В Европа бартер взаимоотношенията стават все по-популярни, поради отвореността на хората и от чисто практична гледна точка – с цел прескачане на някои данъци.

1773


Няколко думи за теб?

Млад, енергичен дизайнер с фамилия „Ралев“.
Занимавам се от години любителски с графичен дизайн, а напоследък и по-професионално. Имам собствено дизайн студио (Ralev.com), но се интересувам и от некомерсиални проекти.
Един такъв ми хрумна наскоро – www.DesBar.eu. В момента малко по малко го развивам.

Дефинирай Desbar.eu в едно изречение?
Всеки добър проект има нужда от дизайн и всеки добър дизайнер има нужда от изява.

Как се появи идеята?
През годините съм правил много „дизайн услуги“ на приятелски начала. Често пъти тези бартери са били интересни и полезни по различни начини. Така се появи идеята за място, в което различни хора могат да си поискат някакъв дизайн, като върнат жеста по алтернативен начин.
Конкретно идеята за www.Desbar.eu назря след един дебат в Червената Къща, в края на който един арт тип ме попита дали мога да му помогна за дизайна на негов проект. Идеята изискваше малко по-различни познания и си помислих, че трябва да го свържа с някой друг дизайнер. Така и не успях да помогна, но остана желанието да направя платформа, чрез която хората да се свързват при подобни случаи.

Oт кога проектът е в действие?
Desbar.eu функционира от Нова година (31.12.2007).

Kак приемат хората и най-вече дизайнерите около теб идеята за бартер?
Малко недоверчиво, но с любопитство и позитивизъм.

Има ли вече реализирани бартери?
Да, няколко уеб банера и един постер за идването на пънк групата „Suave Gap“ в България, в края на януари. Ако всичко е ОК с печата – ще видите съвсем скоро постера, разлепен по улиците. Също един тираж от флайери за друго мероприятие, като интересното е, че тук бартерът не се състои в предпечата на дизайна, а в самото отпечатване на една идея без пари.

Смяташ ли, че идеята ще добие популярност?
В Европа бартер взаимоотношенията стават все по-популярни, поради отвореността на хората и от чисто практична гледна точка – с цел прескачане на някои данъци. Тук нещата са различни.
Времето ще покаже.
Надявам се повече далновидни хора да научат за начинанието…
Само тогава това ще е възможно.

Кой и какво печели от Desbar.eu?
И двете страни имат полза от Дизайн Бартера.
Тези, които се нуждаят от някаква дизайн услуга печелят „безплатен дизайн“, а дизайнерите могат да бъдат компенсирани по най-различни начини. Най-баналното е някакъв вид референция или реклама – линк,банер позиция и т.н. . Няма дефиниция за това, какво трябва да представлява самия бартер.
Знае се само, че от едната страна на уравнението има някакъв дизайн, който другата страна (дизайнерите) се ангажират да направят.

Какъв тип дизайн проекти могат да намерят подкрепа в Desbar.eu ?
Лога, постери, обложки на албуми, на книги, банери, рекламни карета и всякакъв друг вид графичен дизайн, който може да представлява интерес за изява на някой дизайнер, както и интерес като проект сам по себе си.
Във форума се пише на английски и български. Таргетът на Desbar.eu са, както регионални, така и международни проекти. Например, дизайнер от България може да направи илюстрация или колаж за някое холандско списание.

Според теб кои биха имали повече полза – фрийленсърите или рекламните агенции?
Фрийленсърите по правило са по-гъвкави и нямат строга политика на работа. Всеки от тях има нужда да изгради или затвърди името си. Такива проекти биха били много полезни за тази цел.
От друга страна, една рекламна агенция или дизайн студио може да съумее да се възползва от даден бартер по-добре. Също чрез бартер проекти може да се оползотвори работното време на някой неангажиран в даден момент служител.

Членувате ли в подобни общества?
Да, членувам.
Запален съм по снимките и предлагам много сток-фотоси, които хората могат да ползват безплатно срещу кредитация. Имам профил в SXC.hu. Това е най-голямата база данни за „безплатни“ снимки с добро качество.
Наскоро една редакторка от едно британско списание ме зарадва като ми прати последния им брой, в който бяха ползвали моя снимка. Освен с интересно списание се сдобих и с малко надписче до самата снимка, на което пише името ми и уеб адресът на портфолиото ми.
Също така имам няколко лога в logotypes.us, които съм предоставил за ползване.
Участвам и на други „FREE“ места, но не толкова активно.

Съвет към бъдещите потребители на DesBar.eu?
Попълнете информацията към профила си възможно най-детайлно, използвайте въображението си при всяко бартер-запитване и разпространете идеята, ако ви допадне. От участието в проекта може само да спечелите.

Интернет портал за печатни технологии.