Качествените кадри бягат от България и българските фирми, защото последните не са научени да се отнасят правилно към хората си.

1808
Качествените кадри бягат от България и българските фирми, защото последните не са научени да се отнасят правилно към хората си.

Интервю с Валентин Василев
Управител на Клипарт Дизайн

Име: Валентин Василев
Длъжност: Управител
Интереси: Векторна графика, графичен, интериорен и екстериорен дизайн
В работата си харесвам: Неизчерпаемите възможности за креативност.
В свободното си време: Изучавам интериорен и екстериорен дизайн.

Г-н Василев, представете фирма Clipart deSIGN на нашата аудитория.
Дейността по разработка на векторен клипарт и дизайни започнахме със съпругата ми в края на 2002-а година. Началото беше много трудно, защото не познавахме добре, нито материята, нито пазара. Просто бяхме ентусиасти. Цяла година се трудихме на загуба. Трябваше да работим допълнително на частично работно време, за да се издържаме. Първата година беше агония, но ако не беше тя, никога нямаше да се случи това, което последва. Наложи се да работим freelance за чужди фирми, за да можем да съберем някакви пари. През първата година и сайта ни www.clipart-design.com набираше популярност. Постепенно продажбите започнаха да се покачват и това ни позволи да наемем freelancer-и от България,Русия, Молдова. Така набрахме сила. Създадохме партньорски офис в САЩ, който започна да набира дистрибутори в САЩ. Имахме неуспешни опити за издатели от Австралия и Гърция, но в САЩ успяхме да пробием. После бяхме забелязани от Corel Corporation и започнахме да партнираме с тях. През 2005-а година лицензираха над 2000 клипарта за CorelDRAW X3, а тази година над 4000 клипарта за CorelDRAW X4.

Доскоро Вашите продукти се продаваха само в чужбина. Защо решихте да стъпите на българския пазар?
Ние, така или иначе прозивеждаме пакетите си в България и имаме материалите на склад. Имах контакти с подходящи партньори, които имат достъп до пазара в България и всичко, което трябваше да направим, е да им дадем малко стока и те започнаха да продават. Погрижихме се да дадем специална цена за България, която е в пъти по-ниска от цената за чужбина, като жест към българските ни колеги.

Не смятате ли, че по-голямата част от българските потребители предпочитат да си откраднат софтуер, вместо да си купят? Налага ли се да борите с този проблем?
Вярно е, че българите масово използват пиратски софтуер и цифрови продукти. Но основната причина за това е, че се чувстват прецакани от разликата между стандарта в България и цената на продуктите. Ние пуснахме продуктите си в България, съобразени с местния стандарт и потребителите оцениха този факт. Мога да кажа, че в България страдаме най-малко от пиратстване на продуктите ни. Много по-страшно е положението в САЩ, Русия и въобще по света. В България виждам един обратен ефект, клиентите уважават труда ни и бих казал, са съпричастни с каузата на една малка българска фирма-разработчик. Същото мога да кажа и за другия ни продукт с видео уроци за CorelDRAW. В прословутия сайт www.data.bg, човек, пуснал запитване за този продукт, беше смъмрен от останалите с думите: „Засрами се, това е български продукт и се продава само за 20 лв, толкова ли не можеш да си го купиш? Трябва да подкрепяме българското.“ Да видиш такава реплика в сайт като www.data.bg е наистина впечатляващо и показателно за това как мислят българите. Ето защо, мисля, че при една честна ценова политика, българите не биха толерирали пиратството.

Всички в бранша се оплакват от липса на качествени кадри. Защо предпочитате да наемате български специалисти пред значително по-евтината работна ръка от Русия и Сингапур, например?
Качествените кадри бягат от България и българските фирми, защото последните не са научени да се отнасят правилно към хората си. Не всичко е въпрос на пари. Важно е отношението. В нашата фирма целта не е максимална печалба. Ние не сме се впуснали в състезанието за повече и повече пари. Често пъти взимам решения, които са в ущърб на печалбата, но в полза на хората ми. Може би в дългосрочен план това ще се изплати, но дори да не се изплати за мен е по-важно да има стабилна и спокойна обстановка в офиса ни, където работят разработчиците ни. В момента в офиса, заедно с мен самия, сме 7 човека. Нашата работа е творческа, затова спокойната обстановка е много важна. В никакъв случай работникът не трябва да се чувства измамен или прецакан от шефа си. Честното и справедливо отношение от страна на шефа дава на един работик много повече желание да работи в тази фирма, от високата заплата, която е свързана с постоянни търкания и терзания на работното място. Подобна обстановка може да се създаде само на местна почва. В началото работихме само с фриленсъри, но откакто започнахме да работим в офис, себестойността на едно изображение, което създаваме, скочи над пет пъти. Това е драстична промяна в себестойността на продукта и доста критично решение, което трябваше да взема. Обаче качеството на продукта се повиши значително. В началото се налагаше лично да преправям работите на фриленсърите, за да им вдигна качеството, което беше къртовски труд. Сега нивото ни се повиши много и продължава да се повишава. Смятам, че качеството на векторите ни е на ниво, които малцина в бранша могат да постигнат. Визуалното качество също превъзхожда конкуренцията, а ние едва сега набираме скорост. Най-доброто тепърва предстои. Такова ниво няма как да постигнем с фриленсъри от Русия и Индия.
До евтина работна ръка ще прибегна само, ако сме пред финансов крах и нямам друг избор. Имам достатъчно връзки в Китай, за да мога да отворя офис там още сега и да наема 30 човека да работят за $100 на месец, но както казах, не максималните печалби са движещата мотивация в нашата фирма.

Вие сте един от малкото специалисти, поканени да съветват Corel за нововъведенията в новите версии на CorelDraw. Как установихте контакт с тях?
Пишех редовно в нюзгрупите на Corel, а там пишат много големи светила, включително Тони Северенюк, който е главата на екипа от разработчици и с право го наричат бащата на CorelDRAW. Той беше посетил сайта ми и се беше удивил на качеството и изяществото на вектора. Свърза се с мен и ме попита, как го постигам и какво може да се добави в програмата така, че толкова качествен вектор да се прави по-лесно. Така завързахме контакт и от там започна всичко.

Кога се очаква новата версия на CorelDraw и какви ще са новостите в нея?
Новата X4 версия се очаква някъде януари/февруари 2008г. По традиция, Corel пускат по това време на годината новите си версии. Програмата ще има изцяло обновени иконки, които дори ни беше предложено да разработим. За съжаление, нямахме време и не можахме да отговорим на изискването, да са оригинално направени на растер, а не на вектор. Ние специализираме само във вектори и затова отказахме. Повече не мога да кажа, защото съм подписал Non-Disclosure Agreement и нямам право да разкривам повече подробности.

Какви нови продукти можем да очакваме в скоро време от Clipart deSIGN?
В момента работим усилено по два нови пакета с орнаменти. Това ще бъде историческа колекция, в която ще предложим орнаменти, базирани на дизайн мотиви от повечето  исторически епохи и култури. Двата пакета са разделени на западни и източни култури. Първо ще пуснем западния пакет, после източния. В източния ще има, разбира се и български народни мотиви и орнаменти, но ще се постараем да обхванем максимален брой източни култури. Смятам, че това ще бъдат абсолютно уникални и изключително полезни колекции, без аналог на пазара.

Продуктите на Клипарт Дизайн на преференциални цени за българския пазар можете да намерите тук.

Интернет портал за печатни технологии.