…твърдя, че рекламният бранш не само е в подем, той се разраства все повече и за това говорят именно цифрите на рекламните бюджети

2096
…твърдя, че рекламният бранш не само е в подем, той се разраства все повече и за това говорят именно цифрите на рекламните бюджети

Реклама Експо 2007
Интервю с г-жа Вихра Огнянова
Прим Дизайн

За поредна година се провежда едно от най-престижните български изложения Реклама Експо в НДК. Какъв е интересът на фирмите тази година?

За XVII-ти път у нас се организира най-престижното събитие в рекламния бизнес – с акцент върху визулните комуникации и графичния дизайн – РЕКЛАМА ЕКСПО 2007, което ще се проведе от 9 до 12 октомври т.г. в Националния дворец на културата, София. Неговите организатори – Прим Дизайн и НДК имат амбицията отново да съберат стотици специалисти в областта на рекламата от страната и чужбина. И броят на записалите се вече участници наистина подвърждава големия интерес към събитието – до сега (07.09.2007) са се записали вече над 150 фирми.

Колегите са привличени на РЕКЛАМА ЕКСПО 2007 не само от възможността да се съберат на един голям форум, превърнат в място за обмен на творчески идеи и нови технологии. Те очакват с интерес традиционния конкурс за наградите на РЕКЛАМА ЕКСПО, на който ще бъдат показани постиженията в рекламната сфера от последната година, очакват дискусионната програма на изложението, в рамките на която отново на дискусии по актуални теми, семинари, презентации на компании, нови технологии и продукти ще се обсъждат новите тенденции в развитието на рекламата.

За големия интерес към този авторитетен професионален форум говори и профилът на участниците – той обхваща десетки компании от всички сфери на рекламата, а в конкурсната програма са включени, както оригинални идеи и творчески решения, така и производители на рекламни продукти. В числото на гостите и участниците са водещи рекламни, маркетинг и ПР агенции, национални и частни медии, производители и дистрибутори на продукти и материали за реклама, рекламодатели, представители на АРА – България, Българската търговско-промишлена палата, Софийската търговско–промишлена камара и други професионални и браншови организации.

За нас като организатори е важно, че интересът на фирмите, които продължават да се записват за участие в РЕКЛАМА ЕКСПО 2007 е продиктуван наистина от желанието им да позиционират своето място на на пазара, да преценят конкуренцията, да представят пълният обем на своите продукти и услуги, да обменят актуална информация, да спечелят нови клиенти. И разбира се, не на последно място –  да популяризират името на фирмата или продуктите си, защото тук посетителите, гостите и участниците са водещи имена в рекламната индустрия – според проучванията ни, над 80% от тях посещават изложението за да проучат новите продукти и услуги.

Рекламистите очакват с нетърпение лекциите и дискусиите с изявени наши и чужди специалисти. С кого ще ни срещнете тази година?

В рамките на миналогодишната ни дискусионна програма участваха десетки рекламни специалисти, експерти, бизнесмени, преподаватели и студенти по реклама и графичен дизайн и др. Дори ние като организатори бяхме изненадани от интереса, който предизвикаха темите, свързани, както с най-добрите рекламни  постижения  в  бизнеса, така и с най-актуалните му проблеми.

В дискусиите и семинарите, посветени на „Маркетинговите комуникации на мястото на продажбите”; „Календарите – печеливша маркетингова комуникация”; „Външната реклама – между печелившата стратегия и губещата естетика”; „Дизайн и реклама”; „Поставянето на продукта (Product Placement)”; „Заблуждаващата и подвеждащата реклама в България – проблем на потребителите”; „Българският дизайн – интеркултурни проблеми и перспективи”;; „Мениджмънт на дизайна в рекламните комуникации” и др. взеха участие и много представители на държавни и неправителствени организации.

Разбира се, сред най-интересните беше презентацията       „Icograda: Международна перспектива на дизайна”, тъй като за първи път по покана на Прим Дизайн партньор на РЕКЛАМА ЕКСПО беше The International Council of Graphic Design Associations (ICOGRADA). Това е най-авторитетната международна професионална организация, която обединява националните организации по графичен дизайн. Подкрепата на РЕКЛАМА ЕКСПО като най-престижното събитие в рекламния бизнес у нас от тази международна организация е признание за професионалната работа на организаторите на форума. Това е признание за приноса на РЕКЛАМА ЕКСПО  в областта на визулните комуникации и графичния дизайн в рекламата. Самата Бренда Сандерсън – изпълнителен директор на  Icograda, днес ръководи защитата от страна на международната организация на ценността на комуникационния дизайн и изгражда стратегически партньорства, които подкрепят целите на Icograda. Тя е бивш вицепрезидент на Обществото на графични дизайнери на Канада (GDC).

За участие в дискусиите ни тази година ще поканим представители на АРА, САБ, СБХ, БТПП,  БСК, Столична община и др.; наши партньори от най-авторитетните професионални организации в областта на рекламата, дизайна, компютърните технологии, визуалните комуникации и др.; изследователи, преподаватели и студенти от най-големите български университети от цялата страна и др.

В момента уточняваме окончателните теми в семинарната програма, в която отново модератори ще бъдат известните специалисти проф. д-р Христо Кафтанджиев – експерт по визуални комуникации във Факултета по журналистика и масови комуникации към СУ „Св. Кл. Охридски”; доц. д-р Соня Алексиева – PR консултант и преподавател в НБУ по пъблик рилейшънс, реклама и бизнескомуникации; Стефан Серезлиев  – графичен дизайнер, изследовател и преподавател, който работи в областта на професионалната практика и висшето образование по графичен дизайн, визуални комуникации и реклама.

В рамките на РЕКЛАМА ЕКСПО 2007 отново сме поканили за участие нашите професионални партньори от Асоциацията на рекламните агенции – България, за да презентира наградите на Осмия фестивал на АРА (ФАРА), който се провежда непосредствено преди нашето изложение през септември т.г.

Миналата година имаше интересна демонстрация на дигитална печатна машина на Ксерокс. Предвиждате ли подобни прояви на тазгодишното изложение?

Надяваме, че и тази година възможностите за срещи и обмяна на идеи между професионалистите ще допринесат за още по-сериозното развитие на рекламната индустрия.
Съпътстващата програма се променя всеки ден, тъй като записванията все още продължават. Темите на различните презентации ще бъдат публикувани след 20 септември в сайта на РЕКЛАМА ЕКСПО 2007, (www.reklamaexpo.com)

Започва и голямата надпревара за конкурсната програма на Реклама Експо. Бихте ли споделили малко информация от кухнята – какъв е интересът тази година, имате ли вече интересни проекти? Нека отново да напомним крайните срокове за участие.

Както е известно в програмата могат да участват всички, регистрирали представяне в рекламния салон и/или са заявили участие в конкурсната програма. Всеки участник има право да участва във всички раздели. За участие в конкурса се приемат само проекти, реализирани между предшестващото и настоящето изложение. Редовните ни участници и партньори знаят, че всички материали за участие се приемат до деня преди официалното откриване на изложението – 9 октомври. Кулминация на изложението е представянето на всички номинирани материали на заключителния спектакъл на фестивала, който отново ще бъде излъчен директно по БНТ. Тази година той ще бъде на 12 октомври 2007 г., по време на който се бъдат връчени Годишните награди на РЕКЛАМА ЕКСПО и разбира се – наградата „Златният петел”, символът на изложението.

Известни са основните категории в конкурса: ДИЗАЙН – ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН; ПРОСТРАНСТВЕН ДИЗАЙН; НЕРЕАЛИЗИРАНИ ПРОЕКТИ; УЕБ ДИЗАЙН; РЕКЛАМА – ТВ РЕКЛАМА; РАДИО РЕКЛАМА; СТИМУЛИРАНЕ НА ПРОДАЖБИТЕ; МУЛТИМЕДИА; РЕКЛАМНА ФОТОГРАФИЯ;  НОВИ ТЕХНОЛОГИИ И ПРОДУКТИ; ВЪНШНА РЕКЛАМА; ПРОМОЦИОНАЛНИ ПРОДУКТИ; СУВЕНИРИ; ПЕЧАТНА РЕКЛАМА; ОРИГИНАЛЕН ПРОДУКТ. Сред специалните награди на форума са – награди за РЕКЛАМОДАТЕЛ; на СЪЮЗА”ПРОИЗВЕДЕНО В БЪЛГАРИЯ”; за МЛАД АВТОР. Миналата година ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА РЕКЛАМА ЕКСПО се присъди на РА „Андреа” за цялостно представяне на 16-то изложение Реклама Експо 2006.

Тази година специални изненади за победителите в конкурсите подготвят нашите партньори – Филиптур, туроператор, (ексклузивен представител за България на Pullmantour, Spain) и Спа комплекс Петрелийски, Огняново.

През последните една-две години се забелязва подем на рекламния бранш, все повече издания се появяват на пазара, рекламните бюджети се увеличават. Според Вас количеството доведе ли до повече качество?

Нещо повече – твърдя, че рекламният бранш не само е в подем, той се разраства все повече и за това говорят именно цифрите на рекламните бюджети. Но след приемането на  България в ЕС на рекламния пазар се забелязва се само подем и окрупняване, но и все по-бързо навлизане на световни компании в рекламата. Това означава, от една страна – реална и здравословна за българската реклама сериозна конкуренция в бранша, а от друга – сравняване на професионализма и възможностите на българските рекламни специалисти с най-добрите международни практики и тенденции.

За екипа на Реклама Експо 2007 на това изложение ще бъде интересно именно как тази нова и конкурентна за България рекламна ситуация ще се отрази на качеството и развитието на рекламния пазар. Радваме се, че сред нашите участници са специалистите и дизайнерите в рекламата, които залагат в творческата си работа на качеството и се надяваме именно на Реклама Експо 2007 да покажем част от това качество на българската рекламна индустрия като цяло.

Тази година ще изненадате участниците с още един конкурс. Ще разкажете ли повече за него?

Нашата съвместна инициатива – конкурса за ДИЗАЙН НА ПЕРИОДИЧНИ ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ е плод на желанието ни да се заговори повече за ролята на дизайна. В случая важното е не кои са участващите печатни медии, а доколко графичният дизайн заема сериозно място в българската преса.  Всички медии имат освен информационна и възпитателна роля, всеки ден ни залива море от информация, нека има и малко естетика в него.
Тази класация няма формален характер, журито са читателите, участниците в изложението, всички които имат отношение към графичния дизайн и типографията.   Надяваме се на една непредубедена оценка за визията на поне част от най-разпространените български печатни издания.

Интернет портал за печатни технологии.