ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Bank of England няма да спре банкноти от £5 и £10, защото съдържат лой

Bank of England няма да спре банкноти от £5 и £10, защото съдържат лой

Понеделник, 27 Февруари 2017 ( прочетена 867 пъти)


Bank of England потвърди, че банкнотите от £5 и £10 ще продължат да съдържат животински мазнини. Признанието на банката че банкнотите £5 от съдържат предизвика възмущението на вегетарианци и вегани през миналата година.

банкноти от £5 и £10, защото съдържат лой

 

Bank of England отказа да се поддаде на натиска на протестните групи по отношение на използването на животински продукти в банкнотите. Аргументът на институцията е, че това би извадило банкнотите от £5 от обращение. Банката ще отпечата и банкнотите от £10 по график.

Банкнотите с лой остават в действие
„Банката не беше наясно с наличието на животински продукти когато подписа договора с доставчика си за полимера за банкнотите от £5 и £10,“ гласи официалната ѝ позиция. „Когато банката откри наличието на такива продукти, първата ѝ стъпка беше да предупреди обществото. Тя се отнесе към съображенията на загрижените членове на обществото с най-голяма сериозност.“

Според институцията след внимателно обмисляне е стигнала до извода, че „ще бъде подходящо да запазим банкнотата от £5 в обращение и да издаде полимерната банкнота от £10 както е планирано, през септември”.

Реакцията на веганите и вегетарианците
Веганите и вегетарианците изразиха недоволство след като Bank of England заяви, че пластмасовите банкноти от пет и десет паунда съдържат лой – субстанция, извлечена от мазнина и използвана в производството на свещи и сапун. Петиция е събрала над 100 000 подписа и изтъква, че банкнотите са „неприемливи за милиони вегани и вегетарианци, индуси, сикхи и джайнисти във Великобритания.“

Реакцията на производителя
Innovia, компанията, която произвежда банкнотите, заяви, че е получила всичката животинска мазнина от доставчик, който отказа да назове. Компанията казва, че използва субстанцията, за да осигури антистатичните свойства на банкнотите и посочва, че хиляди продукти съдържат лой. Компанията не може да потвърди от какви животни е мазнината.

Алтернативи
Банката заяви, че е инструктирала доставчиците си да потърсят алтернативи на животинските продукти за производствения процес на банкнотите от £20, които трябва да влязат в употреба до 2020. „Тези алтернативи могат да включват например палмово или кокосово масло като заместител.“ Професор David Solomon, който е разработил първата полимерна банкнота, която се използва в Австралия от 1988, каза, че £5 банкнотите съдържат „нищожни“ количества лой. Той добави, че полимерните банкноти се фалшифицират изключително трудно и имат много предимства за потребителите спрямо хартиените алтернативи.

„По тях остават по-малко следи от наркотици и не режете дървета,“ каза той. „Много по-хигиенични са от хартията.“
Първите 440 милиона полимерни банкноти от £5 бяха въведени през септември. На тях е отпечатан Уинстън Чърчил, работят в машините също като хартиените, но са много по-устойчиви. Полимерните £10 ще бъдат въведени през септември и на тях е лика на Джейн Остин.

Източник: independent.co.uk
Превод: Мартин Новевprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Асистент-сътрудник
гр. София
фирма ДотБрейн

Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на кашираща машина
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама