаха да внедрят система за електронни библиотеки

Xerox модернизираха пет български университета като им помогнаха да внедрят система за електронни библиотеки

Вторник, 30 Октомври 2012 ( прочетена 1362 пъти)


Проектът за дигитализиране на книги от хартиен носител е най-мащабният, реализиран до момента в България и на Балканите

Благодарение на високоскоростни автоматизирани скенери за книги, наличният книжен фонд се преобразува в дигитален и се публикува във специален уеб портал, от който студенти и професори могат да четат книги и документи в удобно за тях време, дори от персоналния компютър. Библиотеките са оборудвани и с високоскоростно цветно печатно оборудване от Xerox за автоматизирано създаване на книги, брошури, учебни материали и помагала, които могат да бъдат отпечатани при поискване.

Проектът е най-мащабният, реализиран до момента в България и на Балканите и има за цел да доведе до по-ефективно управление на неизчерпаемия книжен фонд, да улесни достъпа на студенти и преподаватели до академична литература и да намали значително директните разходи на библиотеките.

Ето и модернизираните университети: Химикотехнологичен и металургичен университет, Университет по библиотекознание и информационни технологии, Университет по архитектура, строителство и геодезия и варненските Икономически университет и Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“. Системите за цифрови библиотеки са базирани на технологична платформа, разработена от Xerox. Библиотеките на изброените университети разполагат с общ Фонд "Книги" от над 680 000 заглавия и Фонд "Периодика" - с повече от 230 000 заглавия.

Технология за електронна библиотека
Преобразуването на наличния книжен фонд в дигитален се извършва от високоскоростен, автоматизиран скенер за книги. Той използва редица патентовани технологии и гарантира минимална възможност за повреда на книжното тяло. Устройството представлява V-образен скенер с вакуумно прелистване и автоматични корекции за качество на изображението, в това число възможности за ретуш и разпознаване на символи (OCR).

скенер за книги

Високите технологии, внедрени в устройствaта от серията KABIS, позволяват сканирането на до 3000 страници на час чрез камери с резолюция над 21 мегапиксела, което създава предпоставки за цифровизирането на огромен обем от наличния книжен фонд.

Ефективно управление и улеснен достъп до библиотечния фонд
Новата система изцяло променя конвенционалния път, по който читателите достигат до търсената информация. В проектите се ползват вече наличните в библиотеките системи за електронен каталог, които с помощта на новите технологии на Xerox се превръщат в пълноценни дигитални библиотеки, достъпни през уеб портал. Така абонатите на библиотеката получават достъп до книжния фонд, дори през своя персонален компютър, в удобно за тях време.

уеб портал

Библиотеките, в които са интегрирани системи на Xerox за създаване на цифров библиотечен фонд, използват един и същи програмен и апаратен модел. Това дава възможност те да синхронизират и да споделят издания помежду си. Обединявайки своите електронни фондове, библиотеките могат да предложат на своите читатели още по-богат информационен ресурс.

Оптимизиране на разходите
За адекватното функциониране на една библиотека е необходимо да бъде актуализиран ежегодно нейния книжен фонд. Това изисква закупуване на множество различни заглавия, по 3-4 екзепляра от всяко, което представлява сериозна финансова инвестиция. С натрупването на нови и нови издания към вече наличните книги се увеличава трудността по организирането, архивирането, съхраняването и управлението на книгите.

Дигиталната библиотека позволява закупуване на единични екземпляри от всяко заглавие, които да бъдат дигитализирани, както и директното въвеждане на електронни книги. Така оригиналите се предоставят само при необходимост и по-ценните от тях са защитени от амортизация.

Печат при поискване като нов вид услуга в библиотеките
Библиотеките, в качеството си на естествен собственик на хартиен книжен фонд и притежаващи цифрово хранилище от цифрови оригинали или хартиени такива в електронна версия, могат да си позволят печат при поискване. Библиотеките са оборудвани с високоскоростно цветно печатно оборудване на Xerox, отговарящо на изискванията за автоматизирано създаване на книги, брошури, учебни материали и помагала, които могат да бъдат отпечатани при поискване, заявено от читателя или академичното ръководство на университетите, по заглавия и страници.

xerox700i

Проектът е финансиран от Европейския съюз по Оперативна програма ”Регионално развитие” и е осъществен от дългогодишните партньори на Xerox – Колбис и Лирекс БГ.

Източник: xerox.bg


print   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Печатар на печатна машина за самозалепва...
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на машина за топъл печат
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама