ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Charlie Hebdo излезе с колосален тираж седмица след трагичната атака

Charlie Hebdo излезе с колосален тираж седмица след трагичната атака

Неделя, 18 Януари 2015 ( прочетена 1369 пъти)


Френското сатирично списание Charlie Hebdo увеличи тиража си от 60 000 на пет милиона екземпляра, седмица след атаката срещу редакцията на изданието, при която бяха убити 12 души, сред които няколко служителя, посетители и двама полицаи.

Charlie Hebdo

 

„Оцелелелият“ брой включва непочтително изображение на ислямския пророк Мохамед на корицата. Той държи табела с надпис „Аз съм Шарли“, водещото заглавие е „Всичко е простено“. Този брой – номер 1178 е направен в редакцията на левия вестник Libération, като идентичността на печатниците, които са го произвели, е запазена в тайна по причини, свързани със сигурността.

Първоначалният тираж на изданието от три милиона броя, публикуван на френски, английски, испански, италиански, арабски и турски, е продаден в деня на излизането си, в сряда миналата седмица. Това е наложило допечатването на два милиона броя допълнителни копия. Броят продадени издания само в Париж надхвърля 700 000.

Мюсюлманските лидери в Близкия изток осъдиха атаката, но и критикуваха решението на Charlie Hebdo да публикува нова карикатура на Мохамед. Турският вестник Cumhuriyet беше атакуван от полицията, след като отпечата четири странична извадка от новия брой на Charlie Hebdo. След като е установено, че корицата не е отпечатана, публикуването на вестника е допуснато. Екипът, отговорен за публикацията, е докладвал, че е получил смъртни заплахи след решението за публикуването ѝ.

Турският съд постанови, че някои сайтове, съдържащи корицата, трябва да бъдат блокирани. В заявление пред AFP, Gérard Biard, главен редактор на Charlie Hebdo, заяви, че изданието на турски е най-важното за този брой: „Турция минава през трудни времена и там секуларизмът е под атака.“

Междувревменно йеменският клон на Ал Кайда публикува видео, в което твърди, че е планирал атаката над Hebdo. Говорителят на Държавният департамент на САЩ Marie Harf коментира, че според него видеото е автентично, но не може да потвърди истинността на твърденията в него.

Източник: bbc.com, reuters.com, afp.com
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Служител довършителни процеси в широкофо...
гр. София
фирма ДотБрейн

Technical Assistant Packaging
гр. София
фирма ФИКОСОТА ООД

Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама