ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Според китайски учен печатът с вода може да премахне разхищението на хартия

Според китайски учен печатът с вода може да премахне разхищението на хартия

Понеделник, 3 Февруари 2014 ( прочетена 1585 пъти)


В офисите по целия свят хартията се използва за отпечатване на информация. Според някои оценки почти 40% от офисните отпечатъци се изхвърлят само след едно прочитане.

печат с вода

 

С идеята да намали това разхищение на ресурси, Sean Xiao-An Zhang, професор по химия в университета Джинлин в Китай, е създал хартия, върху която може да се печата многократно, когато бъде намокрена. Тя е подходяща за печат както на текст, така и на изображения.

Хартията е покрита с невидим слой полиоксазолидини. Когато върху тях попадне вода, тя нарушава връзките между химическото покритие, нанесено върху хартията. След като те са нарушени, полиоксазолидините променят начина, по който поглъщат видимата светлина и на повърхостта се появява изображение. За да се върне в първоначалното си състояние хартията има нужда само от време. На стайна температура изображението ще изчезне за период между 22 и 24 часа. Ако се налага това да стане по-бързо, тя може да се изложи на температура от около 70°C и печатът ще изчезне за 30 секунди.

Според д-р Zhang, екипът му е доказал, че тази хартия за много кратна употреба може да се използва отново и отново, което намалява разходите в сравнение с традиционните принтери. „Ако презаписването се направи 50 пъти, цената е само 1% о тази на мастиленоструйния печат“, каза той.

В момента екипът на Zhang е успял да използва хартията си за печат на сини, магентени, лилави и златни отпечатъци. В близко бъдеще той се надява да подобри цветовата гама, разделителната способност и броят презаписвания, които са възможни.

Можете да видите видео тук:
Източник: engineering.com
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Книговезец
гр. София
фирма ДотБрейн

Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на цветна дигитална машина
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама