От началото на 2006 г. ProGrafica ще излиза като самостоятелно издание.

1844

Име: Десислава Брайкова
Длъжност: главен редактор на сп. Полиграфия и ПроГрафика
Интереси: извън професионалните – литература, кино и театър
В работата си харесвам… динамиката и разнообразието
В свободното си време… се занимавам със семейството си или се срещам с приятели

1. Представете списание ProGrafica, чиито първи броеве, читатели на Prepressbg.com вече могат да четат тук… (тематика, начин на разпространение, тираж, потенциална аудитория)
Списание ProGrafica се роди по идея на досегашния главен редактор на списание Полиграфия – г-н Васил Василев. Той е една от най-авторитетните личности в бранша и това е напълно заслужено – от него винаги има какво да се научи. Преди години, съвместно с едно немско издателство, г-н Василев издаваше два пъти годишно сп. Prepress България. Сега желанието ни е да го възродим, тъй като полиграфията отдавна е тясно свързана с развитието на компютърните технологии и програми, а смятаме, че съществува известна празнота в специализираните издания по тази тема. Искаме да затворим кръга по създаването на печатни продукти, като започнем от самото начало на този процес – предпечатната подготовка, обработката на изображения, шрифтовата култура, основните изисквания за дизайн и т.н., както и да поднасяме актуална и интересна информация за всички, работещи в тази сфера. Може би, по-нататък ще навлезем малко и в сферата на уеб дизайна, ако видим, че има интерес към нея.
Първите броеве бяха нещо като „заявка” към аудиторията за това, което предстои да им предложим. През 2005 г. излязоха общо три книжки ProGrafica, които бяха в минимален обем – 16 стр. и бяха пуснати като приложение към 4-ти, 5-ти и 6-ти брой на сп. Полиграфия за миналата година. Вашите фенове вече разполагат с PDF файловете на тези броеве и могат да ги разгледат.
От началото на 2006 г. ProGrafica ще излиза като самостоятелно издание, в обем от около 40 стр., два пъти годишно. То ще се разпространява само по абонамент, но не самостоятелно, а като част от абонаментната цена за сп. Полиграфия. Срещу 36 лв. с ДДС за цялата година всеки, който желае, може да се абонира за 6 книжки сп. Полиграфия и 2 книжки сп. ProGrafica. Вече има публикувана информация по този въпрос при вас, така че няма да я повтарям – читателите ви са част от нашата потенциална аудитория и ако имат интерес, знаят къде на научат повече. Все пак, искам да уточня, че двете списания, въпреки че третират различни сфери от бранша, са неразривно свързани като тематика и информация помежду си.
Относно аудиторията, смятам, че ще бъдем полезни на всички рекламни агенции, занимаващи се с печатна реклама, на графичните дизайнери, на специалистите по предпечатна подготовка, на хората с интереси в областта на фотографията и обработката на изображения в различните компютърни програми, на редактори, студенти и дори на някои преподаватели по тези специалности, защото ще се опитваме да следим всички световни новости.

2. Разкажете повече за вашите автори. Какви материали ще четем в новия брой на списанието?
Авторите в сп. ProGrafica са доказани професионалисти в различни области – ние винаги търсим най-добрите специалисти. Много ще се радваме, ако във вашия форум започнат да се дискутират теми от списанието или ни бъдат подсказвани такива, по които има нужда от повече информация.
В първи брой на ProGrafica, който предвиждаме да излезе до края на м.март, ще има интересни статии за някои програмни продукти за предпечат; интервю с г-н Майкъл Бейли, продуктов мениджър на NEC Display Solutions Europe GmbH, както и информация за Adobe Acrobat 3 D. Читателите ще намерят още подробна информация за софтуерния продукт Кирила, който се използва за проверка и редакция на текстове на български език в електронна среда.
Ще има няколко нови рубрики, които вярвам, също ще представляват интерес за специалистите. Неотменно ще присъства и рубрика Новини – както от България, така и от света.

3. Кога да очакваме новия брой?
До края на този месец, тъй като искаме да го представим по време на тазгодишното изложение Expo Print&Pack (05.-08. април).

4. Как виждате бъдещето на бранша у нас? Ще се променят ли нещата след влизането ни в ЕС, според Вас?
Това е един много често задаван въпрос. Несъмнено след влизането ни ЕС много неща ще се променят. Няма начин и нашият бранш да не претърпи промени в една или друга насока. Смятам, че много български печатници ще се окажат неконкурентоспособни при новите условия. Ще се повишат изискванията както към технико-технологичната база на предприятията, така и към квалификацията на хората, работещи в бранша. Вероятно ще има много сливания или поглъщания на наши печатници от чужди фирми. Но това все пак са само мои лични предположения, бъдещето единствено ще покаже какво точно ще се случи.

5. Четете ли www.prepressbg.com и какво е мнението Ви за него?
Чета го най-редовно. Мисля, че вашият сайт много бързо успя да се наложи като „полиграфическият сайт”. Виждам интересни дискусии във форума и много полезна информация, която от ден на ден се обогатява. Това показва, че хората, занимаващи се с полиграфия и предпечатна подготовка, наистина имат нужда и се възползват от това електронно издание, тъй като голяма част от тях са непрекъснато онлайн. За мен младите хора от нашия бранш са едни от най-способните, амбициозни и перспективни специалисти в България. Именно на тази аудитория заложихме, когато решихме да създадем ProGrafica.

Интернет портал за печатни технологии.