Печатница ДАРС с иновативно производство на многолистови етикети

1361
Печатница ДАРС с иновативно производство на многолистови етикети

Светослав Събков

На снимката: Светослав Събков, ДАРС

Преди повече от четвърт век, през 1994 г., неколцина ентусиасти от Бургас поставят основите на полиграфическа къща ДАРС. Стъпвайки на опита си в бранша, още същата година стартират производство на печатна продукция с първите закупени от тях машини (ромайорка, едноцветен хайделберг и нож). И като истински първопроходци добавят (1997) към портфолиото си иновативната за българската полиграфия услуга – печат на полиграфическа продукция със златна пудра.

В историята на компанията има още няколко „първи“ – производството на UV лакирани изделия (1998), въвеждането в експлоатация на машина за ролен безводен офсетов печат (2001), печата на многолистови етикети (буклети) (2005).

Dars print labelПоследната инвестиция в ДАРС, реализирана със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г., също е в тази посока: с отпуснатите по програмата 1 499 956,95 лв. безвъзмездно (1 274 963,40 лв. европейско и 224 993,55 лв. национално финансиране) и с 999 637,96 лв. собствено съфинансиране, през октомври м.г. в печатницата са внедрени печатна преса със стъпково подаване и машина за офсетов печат на буклети.

С новото оборудване и с експертизата си в офсетовия (листов и ролен) и дигитален печат на промоционални материали (дипляни, брошури), кутии, етикети за мокро лепене, както и самозалепващи, двуслойни, двулицеви, многопластови, и с възможностите за добавяне на стойност в довършителните процеси – обемен лак, гел фолио, топъл печат, ДАРС има всички шансове да реализира и най-смелите фантазии на клиентите си в сферата на печата и производството на етикети.

Доказателство за това са наградите, присъдени на компанията от: FINAT (Световната асоциация на производителите на самозалепващи етикети) – общо 13 в различни продуктови категории; „Гранд етикет“ – два златни и един сребърен медал; HP Inkspiration awards – първо място в категория „Сгъваеми картонени опаковки“.

 

наградени етикети за вино

 

За новото оборудване, успехите на компанията и плановете на мениджърския екип за по-нататъшното ѝ развитие разговаряме с нейния  управител Светослав Събков. (автор на интервюто е Екатерина Николова, главен редактор на списание Полиграфия)

Г-н Събков, ДАРС е първата компания в бранша у нас, въвела печата на многолистови етикети. Какво Ви провокира да направите тази стъпка?
Активното клиентско търсене на многолистови етикети и желанието да разширим портфолиото на компанията с нови продукти, да направим стъпка встрани от обичайната ни дейност, нещо нестандартно. И макар всичко – и машината, и технологията – да беше ново за нас, стъпката определено си струваше усилията. Самите продукти покриваха законовите изисквания за предоставяне на разширена информация, а впоследствие се наложиха и като удачна форма за промоционални продукти.

Не противоречи ли това на стремежа на глобалната индустрия към намаляване на теглото, а чрез него и на отпадъците от опаковки?
Буклетите са рожба на законодателни и регулаторни изисквания, касаещи продуктите, върху които се залепват/поставят. В много от случаите клиентите ни нямат друг избор освен такъв продукт, за да изпълнят нормативните изисквания към опаковките.

С какво производството на буклети е по-различно от това на конвенционалните етикети?
По-комплексно е, с повече операции, изискващо по-голямо внимание и прецизност, за да може крайният продукт, който е резултат от два междинни процеса – ролен и листов печат, да бъде наистина качествен.

Лесно ли избрахте доставчика на машината?
Опитът ни до този момент ни помогна да дефинираме ясно и точно изискванията към бъдещото оборудване. След проведен търг по ПМС 160 избрахме „3 Принт България“, чиято машина в най-голяма степен покриваше критериите ни за функционалност.

Какви са основните предимства на новата машина и имахте ли някакви затруднения при въвеждането ѝ в експлоатация?
От гледна точка на функционалността основното предимство на машината е, че работи с по-широки медии и съответно е по-производителна, с повече автоматизация, което позволява производството на по-прецизен краен продукт, дава ни възможност да добавяме стойност към него. Оборудвана е и с допълнителен модул за RFID етикети – т.нар. умни етикети с вграден чип за идентифициране и проследяване на продуктите по веригата на производство и доставка.

Отделно, машината има приятен за работа интерфейс и въпреки 8-метровата ѝ конструкция е доста лесна за експлоатация.

Сериозно предимство е и дистанционното обслужване и сервиз – удобство, което изпитахме в реално време при инсталирането на машината в печатницата. Малкото фини настройки, които се наложиха, бяха направени дистанционно и без излишна загуба на време.

Надеждността и високата производителност на печатното оборудване ли са най-важните фактори за успеха на компанията Ви?
Не. Най-важни са хората, които управляват машините. Без умението на човека да усеща машината, тя е само купчина желязо. За мен е важно човекът да е жив отвътре, да има желание за работа – тогава, дори и да няма опит, той може лесно да се научи. Истината е, че въпреки технологиите полиграфията е занаятчийство – ако продуктът, който излиза изпод ръцете на човека в този занаят, не е в сърцето му, нищо няма да се получи. Ако операторът не вложи душа в работата си, крайният резултат ще бъде просто добър, но не и превъзходен.

Години наред компанията Ви е сред призьорите на FINAT. Как се печелят отличия във висококонкурентна международна среда?
С много желание и с много работа. Наградите са плод на усилията на доста хора от 85-членния екип на ДАРС. В печата на етикети и особено в печата на винени етикети и кутии всеки търси „wow“ ефекта и всички в бранша се надпреварваме да го постигнем.

Истината е, че с колегите ми умеем да се вслушваме в нашите клиенти и да създаваме продукти, които те харесват. Днес, когато технологиите са достъпни и прагът за влизане в индустрията е доста нисък, можеш да успееш само ако предлагаш нещо различно.

 

етикети за вино

 

Какво е за Вас полиграфията?
Предизвикателство, което много харесвам и което ми носи удовлетворение. Колегите, с някои от които сме заедно вече 19 години. Сфера, която ми позволява да търся различното, да експериментирам. Ще дам пример. Някои от нещата, които сме правили в печатницата, противоречат на законите в полиграфията. Такъв беше случаят с първата ни награда от FINAT. Как ли не убеждавахме клиента, че не можем да гарантираме за
етикета, който той иска. В крайна сметка го отпечатахме съобразно неговата идея и дизайн и… получихме първа награда.

Какво предстои на ДАРС до края на годината?
Работа. И неголеми инвестиции, насочени към оптимизация на производствените процеси в печатницата.

Предимствата на иновативното оборудване:

  • едновременен печат на ролка с няколко вида медии без ограничение по отношение на структурата и дебелината, липса на междинни процеси и лесна последваща обработка;
  • гарантирана стабилност на производствения процес, намаляване на отпадъка и оптимизация на използваните материали;
  • печат върху фолио – чрез по-прецизен контрол върху опъна на отделните медии се постига по-добра синхронизация на отделните слоеве, което позволява по-голяма прецизност при полагане на топъл печат, брайлов текст и др.;
  • въвеждане на LED технология за полимеризация на UV мастилата при значително по-ниски температури от конвенционалното UV сушене: ограничаването на температурата елиминира конденза при печат и свежда до минимум деформациите на печатния материал, което позволява печата върху еднослойни медии; използването на LED технология намалява вредното влияние върху околната среда, отделно самите лампи имат по дълъг срок на експлоатация.

Очакванията от въведения иновативен процес:

  • спестяване на самозалепващи материали, безводно офсетово UV мастило, UV лак и отпадъци с кодове: 03.03.08 (сортирана хартия и картон за рециклиране), 12.01.05 (изрезки от пластмаса), 15.01.02 (пластмасови опаковки), 15.01.03 (опаковки от дървесни материали), 19.12.03 (цветни метали) с около 53,64% и преминаване към по-висока степен – „предотвратяване“ съгласно йерархията на отпадъците; елиминиране употребата на опасни химични вещества: 2,2-бис (акрилоксиметил) бутил акрилат, триметилолпропан триакриклат и трихлоретилен.

При подготовката на проектното предложение са извършени измервания на показателите за емисии от акредитирана съгласно стандарт БДС EN ISO 17025:2006 лаборатория, като очакванията са отделяните в атмосферата емисии да намалеят с 20,03%.

Автор на интервюто:
Екатерина Николова, главен редактор на списание Полиграфия

Интервюто за пръв път е публикувано на уеб страницата на списание Полиграфия и в брой 01.2020 на печатното издание.

 

Повече за Печатница Дарс
Висококачествен листов и ролен офсетов печат. Дигитален ролен печат. Продукти: Самозалепващи етикети – двулицеви, двулистови и многолистови; Кутии – BiB (Bag in box), подаръчни картонени кутии, Pet Pack; Етикети на пачка; Книжки на конец (свитъци); Гърловини (насадки); Скреч картички.

Профил на печатница Дарс в каталога Полиграфия Инфо

 

Полезно:

Фирми в България предлагащи печат на етикети.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.