Това е 18-то издание на Реклама Експо, може да се каже че се нареждаме сред „големите” вече.

1643
Вихра Огнянова, Прим дизайн
Организатор на Реклама Експо
6-9 октомври 2008


За поредна година се провежда Реклама Експо, колко са фирмите, които ще видим тази година?
Това е 18-то издание на Реклама Експо, може да се каже че се нареждаме сред „големите” вече. От 2-3 години участниците са около 170 компании от всички сектори на рекламната индустрия. Новото тази година са няколко сериозни чужди фирми, които участват за първи път: M.I.P. Group. е компанията, която организира търговския панаир REKLAMA, POLYGRAF в чешката столица Прага. Панаирът е създаден през 1993 г. и представя компании в областта на маркетинговите комуникации, дизайн, печат и предпечат, светлинна и външна реклама, производство и търговия с материали, машини и оборудване за рекламата, специализиран софтуер, широкоформатен печат, рекламни сувенири. Marins, световният лидер в производството на мобилни дисплеи Lama и френската компания PIXIKA, водеща фирма на европейския пазар за дигитални рекламни продукти също са сред новите участници.

Тази година на drupa 2008 забелязахме силно присъствие на фирми, които предлагат дигитален печат и всичко свързано с него. При изложителите на Реклама експо наблюдава ли се тази тенденция?
Трудно ще се намери фирма свързана с печатарската индустрия сред участниците, която да не предлага дигитален печат. Тенденцията е валидна в пълна степен и тук.

Тази година сменяте генерално концепцията на програмата от презентации и лекции. Би ли ни разказала повече?
Идеята на семинара е да предлага ценна информация и полезни решения. Третира практически въпроси, които са интересни за участниците в Реклама Експо, за представителите на бизнеса, за маркетинговите отдели на компаниите.  

Как да изградим своята корпоративна идентичност, да я запазим или да я променим, какви са финансовите измерения и реалните ползи от промяната; Към кого да се обърнем; Какво да изискваме; Какво да очакваме; Business to business комуникациите – как да общуваме с бизнес партньорите си и с потребителите на стоки и услуги; Как да направим успешна презентация; Новите технологии в печатарската индустрия; Участията в изложения у нас и по света, как да избегнем слабите места, за да спестим време и пари – това е една малка част от темите, които ще бъдат обсъждани.

За втора година се провежда конкурс за дизайн на периодични печатни издания. В момента тече гласуване – как се развива този проект според теб?
Този конкурс свърши нелоша работа още с първото си издание – предизвика коментари, някои положителни и доста критични. Това беше и нашата идея – да се замислим, да заговорим за дизайна на изданията, които виждаме ежедневно.

Медиите са сериозна институция и нейните послания не могат да се пренебрегват. Освен със съдържанието си те влияят и с външния си вид. Когато хората виждат всеки ден една грозна корица, с неподходящ шрифт и сбъркана композиция те постепенно свикват с нея и престават да обръщат внимание. Това е един чудесен начин за «узаконяване» на лошия вкус.

Не е случайно силното участие на списанията тази година. Там ролята на дизайна традиционно е по-силна. При вестниците, с някои изключения, ситуацията е по-различна. Оптимистичен е фактът, че част от издателите отказаха участие, тъй като планирали промяна на дизайна. Ако поне в известна степен ние сме провокирали подобни решения, то ДА, този проект се развива наистина много добре!

Какви са заявките за участие в конкурсната програма тази година? Има ли нови попълнения в журито?
Сред миналогодишните участници имаше впечатляващи проекти. Надявам се тенденцията да се запази. Заявки за конкурсите се приемат до откриването на изложението и още е рано за коментари.  
Работата на журито е много напрегната, само в рамките на четири дни трябва да отсее най-добрите. Председател отново е Иво Николов, управител на Креа Дизайн. Новите хора са Ани Димитрова, Директор „Маркетинг и реклама“ на БНТ и Димитрина Христова, директор “Маркетинг” на в. ”Стандарт”.

Интернет портал за печатни технологии.