ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Какви грижи да полагате за своя спектрофотометър

Какви грижи да полагате за своя спектрофотометър

Вторник, 7 Юли 2015 ( прочетена 1800 пъти)


Спектрофотометрите са устройства, които са произведени така, че да служат достатъчно дълго време, стига да се грижите добре за тях. Ето какво трябва да правите, за да се възползвате максимално от направената инвестиция.

  1. Поддържайте устройството чисто

Правенето на измервания с недобре почистено устройство е като да управляваш автомобил с мръсно стъкло - и двата случая не са препоръчителни. Ако искате да получите последователни и точни резултати е препоръчително да се запознаете с ръководството към инструмента, в което са посочени най-добрите практики за почистване. Необходимо е да следвате много внимателно тези изисквания, в случай че не искате да загубите правото си на гаранция. Основното правило е да не използвате груби или абразивни материали в процеса на почистване.

Важен е периода, на който трябва да се почиства устройството – той до голяма степен зависи от средата, в която работите. Ако околната среда е наситена с вредни вещества, вероятно ще е необходимо всекидневно почистване. Ако обаче използвате спектрофотометъра в климатизирано офис помещение, то най-вероятно почистване ще се налага веднъж седмично или дори месечно.

 

Какви грижи да полагате за своя спектрофотометър

 

  1. Поддържайте мострите си чисти

Измерването на проби, върху които има зацапване също дава грешни резултати. Към това се добавя вероятността да зацапате своето устройство, а в последствие и следващите проби.

 

Какви грижи да полагате за своя спектрофотометър

 

  1. Калибрирайте устройството периодично

Калибрирането на устройството позволява неговото завръщане към фабричните настройки. За да сте сигурни в точността на уреда е необходимо да го калибрирате при всяко започване на работа, най-малко веднъж на ден. Колкото по-дълго работите без калибриране, толкова по-трудно ще бъде да възстановите неговото фабрично състояние.

 

Какви грижи да полагате за своя спектрофотометър

 

  1. Изпратете своето устройство към производителя за сертифициране по ISO

Също както с колите, при спектрофотометрите е необходимо стриктно да спзазвате определен график за поддръжка. Сертифицирането от производителя ще даде сигурност на вас и вашите клиенти, че инструментът работи по начин, по който трябва да работи. Подобно сертифициране се препоръчва да бъде извършвано веднъж годишно.

Източник: blog.xrite.com
Текста написа: Антон Даскаловprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн

Сервизен техник - широкоформатни принтер...
гр. София
фирма ДотБрейн

Акаунт в дигитална печатница
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама