Формула на успеха – Костадинка Димитрова, Sixfingers

1236
Spread the love

Костадинка Димитрова, Sixfingers

Sixfingers е малка рекламна агенция на две години. Два пъти за тези двегодини успяха с лекота да грабнат Златния петел на Реклама Експо. Тазигодина преди церемонията за закриването на Реклама Експо се връщаха вСофия с още една награда – от Пловдивски панаир.
Костадинка е работила в няколко големи рекламни агенции в България,след това завършва магистратура в Милано и отново се връща у нас.
Родена е на 15 февруари и съдийката, с име Костадинка и родена насъщата дата придвижила делото за регистрация на фирма Sixfingers заотрицателно време, ей така като подарък.

inline_970_http://prepressbg.com/images/pano_SIXFINGERS_1%20copy.jpg

Появихте се с гръм итрясък и обрахте наградите на Реклама Експо. Доста силен старт заSixfingers. Как ви се отразиха тези признания?
Костадинка: Не мисля, че трябва да се самозабравяме заради тезинагради. Всичко стана доста бързо, защото преди това си дойдохме отПловдивски панаир с награда за щанд /щанд на фирма Кльокнер-МеталснабАД, награда за най-добър експозиционен дизайн/, който бяхме изградили.За мен обаче е важна най-вече добрата работа и отношенията с клиентите.Ние сме бутикова фирма и в работата си се стремим към безкомпромиснониво.

Колко души сте във вашатабутикова фирма?
Костадинка: Седем души сме, всъщност в момента шест – имамеколежка по майчинство. Предпочитам да си останем в малък състав. Нямамза цел да се изживявам като шеф. Аз работя наравно с хората си, почти80% от идейните проекти са мое дело. Между другото на визитката навсеки от нас под длъжността му е написано вдопълнение „работник“. Един клиент обича да използваизраза „дистанционен роб“ – правиш всичко възможнода обслужиш добре клиента и той да се чувства добре. /смее се/ Дяснатами ръка е моята колежка Силвия, за която първоначално си мислех, че емалко темерут /смее се/, но се оказа, че аз не мога без нея –тя се занимава с клиентите, с поръчките, с всички технически детайли. Имакар да сме малък екип, аз не искам да ставаме големи. Работила съм вголеми рекламни агенции – хората се задушават на такиваместа.

Лесно ли намираш хора закреативната част от проектите?
Костадинка: Трудно се намират наистина добри дизайнери. Излизайки отНХА си мислиш, че си дизайнер. Истината е, че изобщо не си готов заистинската работа. Повечето дизайнери тръгват по големитеагенции, за да натрупат достатъчно проекти за автобиографията си.Голяма част от тях вече са емигрирали или тук таме са останали таланти,чиято работа се обезличава в големите агенции. При творческителичности (особенно при дизайнерите) се наблюдава моделиране на работатаим. Много трудно се съхраняват те самите, често се налага да се боря даизтрият натрупан ”опит”, който ги обезличава.

Много от добритедизайнери са и доста егоцентрични…
Костадинка: Мисля си, че трябва да разбираш клиента и да можеш да мупредложиш нещо, не да го променяш. Вярно, има клиенти, на коитоотказваме, защото има някои лични норми, които не мога да пристъпя. Ноима и кампании, които бих направила безплатно, толкова ми харесватпродуктите. Например, ПР агенцията Фрутс оф адвъртайзинг (логото им иманаграда от миналата година. Или трез- компания за асансьоростроене

Работата ви е свързана смного творчество. Как организираш хората?
Костадинка: Важното е всеки да си свърши работата. В офиса почти не сесъбираме и често стои празен. Не е нужно да си по осем часа на работа,за да си вършиш работата.

inline_727_http://prepressbg.com/images/pano_Catwalk_2%20copy.jpg

Завършила си магистратурав Милано, работиш в България и то добре. Мислила ли си да работите заклиенти в чужбина?
Костадинка:
Категорична съм, че не сме готови още за чужд пазар. Като криейтив смена ниво, но можем да мислим за чужбина след две години. У нас сеполучава куриозната ситуация студиото да се моли на подизпълнителя дасвърши нещо нестандартно. На чужд клиент не можеш да дадешнай-обикновена мостра. Аз съм работила и от страната на подизпълнителя,важно е човек да разбира от производство, за да си върши добреработата, но мисля, че все още не сме готови за чужд пазар. България едоста интересно място. Аз мисля, че тепърва ще се случват интереснинеща тук.
А гаранция за това са борещите се и оптимистично настроени млади хора,кото не се страхуват. Мисля, че аз и моят екип сме точнотакива.

Деси Тодорова
www.prepressbg.com

Биографична информация