ПолиграфияИнфо група dotbrain.eu ПринтГайд магазин TheDigitalPrint.info ПолиграфияИнфо ПринтСток БГОферта ПринтИдея
Error: Embedded data could not be displayed.
Порталът за печатни технологии
bullet bullet bullet Термоформни инкджет мастила: следващата голяма дигитална революция?

Термоформни инкджет мастила: следващата голяма дигитална революция?

Четвъртък, 1 Юни 2017 ( прочетена 1410 пъти)


Печатът на практика е навсякъде, където погледнеш. И не говорим само за билборди, брошури или табели, с които се срещаш всеки ден. Става дума и за обемни знаци, големи и малки, които придават цвят на предмети с всякакви форми и размери.

Термоформни инкджет мастила

 

Традиционно, печатът на тези обемни предмети, е сложен процес, с който се заемат компетентни и умели професионалисти . Те трябва да направят отливките, след което ръчно и мъчително да оцветят графиките чрез ситопечат. Новата технология позволява печат на плоскопечатащ принтер чрез термоформни мастила преди формоването на продукта до крайния му вид.

Но след това се появиха термоформните UV мастила. Това е набор от мастила, предлагани от няколко компании, които са предназначени за пазара на обемни и термофоровани материали и започват да революционизират този сегмент от индустрията.

„Тези приложения станаха толкова разпространени, че ги приемаме за даденост,“ казва Michael Plier, директор на бизнес развитието за мастилата, EFI. „Виждаме ги всеки ден от живота си, всеки ден, по цял ден. Аз ги наричам „суперзнаци“ – представителството на марка автомобили, вериги ресторанти, хотели – всички тези знаци са вакуумно формовани и процесът, използван за производството им е изключително трудоемък и бавен. Ако вземем за пример срдностатистическия тотем на верига за бързо хранене с размери 2,4х4 метра, производството му може да отнеме от седем до девет часа. Същият знак, но отпечатан дигитално, може да бъде произведен в тираж от 30 броя за същото време. Нищо подобно не се е появявало на този пазар от 50 години насам – това е технология, която ще размести пазара, меко казано.”

Изгодни кратки тиражи и персонализация
Освен големите вериги ресторанти, бензиностанции и дилъри на автомобили, UV термоформните мастила отварят много възможности пред традиционни продукти, които могат внезапно да станат много по-изгодни. Производителите и дизайнерите могат да предложат нови продукти, къси тиражи и дори персонализация, които, със сегашните технологии просто щяха да са твърде скъпи.

„Новите приложения могат да са за специални продукти, които изискват възпроизвеждане на променлива информация или голям брой версии. Това е една от основните сили на дигиталните термоформни мастила пред ситопечата. Цената на изпълнение на дадена поръчка с различни версии е много по-ниска с дигиталната технология,” отбелязва Josh Hope, старши мениджъ, индустриален печат, Mimaki USA.

Heather Roden, продуктов маркетинг мениджър, FUJIFILM North America Corporation, дивизия за графични системи, продължава този списък като отбелязва, че потенциалните приложения могат да включват „табели, дисплеи в търговски обекти, вендинг машини, ротативки, автомобилни интериори и дори персонализирани куфарчета за документи.“ Тя казва още, че забелязва засилен интерес към гъвкавостта и креативността, които отключва този процес, като добавя, че той дори е по-силен от този на традиционния пазар за знаци.

Plier от добавя, че дори неща като дефлектори за камиони и автомобили могат да бъдат трансформирани чрез този процес. Традиционните едноцветни продукти могат да отстъпят на персонализирани модерни алтернативи.

Постигане на резултати
Независимо дали печатницата вече има плоскопечатащ UV принтер или не, и дали в миналото е произвеждал този тип формовани знаци или не, определено е налице процес на обучаване. И така, какви са съветите на експертите за постигане на перфектен вид и усещане всеки път?

„Предизвикателствата пред производител, който е нов в областта на термоформната дигитална технология ще са в самия процес – правилната подготовка на отливките и компенсиране на деформирането на изображението, които може да са нужни преди печата,” казва Hope.

„Процесът на формоване може да бъде сериозно предизвикателство, особено тъй като печчатът се прави върху равна повърхност, преди процеса по формоване на продукта в нужаната форма. За деформиране на изображението се използва софтуер и може да се стигне до няколко проби и грешки, за да се научат потребителите как правилно да разтегнат дизайна така, че да се озове на правилното място, когато бъде създадена крайната форма на изделието.“

„Чух, че някои потребители си играят с идеята да използват 3D принтери, за да създадат термоформни продукти,“ казва Roden, „но все още не съм го виждал включено в нечий работен процес. Според мен температурната устойчивост на 3D печата е критична за постигане на успех в тази насока.”

Може да се наложат проби и грешки и по отношение на цвета – ще ви се наложи да използвате компенсация чрез профили, защото това, което печатате, вероятно ще изглежда тъмно или плътно, но след като го разтегнете и формовате, цветовете ще придобият правилните нюанси и плътност. „В термоформоването обикновено мастилата са с много висока плътност по отношение на цвета,“ обяснява Plier. „Когато разтеглите материала, те трябва да запазят цвета по време на процеса на формоване или ще станат „измити“, затова профилите и мастилата трябва да отчетат високата степен а разтягане при процеса. Не можете просто да използвате профилите за стандартен печат.“

Следващата стъпка?
Въпреки че тази технология вече съществува и започва да навлиза на пазара, струва си да се замислим и каква ще е следващата тенденция в термоформоването. Една възможност, която е особено интересна за експертите, е създаването на прототипи.

Източник: printingnews.com
Текста написа: Мартин Новевprint   отпечатай
Избрани продукти и услуги

Следвай printguide.info тук
Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама

Свободни позиции в dotbrain.eu
Складов работник в печатница
гр. София
фирма ДотБрейн

Оператор CTP
гр. София
фирма ДотБрейн

Помощник печатар
гр. София
фирма ДотБрейн


Специални оферти

Error: Embedded data could not be displayed.
за реклама