ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии

manroland обяви фалит

Неделя, 27 Ноември 2011 ( прочетена 3039 пъти)


В петък manroland кандидатства за защита от несъстоятелност пред германския окръжен съд в Аугсбург, след като преговорите с потенциален инвеститор „се провалиха на финалната права”.

В изявление, публикувано на официалния си сайт, германският производител на печатна техника потвърди, че е бил принуден да започне процедура по несъстоятелност заради „драматичния спад в постъпващите поръчки” след средата на юли тази година. Компанията е подала молба, която да й позволи да довърши преструктурирането си като „длъжник във владение”. Това ще стане под наблюдението на назначения от съда адвокат Dr Frank Kebekus. Werner Schneider, финансов директор и данъчен консултант е бил назначен за финансов одитор и от него се очаква „своевременно” да оцени ситуацията на компанията.
В изявлението си, компанията декларира, че ще се стреми да запази ключови звена в рамките на продължаващите усилия за преструктуриране. manroland намали персонала си от 8 656 души през март 2009 до 6 500 днес. За 2012 са предвидени допълнителни съкращения до 6 000 служители.

Според информацията от manroland: „Започнатата процедура по несъстоятелност ни дава възможност да ускорим процеса на преструктуриране и да преведем компанията през трудния етап. Въпреки всички разочарования по пътя, който следваме, процедурата по несъстоятелност като длъжник във владение предлага значителни възможности, защото компанията има конкурентни продукти, нужните технологии и отличен екип.”

„С планираното включване на потенциален инвеститор и на основата на финансовата програма, координирана с собствениците на акции и банките, позицията на компанията щеше да се стабилизира.” Тъй като преговорите с потенциалния инвеститор са завършили неуспешно, компанията е взела решението за започване на процедурата по несъстоятелност:

„Решението беше взето заради поредния спад в постъпващите поръчки, който се появи в средата на юли и наскоро се засили. Въпреки че печатните системи на manroland все още предизвикват голям интерес, потребителите все по-трудно намират финансиране в резултата от финансовата криза. Освен това, засилената конкуренция доведе до по-високо ценово налягане и намали печалбите. Нивата на пазара в момента са едва на 50% от тези преди началото на кризата през 2008.”

„След първоначалните признаци на възстановяване в началото на финансовата година и през лятото, пазарът отбеляза нов спад, най-вече в САЩ и Западна Европа и в сектора на листовите преси. Същото се случи и в Китай, въпреки че там активността остава значителна. Този спад засегна цялата индустрия, тъй като тя не успя да го предвиди. В момента се търсят възможности за преструктуриране на manroland. В момента, работата на компанията продължава по обичайния начин. Тя има 6 500 служители, 5 000 от тях са в Германия.”

manroland обявиха оперативна загуба от 25 милиона евро за шестте месеца от 30-и юни 2011, което е по-малко от загубата от 46 милиона евро, регистрирани през същия период на 2010. Продажбите и постъпилите поръчки също са отбелязали ръст и са съответно 435 милиона евро (405 милиона през 2010) и 520 милиона евро (458 милиона през 2010).

manroland манроланд

На снимката: централата на компанията в Офенбах, Германия
Източник: manroland.com, printweek.com
Текста написа: Мартин Новев

print   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Оператор на лакираща машина
гр. София
фирма Алфа Пласт Груп ООД

Оператор на дигитална печатна машина на...
гр. София
фирма ДотБрейн

Офсетов печатар на двуцветна машина
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама