Формула на успеха – Костадинка Димитрова, Sixfingers

1295
Костадинка Димитрова, Sixfingers

Sixfingers е малка рекламна агенция на две години. Два пъти за тези две години успяха с лекота да грабнат Златния петел на Реклама Експо. Тази година преди церемонията за закриването на Реклама Експо се връщаха в София с още една награда – от Пловдивски панаир.
Костадинка е работила в няколко големи рекламни агенции в България, след това завършва магистратура в Милано и отново се връща у нас.
Родена е на 15 февруари и съдийката, с име Костадинка и родена на същата дата придвижила делото за регистрация на фирма Sixfingers за отрицателно време, ей така като подарък.

Появихте се с гръм и трясък и обрахте наградите на Реклама Експо. Доста силен старт за Sixfingers. Как ви се отразиха тези признания?
Костадинка: Не мисля, че трябва да се самозабравяме заради тези награди. Всичко стана доста бързо, защото преди това си дойдохме от Пловдивски панаир с награда за щанд /щанд на фирма Кльокнер-Металснаб АД, награда за най-добър експозиционен дизайн/, който бяхме изградили. За мен обаче е важна най-вече добрата работа и отношенията с клиентите. Ние сме бутикова фирма и в работата си се стремим към безкомпромисно ниво.

Колко души сте във вашата бутикова фирма?
Костадинка: Седем души сме, всъщност в момента шест – имаме колежка по майчинство. Предпочитам да си останем в малък състав. Нямам за цел да се изживявам като шеф. Аз работя наравно с хората си, почти 80% от идейните проекти са мое дело. Между другото на визитката на всеки от нас под длъжността му е написано в допълнение „работник“. Един клиент обича да използва израза „дистанционен роб“ – правиш всичко възможно да обслужиш добре клиента и той да се чувства добре. /смее се/ Дясната ми ръка е моята колежка Силвия, за която първоначално си мислех, че е малко темерут /смее се/, но се оказа, че аз не мога без нея – тя се занимава с клиентите, с поръчките, с всички технически детайли. И макар да сме малък екип, аз не искам да ставаме големи. Работила съм в големи рекламни агенции – хората се задушават на такива места.

Лесно ли намираш хора за креативната част от проектите?
Костадинка: Трудно се намират наистина добри дизайнери. Излизайки от НХА си мислиш, че си дизайнер. Истината е, че изобщо не си готов за истинската работа. Повечето дизайнери тръгват по големите агенции, за да натрупат достатъчно проекти за автобиографията си. Голяма част от тях вече са емигрирали или тук таме са останали таланти, чиято работа се обезличава в големите агенции. При творческите личности (особенно при дизайнерите) се наблюдава моделиране на работата им. Много трудно се съхраняват те самите, често се налага да се боря да изтрият натрупан ”опит”, който ги обезличава.

Много от добрите дизайнери са и доста егоцентрични…
Костадинка: Мисля си, че трябва да разбираш клиента и да можеш да му предложиш нещо, не да го променяш. Вярно, има клиенти, на които отказваме, защото има някои лични норми, които не мога да пристъпя. Но има и кампании, които бих направила безплатно, толкова ми харесват продуктите. Например, ПР агенцията Фрутс оф адвъртайзинг (логото им има награда от миналата година. Или трез- компания за асансьоростроене

Работата ви е свързана с много творчество. Как организираш хората?
Костадинка: Важното е всеки да си свърши работата. В офиса почти не се събираме и често стои празен. Не е нужно да си по осем часа на работа, за да си вършиш работата.Завършила си магистратура в Милано, работиш в България и то добре. Мислила ли си да работите за клиенти в чужбина?
Костадинка:
Категорична съм, че не сме готови още за чужд пазар. Като криейтив сме на ниво, но можем да мислим за чужбина след две години. У нас се получава куриозната ситуация студиото да се моли на подизпълнителя да свърши нещо нестандартно. На чужд клиент не можеш да дадеш най-обикновена мостра. Аз съм работила и от страната на подизпълнителя, важно е човек да разбира от производство, за да си върши добре работата, но мисля, че все още не сме готови за чужд пазар. България е доста интересно място. Аз мисля, че тепърва ще се случват интересни неща тук.
А гаранция за това са борещите се и оптимистично настроени млади хора, кото не се страхуват. Мисля, че аз и моят екип сме точно такива.

Деси Тодорова
www.prepressbg.com

Интернет портал за печатни технологии.