ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Стандарт за изображения обещава качеството на JPEG с наполовина по-малък размер на файла

Стандарт за изображения обещава качеството на JPEG с наполовина по-малък размер на файла

Сряда, 4 Ноември 2015 ( прочетена 839 пъти)


Файловият формат JPEG е много устойчив във времето, въпреки многобройните опити за неговото заместване. Той се използва в приблизително 70% от уебсайтовете, въпреки форматите JPEG 2000 и WebP на Google.

Сега под светлината на прожекторите излиза нов конкурент, чието име е BPG (Better Portable Graphics). Той е създаден от френския програмист Fabrice Bellard, който е автор още на FFmpeg и QEMU.

Едно от основните предимства на BPG пред JPEG е способността му да предложи подобно качество при около половината от размера на JPEG файл. По-долу може да видите сравнение между едно и също изображение, компресирано по двата стандарта, така че да имат еднакъв размер. Чрез този онлайн инструмент за сравнение може да видите разликата и при други файлови формати.

compare_jpg

 

bpg_compare_jpg


Файловият формат BPG е създаден от своя автор след като проучване на Mozilla установи, че видео кодирането по стандарт HEVC (познат още като H.265) е с много по-добри параметри от останалите. Самият BPG се основава на подгрупата от технологии HEVC.

Едно от предизвикателствата пред новия стандарт обаче е включването на разработчиците на браузъри, тъй като е необходимо създаване на възможност за разпознаване и визуализиране на BPG файловете. Поради това към момента за изобразяването им е необходимо използване на допълнителен javascript код. Ако всичко се случи, както трябва, един ден ще записваме изображения (а в някои случаи ще получаваме и файлове за печат) в BPG формат.

Източник: petapixel.com

Текста написа: Антон Даскаловprint   отпечатай
Тагове
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Флексопечатар
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор на цветна дигитална машина
гр. София
фирма ДотБрейн

Резач на прав нож
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама