ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Нанографията ще конкурира офсета, каза Ланда

Нанографията ще конкурира офсета, каза Ланда

Четвъртък, 3 Май 2012 ( прочетена 3055 пъти)


Heidelberg и Landa подписаха стратегическо споразумение. Наред с това, Бени Ланда заяви, че цели да надделее над офссета, като направи нанографската си технология за цифров печат толкова разпространена, колкото и ксерографията.

Ланда, който основа Indigo и започна революцията на дигиталния печат през 1993, каза: „Целта ни е да превърнем цифровия печат във водещата тенденция, в територията, в която в момента доминира офсета. Очаквам нанографската печатна технология да стане следващия индустриален стандарт.“ Освен, че даде лицензи на офсетовите производители Komori, Manroland Sheetfed и Heidelberg, компанията Landa ще продава и собствена гама от ролни и листови машини, като ще покаже шест различни модела на Drupa.Пресите изглеждат радикално различни от съществуващите машини, конвенционални или цифрови и са много компактни. Всяка от тях има голям екран, чувствителен на допир, чрез който операторът управлява машината, докато вижда какво се случва в нея през камера. „Причината тъчскрийнът да е опростен е, че тези продукти са за масова употреба“, обясни Ланда. „Досега операторите на печатните машини трябваше да обикалят около различните им секции и да работят с ръцете си. Ние им даваме същата опция с напълно интуитивен интерфейс за контролиране на машината.

Можете да кажете на някого „отиди при машината“ и тя е като iPhone – оставете ги да си поиграят няколко минути и ще схванат как стават нещата“.

Всички преси на Landa са осемцветни и предлагат двустранен печат с 600dpi или  1 200 точки на инч. Осемте цвята могат да са CMYK и четири специални цвята или CCMMYYKK за удвояване на скоростта или разделителната способност. Максималната скорост е 13 000 листа в час за листовия модел с формат B1, 12 000 за машината с формат B2 и 11 000 за B3 версията. Трите ролни машини, които са предназначени съответно за рекламни материали, печат на тесни роли и гъвкави опаковки, имат максимална скорост на печат от 200 метра в минута.

Нанографският процес се състои от изхвърляне на малки капчици от мастилото NanoInk, което съдържа частици пигменти, които са с размери няколко нанометра, върху гореща трансферна гума. Цялото изображение, което съдържа всички цветове, се изсушава върху гумата, преди прехвърлянето си върху хартията.

Благодарение на чистотата на нанопигментите и високата резолюция, която предлагат, технологията има по-широка цветова гама от стандартният CMYK. Тя обхваща с около 17% повече цветове по Pantone от офсетовия печат, каза Ланда.

Договорът с Heidelberg

Глобалното стратегическо споразумение между Landa и германския производител позволява на Heidleberg да разработи, продава и поддържа следващото си поколение дигитални машини на базата на нанографската технология. Изпълнителният директор и председател на управителния съвет на Heidelberg, Bernhard Schreier, каза, че това ще им помогне да предложат по-голяма гъвкавост.

Бени Ланда коментира, че това сътрудничество е важна стъпка в превръщането на нанографията в доминираща технология в индустрията.  „Това, че пазарният лидер Heidelberg прие нанографския печат на Landa за следващото си поколение цифрови машини е ясно послание към целия пазар: в близкото бъдеще офсетовият и дигиталният печат не само ще съществуват едновременно, но и ще се допълват. Офсетът за средни и големи тиражи, а цифровият печат за по-малки тиражи, без дори да споменавам персонализираните поръчки“.

Източник: landalabs.com, printweek.com
Текста написа: Мартин Новев
 

print   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Сервизен техник - широкоформатни принтер...
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама