Какво ни очаква през кризисната 2009 година? Вижте мненията на управителите на водещи фирми от бранша – част 2

1573
Започна ли кризата в бранша? Каква беше 2008 година за някои от големите фирми на пазара на печатната индустрия в България? Какви са очакванията им за кризисната 2009 година? В следващите седмици ще ви представим мненията на управители на български и чужди компании, които споделиха с екипа на www.prepressbg.com какво се случва при тях. Вижте каква е равносметката за колегите-търговци на хартии и машини, както и на издатели и управители на печатници.

Юлиян Григоров
Изпълнителен директор, Ксерокс България
На глобално ниво Корпорация Xerox започна 2008 г. с нова идентичност. Старата корпоративна визия бе заменена с нова, по-модерна и отговаряща на лидерската позиция  на компанията на световния пазар за печат и управление на документи.
Сред по-значимите наши събития за графичната индустрия са представянето на българския пазар на най-новата цветна преса Xerox 700 Digital Color Press. През есента във фабриката за цветове „Пиктограф” във Варна заработи Xerox DocuColor 8000AP, която работи с широка гама медии – от гланцирана хартия и картон до синтетични транспаранти. През 2008 г. инсталирахме и няколко монохромни преси от най-висок клас – серията Nuvera, във водещи полиграфически предприятия.
2008 година беше успешна както за мен и екипа на Xerox България, така и като цяло за бизнеса ни на българския пазар и за нашите партньори. Благодарение на корпоративния опит в прилагането на най-добрите практики в сервизното ни обслужване и добре структурираната ни партньорска мрежа продължаваме да предлагаме гарантирано висококачествено обслужване на крайните клиенти на всеки етап от периода на експлоатация на продуктите с марка Xerox. Множество са примерите, в които клиентите ни се довериха – както тези, с които от години сме заедно, така и много нови, във всички направления на нашия бизнес. Това е най-истинската оценка за нашия професионализъм.
Посрещнахме 2009 г. с достатъчно силни позиции и въпреки предизвикателствата и трудно предвидимите тенденции на пазара, очакваме стабилно развитие.

Йоан Георгиев
Дигитален печат, Булгед
За печатарския бранш 2008-а беше годината на drupa. И то най-успешната до момента. Булгед не остана встрани и се радваме, че успяхме да сме на гребена на технологиите. Обновихме не само машинния парк, но и начините за комуникация. Бих казал, че сме доволни. Но в края на годината задуха ‘северния’ вятър. Силно се надявам това да доведе до някои промени в мисленето на бранша ни – може да се окаже, че кризата е за добро. Смятаме да дадем нови възможности и идеи на клиентите си, така че да бъдат по-успешни и по-конкурентоспособни, и заедно да направим нова крачка напред.

Румен Трифонов
Секретар, Съюз на печатарската индустрия в България
За съюза годината беше успешна,активна и нормална-такава каквато трябва да бъде. Бяха привлечени 12 нови члена на СПИБ от най-различни сектори на бранша. За всички желаещи в рамките на съюза успяхме да организираме посещението и съпътстващите срещи на drupa. Съдействахме за намаляването на цените и още улеснения за участие в изложението на ПринтКом. По отношение на образованието организирахме изплащане на стипендии на избрани от комисии студенти и ученици. Оказахме съдействие при сключване на І-ви договор м/у ХТМУ и НПГПФ за прием на студенти и др. Отпуснахме средства на ХТМУ за пособия, абонаменти и др.Съдействахме за започване изучаването на спец.“Полиграфия“ в ХТМУ от І-и курс, а не от ІІІ-и;
СПИБ взе активно участие в договарянето на мин.осигурителни прагове на отрасъла с МТСП; Спечелихме конкурс по оперативна програма на ЕС,съвместно с ИЦХ; Участвахме в отпечатването на списание“Будител“;
През 2009 година нашата цел е да водим отново активен съюзен живот, да приемем още нови членове, да участваме в работата на наши и международни работодателски организации, да продължим даването на стипендии на заслужили ученици и студенти, да защищаваме по най- добрия начин интересите на нашите членове.

Вижте какви са прогнозите за 2009 година на фирмите: Форком, Папирус и Коника Минолта
Ако желаете да споделите вашите очаквания и прогнози за настоящата година, пишете ни на: dessy.todorova@polygraphy.info

Интернет портал за печатни технологии.