Дона Маджарова, Атика Медия България

3643
Дона Маджарова, Атика Медия България

Дона Маджарова разказва как се произвеждат списанията на Атика Медия България

Дона Маджарова

Длъжност: Мениджър печат
Списания: Playboy, Maxim, Grazia, JOY, OK, Casaviva
Издател: Атика Медия БългарияПознавам Дона от времето, когато работеше във фирма Маус. Тя беше една от малкото жени, които работят подобна мъжка /за времето си/ работа. Когато и да се чуехме, винаги оправяше някакви клиентски файлове, обясняваше, нещо вкарваше в ред. Все се чудех защо се занимава точно с това – виждаше ми се твърде артистична за производството. Изглежда екстравагантно и повече се вписва на партитата и културните събития, които посещава редовно, отколкото до някой експонатор. Не че това пречи на работата й по някакъв начин.

Каква е работата ти като Мениджър печат в Атика Медия България?
Позицията, която заемам като директор производство включва цялостна организация на печатния процес, постоянна връзка с търговския отдел, дистрибуцията, изпълнителният директор, арт директорите и главните редактори на всичките ни издания Playboy, Maxim, Grazia, JOY, OK, Casaviva

По-голямата част от моята дейност е административно-комуникативна, защото добрата организация и координация е изключително важна за изпълнението на крайния продукт. Работех доскоро в екип с още двама колеги, които са принт контрол по време на печат. Тяхната задача е да контролират целия процес в печатницата и са в непрекъсната връзка с мен. Така имам постоянен поглед над всеки етап от производството, като в същото време планирам следващите задачи. Работата за 6 издания е изключително динамична, тъй като всяко едно си има своите особенности и характеристики. Контролирам всички нестандартни проекти, които реализираме за рекламодателите.
Ако трябва да направя едно абстрактно описание и обобщение на дейността си – много често се чуствам като жонгльор, който стъпва по въже. Балансът и хармонията в отношенията между отделните звена е изключително важен и често се явявам рефер в нажежените конфликтни моменти.

С кои подизпълнители работите и как организираш работа с тях?
В началото, когато започнах работа в Атика Медия България, издателството работеше от три години с печатница „Багра“ и от 8 месеца с „Жанет 45“ в Пловдив. Тогава в „Жанет 45“ се печаташе само списание JOY, а всички останали в „Багра“. Аз наследих тези отношения и продължих напред. На следващата година, нещата коренно се промениха. Пазарният принцип надделя и започнахме да работим с Делта+, която в този момент се преструктурираше в Info Press Group. Така прекратихме отношенията си с „Багра“ и разделихме списанията между IPG и „Жанет 45“. Докато „Жанет 45“ ни даваше едно специално отношение и първокласно качество, с IPG се сблъсквахме с манифактурното производство и безхаберното отношение на работниците. Преходът беше труден както за тях, така и за нас. В момента работим изцяло с Делта Хай Принт, /екс. IPG/ и мисля, че вече сме намерили правилната формула за вазимно сътрудничество. Те вече дават качеството, което ние желаем, но зад това стои изцяло моята упоритост, взискателност и непримиримост към липсата на професионализъм в определени моменти.

Не се страхувам да експериментирам и до момента тази ми вътрешна увереност ми е помагала да убедя по-висшестоящите да излезнем от рамката и да подобрим продукта си. Едно такова решение беше да качим Playboy на ролен печат, но да печатаме на стохастичен растер. Не ми беше много лесно да убедя толкова много хора, че това е по-добрият вариант за списанието, защото всички се съмняваха много в тази нова и неизпитана технология. И до съвсем скоро ние бяхме единственитя клиент на Делта Хай Принт, който печата на стакато.

От кога се занимаваш с печатни издания и учила ли си за това?
Нямам полиграфическо образование, учила съм се изцяло от практиката. Започнах още през 1998г, когато завърших езикова гимназия. Преподавах по англиийски език в един техникум и паралелно с това работех в един малък вестник.
Първият софтуер, на който се научих да работя беше Page Maker. Така се роди любовта ми към дизайна. След това за период от две години смених няколко работни места – печатница, рекламна агенци, медия шоп – там продавах рекламни площи за печатните медии, както и телевизионно време. Това сега много ми помага да разбирам колегите от рекламния отдел и да им влизам в положение.
Най-голяма роля за моето професионално израстване изигра фирма „Маус“. Започнах работа там като оператор на експонатор на 21 години. По това време нямаше толкова откачени девойки, които да си избираха такава тежка работа. Работехме денонощно на смени.

Беше ни много трудно в онези години, нямаше никакви книги и учебници, а в България по това време хората, от които можеше да научиш нещо, се брояха на пръсти. Ние предлагахме услуга от ново поколение, но разбира се не бяхме и единствените на пазара. Клишето „Каквото пуснал, това взел“ при нас беше табу. Ние попрявяхме всички гафове на клиентите и ги учехме как да си подготвят по добре файловете за печат.

Как се приемат младите хора в тази професия?
Според мен се приемат съвсем адекватно, защото има много кадърни млади хора, а и като цяло управителите на много печатници вече са млади хора. Но преди десет години сблъсъкът на поколенията в тази сфера беше много явен. Масово хората от старото поколение не можеха да приемат, че ще застанат до някоя 22 годишна девойка и тя ще им обяснява как този файл изобщо не става за печат. Определено, на хората им трябваше доста време, докато свикнат с мисълта, че е по-добре да ни се доверят. Те може да са работили 20 години в полиграфията, но тези технологии, които са използвали през годините, вече имаха архивна стойност, а от новите техники си нямаха никакво понятие. Така постепенно се примириха и свикнаха, защото нямаха избор.

Разкажи и ти за любимите си гафове в работата.
За толкова години гафове е имало всякакви.
По-скоро мога да разкажа как едно недоразумение в комуникацията предизвика много комична ситуация.
Беше краят на януари и бях на екскурзия с приятели в Рим. Бях наела от агенция един апартамент. Прибираме се още първата вечер и установяваме, че съседът, който правеше ремонт, е пробил тавана в банята и цялата душ кабина е пълна с отломки и мазилка, а на тавана има една огромна дупка. Реших, че е късно да звъня на генцията, от която наехче апартамента и ще го направя сутринта. На сутринта, тъкмо ставам и телефонът ми звъни. На дисплея се изписва номер с кода на Рим, вдигам и отсреща мъжки глас ме пита дали съм аз и говоря ли английски, като се представя, че е от агенцията и пита дали всичко е наред. В този момент аз въодушевено започвам да му обяснявам как имам проблем и нещата не са наред, тъй като съседът е пробил тавана на банята. Изведнъж връзката прекъсва. Избира ме отново и този път започва да ме пита дали съм получила някакви палета с вложки. В първия момент се изненадвам много, но реагирам бързо и го питам за кои списания. А той, ровейки в някакви листове, ми казва Grazia, JOY и Eva и ме пита дали са пристигнали в печатницата. Затварям и започвам по веригата да издирвам за какво става на въпрос. Никой от никъде няма информация за заявени такива вложки от чужбина, но те вече са в печатницата. А като ми каза и Eva, съвсем се зачудих, тъй като не е наше списание. Наложи се цял ден да си говорим с този човек, понеже аз обикалях Ватикана, а там почти няма обхват и не можеш да проведеш никакъв смислен разговор. Оказа се, че това е поръчка от една швейцарска фирма, която печатала в Италия и директно дала координатите да се изпратят в България, само че, тези вложки бяха за след 2 броя и разбира се, че никой не ги очакваше. А аз на края на деня като се сетих как му обяснявах на човека за пробития таван на банята, ми стана изключително неудобно, но и много смешно. Това беше една абсурдна и комична ситуация и цялата група умираше от смях.

Дона Маджарова

Напоследък много често пътуваш. Какво друго правиш в свободното време?
Голям ценител на изкуството съм и тази година е доста активна за мен, заради бианалетата във Венеция и Истанбул, на които отдадох нужното внимание. Отделно ходих на един рок фестивал в Унгария – „Sziget“, където направих много снимки и заснех първия си документален филм с любителска камера. Междо другото, една от новите ми страсти е режисурата. Съвсем скоро ще направим изложба, където ще могат да се видят част от нашите произведения.
Отскоро ходя и на уроци по аржентиско танго. Това е нещо, което исках от много време. Но както се казва – за всяко нещо си идва времето. Въобще тази година успях да реализирам доста от моите артистични страсти. Хобитата ме поддържат жива и затова ходя на работа с любов и настроение.

Дона Маджарова

Дона Маджарова

Интервюто взе Десислава Тодорова
Printguide.info


Коментирай във форума.

Прочетете още: Силва Закарян, Болкан Медиа Груп, Тони Туйков, Санома Блясък България и Марио Мечков, Икономедиа

Надяваме се, че с тези интервюта помогнахме да научите повече за производството на списанията, работата на производствените мениджъри и организацията на работа в четирите най-големи издателски групи.

 

Интернет портал за печатни технологии.