В сайтовете ни няма да срещнете начинаещи младежи, които съвсем скоро са открили Photoshop и Corel.

1513
Spread the love

Най-новият проект на Полиграфия инфо www.logotypes.us

Интервю на Маргарит Ралев
за Интернет блога HSDMAG.net 

Представи се.
Казвам се Пламен Давидов и съм управител на Полиграфия инфо. Под тази шапка са четирите ни сайта www.prepressbg.com – електронно издание за предпечат и принт технологии, www.polygraphy.info – каталог за рекламни стоки и услуги, www.bgoferta.com – елетронна система за изпращане на оферти и www.logotypes.us – сайтът за лога.

Разкажи ни как започна да се занимаваш с предпечат?

Цялото ми семейство работи в печатница повече от 40 години, беше съвсем логично и аз да се занимавам с това. По образование съм машинен инженер, но заниманията ми с компютри предопределиха заниманията ми с предпечат.

Логото на сайта www.logotypes.us е симпатично, кой е отговорен за него?

Направи го една наша потребителка от форума и ни го подари. Във форума на www.prepressbg.com имаме регистрирани над 3 500 потребители – работещи специалисти по предпечат.

А за проекта www.logotypes.us?

За проекта изцяло е отговорен екипът на Полиграфия инфо. Тъй като другите ни сайтове са само за предпечат и принт технологии, решихме, че можем да направим нещо полезно и за дизайнерите. Малко са местата, на които дизайнери и предпечатари да съжителстват мирно и задружно. Всички знаем, че двете гилдии не се обичат твърде много. Да кажем, че сблъсъкът креативност – технологичност е стар, като графичните продукти. Разбира се, най-отговорни са нашите потребители, които сами качват и свалят лога от сайта. Те носят и истинската отговорност за предоставените авторски права и коректното използване на логата.

Кога стартирахте?

Преди по-малко от три месеца и мисля, че сайтът набира добра популярност и своя лоялна аудитория. Ако двата ни сайта са повече за предпечатари, то Logotypes е насочен и към дизайнерите, които търсят векторизирани лога.

Мотивите?

Каквото и да правим с нашия екип, първият въпрос, който си задаваме е „С какво ще бъде полезен този проект?“. Преди четири години нямаше нищо на български език за предпечат и печат в Интернет. Тогава започнахме да събираме и систематизираме информацията, да превеждаме, да обединяваме усилията си с приятели и колеги. Какъвто и проект да създаваме, винаги спазваме няколко прости правила – да е свързан с принт технологии, да е на български език и да е полезен за потребителите.

Наблюдения относно хората, които са регистрирани при вас – градове, възрастови групи, длъжност?

Потребителите ни са от цялата страна, работещите специалисти на възраст 25 – 50 години. Всички те се занимават професионално с предпечат и печатни технологии. В сайтовете ни няма да срещнете начинаещи младежи, които съвсем скоро са открили Photoshop и Corel. Нищо против тези графични продукти, но за да участваш във форума на www.prepressbg.com ти трябва малко повече набор от знания и опит зад гърба.

Любимо твое лого в сайта?
Нямам такова.

Любимо такова по принцип?

Със сигурност на някоя марка бира, но се колебая :-))) Предпочитанията са ми повече, като на любител на бирата, а не на логата.

Сподели, как намираш запазения знак на Google? (ама честно 😉
Така съм свикнал с това лого през годините, че дори не мога да си представя друго.

В секцията с най-теглените лога виждам, че това на „Каменица“ е по-сваляно от туристическото лого на България. Може ли да си правим някакви изводи?
Да, че рекламният ни пазар и рекламодателите се развиват в пъти по-бързо от мудните и съмнителни инициативи на Агенцията ни по туризъм. Тъжно, но факт.

Какво би посъветвал хората, които имат нужда от лого?

Да се обърнат към професионалист и по-важното – да му се доверят, защото знаем, че в България всеки разбира от реклама. Но трябва да се научим да работим с добри специалисти и консултанти, които да слушаме и да им се доверяваме.

В каква насока ще е реорганизацията на сайта, какво още да очакват дизайнерите от www.logotypes.us?
Засега изчистихме структурата на сайта. Мисля, че е простичка и е лесно да се намира нужната информация. Нека дизайнерите да очакват нова полезна информация, технически спецификации и изисквания на печатните медии, с които работят най-често. Надявам се, да са все така активни в споделянето на лога и все така коректни при използването им.

Биографична информация