Един месец от старта на на сайта на Клъстер Българска медия и печат (www.kbmp.org и www.bmpc.eu)

1894
Един месец от старта на на сайта на Клъстер Българска медия и печат (www.kbmp.org и www.bmpc.eu)
Интервю с инж. Ясен Висулчев, зам.-председател на Клъстер Българска медия и печат и председател на инициативен съвет И1 „Информационни потоци”.

Скоро ще има среща с представители на немския клъстер за медии и печат. Какво очаквате от тази среща? Имате ли набелязани конкретни цели при работа с тях?

Отправена е покана към немските колеги. Все още нямаме отговор, но се надяваме, че темата за клъстерно сътрудничество ще присъства при срещата между СПИБ и гостите от Баварския съюз на печатарите.
Да не забравяме, че вероятно и при колегите от Бавария възниква въпросът, на който има отговор на www.kbmp.org!
Предлагам да насочим читателите с линк – www.kbmp.org/category/news! Там несъмнено ще има актуални отговори на Вашия въпрос.

Сайтът на клъстера работи доста активно за привличане на нови членове. Успяха ли да разберат колегите от бранша защо им е необходим клъстера?

Това не е бърз процес. Полагат се усилия сайтът да бъде интересен, почти всеки ден да има новини. Една от индикациите, че нещата се развиват добре е, че Гугъл (линкът е www.google.bg/search) днес (17 май) даде 212 отговора. Повечето от тях са свързани със сайта на клъстера. Знаейки, че Гугъл има елементи на изкуствен интелект и трудно може да бъде надхитрен, отчитам като плюс това, че си е наумил да ни посещава всеки ден – обикновено привечер, слава Богу, когато на сайта са се появили новите неща. Това означава, че при него някъде се вдига един приятен флаг, който е оценка на сайта – „в този URL има динамика”. Новините са си новини.

Доволен ли сте от постигнатото на този етап?

Предстои много работа! Много мотивиращо е да почувстваш съдействието и съучастието на колегите от клъстера и СПИБ.
За мен беше радостна новина получаването на първия парагон от банковата сметка където, вместо очакваните от мен 600 лева, имаше 1000. През първият ден на съществуването на сметката пет членове на клъстера бяха превели членския си внос.
На този етап възможностите за комуникация в рамките на клъстера и бранша се ограничават само с публичната част на сайта и с обикновената електронна поща. Програмистите усилено работят по програмирането и настройките на форума и на онлайн-Анкета СТАРТ. Чак след тяхното активиране ще започне реалната онлайн-кампания по кандидатстването на нови членове. Очаквам енергични действия от страна на членовете на СПИБ. Това е първото изпитание за клъстерната идея в печатарския бранш.
Второто изпитание ще бъде работата по първият наш проект за кандидатстване за грант по програмата на правителството за подпомагане на клъстери.

Вие сте администратор на сайта на клъстера. Какви са първите ви впечатления от това? Вече натрупахте едномесечен опит!

Една сутрин изневиделица се събудих като администратор на сайт! Винаги съм си мислил колко отговорна и напрегната е тази работа.
Наблюдавал съм много сайтове, направени без редактиране, с буквени и стилови грешки, натруфени и дразнещи с мърдането на всевъзможни банери.
Моят 28 годишен опит като редактор и издател ми помага при писането и редактирането на материалите.
Но не съм безгрешен. Голям срам падна, когато завчера ми звънна инж. Васил Василев, доайенът на бранша, и ме направи на две стотинки за един пропуснат пълен член на началната страница на сайта! Докато говорихме и му се извинявах, успях да вляза и да коригирам фала си. После му обяснявах как се прави refresh на сайта, за да се убеди! След като още не е звънял, значи всичко останало е прието от придирчивия му поглед.
Оказа се, че работата на админа, особено когато има какво да се каже, е много увлекателна и интересна. Невероятно е чувството за мощта на една онлайн-медия! Особено когато тиражът й (броят на посетителите) расте. За един месец имаме над 400 посещения и около 300 читатели. При 90 члена на СПИБ това значи, че ни четат не само те, а и много от неорганизираните браншовици.

Вашата активност е видима за всички от бранша. Как обяснявате това? Не се ли отразява на текущите ви задачи във ФорКом, които сигурно не са малко?

Клъстерната тема веднага ме привлече още при първото ми запознаване с нея преди повече от 2 години. Почувствах размаха и възможностите. Превъртях опита си от Комитета за печата и обединение Българска полиграфия. Осмислих огромните разлики в ситуацията.
Петър Кънев, председател на СПИБ и тогавашен управител на Демакс, веднага оцени стратегическата стойност на идеята и ме подкрепи много енергично. Като опитен мениджър на секундата ме ангажира с въпроса, скоро се създаде Комисия за клъстера към СПИБ. Интересен период – тогава работехме по Меморандума и оттогава водят началото си прословутите клъстерни четириминутки на събранията на СПИБ.
Видях стратегията в клъстерната идея, виждам възможностите за синергичен ефект за бранша. Предвиждам този ефект и за ФорКом.
Сега Петър Кънев често се шегува с моята „хиперактивност” – май не си бил комсомолски активист! Бил съм, но като единствен инженер в печатницата се занимавах с културно-масовата работа, където нямаше защо и кой да те направлява. Просто в продължение на 2 години комсомолците ходехме почти всяка седмица на театър. В младежките си години бях и активен екскурзовод. Това също е ценен опит – организиране, мотивиране, грижи за гостите, управление на конфликти и основното – работа в екип.
Естествено, освен емоционалната страна на нещата има и бизнесмотиви.
Управителят на една фирма се занимава с нейната стратегия. Оперативното и тактическо управление е грижа на изпълнителния директор. Фирмата трябва да работи сама! Това и се случва във ФорКом. Естествено, направлявам технологичното развитие, контактите с авторите, медиите и институциите, взаимоотношенията в екипа и с подизпълнителите, всички по-значими издателски проекти и инициативи. Пътьом трябва да се решават текущи задачи, да се предвиждат и тушират всевъзможни потенциални конфликти и проблеми… Това е съдбата на всеки работодател, който е поел отговорност към своите клиенти и сътрудници.
Годините активна работа ми дават предимството да решавам бързо. Стилът на работа е отворената врата на моя кабинет. В издателството няма отлежаващи въпроси – има ли решение, действието е в рамките на минути.
Тази динамика на работата ми за ФорКом премина неусетно и в работата ми за клъстера.
Винаги мога да паузирам някой стек в RAM-а и да отделя минута време за нещо належащо. Многозадачният режим на работа е нещо естествено, но когато задачите станат повече от седем, влиза в действие механизмът на естествения им подбор и някои от тях загубват актуалност за момента.
В настоящия период влагам повече от 2-3 часа дневно за клъстера. Смятам, че нещата ще се нормализират и ще бъде достатъчен не повече от 1 час. Вече клъстерът има интелигентни и активни съмишленици.

Интернет портал за печатни технологии.