In Memoriam – Формула на успеха: Найден Атанасов, дигитална печатница Фреш Дизайн

1823

In Memoriam – 25.10.2021.

Найден не се описва като управител или изпълнителен директор. Казва, че на визитката му пише „гражданин на света“, защото не е важно да пише управител, а хората под теб да те чувстват като такъв. Прави впечатление на човек на крайностите. Казва, че за него съществува само черно или бяло, само „Да“ или „Не“.  Думата „Може би“ не съществува.

Сам се описваш като човек на крайностите. Лесно ли работят подчинените ти с теб?
Найден: Обичам да давам свобода на хората и те сами да си определят приоритетите. За съжаление, това трудно се постига от повечето служители. Досега в екипа ни е имало само 4-5 души, които са го постигнали. Малък детайл – всички те са работили в чужбина. Казвам го, защото и аз съм работил в чужбина и знам как се спазват правила. Работил съм в Чехия и за една година съм се договарял с работодателя си само веднъж. През това време не ми се е налагало да питам за заплата, нито пък той да прави забележка за работата ми. Много малко хора в България работят така. Аз винаги давам 100% кредит доверие, което не е добре. Понякога мога да съм безкрайно учтив, понякога – безкрайно вулгарен, защото за мен в работата има „Да“ или „Не“. Със сигурност не се работи лесно с мен. А и днес съм малко афектиран, защото вчера освободих един колега. През лятото персоналът беше 19 души, сега са девет. Два пъти досега, от началото на Фреш дизайн, съм сменял целия персонал на фирмата и съм започвал от начало. Няма работно място, на което да не мога да седна във Фреш Дизайн /добро или лошо/.

Как работиш с клиентите си?
Найден: Винаги предлагаме лично отношение към клиента. Спазвам обещаните срокове. Правил съм неща за някои от клиентите си под себестойността им, но те след това са ми връщали това стократно с поръчки. Понякога рискувам, за да помогна на клиента. Принципът ми е: Ако можеш – помогни. Ако можеш да не вредиш – недей. Никога няма да забравя преди пет години една случка. В разгара на Коледна кампания ни обраха офиса. Липсваха пари, компютри, поръчките на всичките ни клиенти. Започнах да звъня на всеки клиент и по спомени да възстановяваме информацията кой какво е поръчал и какво ни дължи. Тогава само един клиент от всичките ни изпрати аванс по бъдещи поръчки с единствения въпрос: „Това ще стигне ли засега?“ Такива неща не се забравят никога.

На пазара има един сегмент от клиенти, които търсят най-ниската цена и много често печатниците свалят цените си заради тях. Ти на какво мнение си за тази практика?
Найден: В момента има ценова война на пазара на дигиталния печат. Много колеги научиха клиентите, че могат да свалят цените под себестойността на продукта си. Аз също мога дълго да работя по този начин, но това е грешна политика. Рядко влизам в ценови войни и много скоро тези, които работят по този начин ще разберат, че грешат. Има много начини да предлагаш гъвкави цени за клиените си – бонуси, отстъпки за обем, разсрочени плащания и т.н.

Всички очакват световната икономическа криза да се отрази и у нас. Според теб как стоят нещата в момента?
Найден: В момента кризата в бранша е малко като кризата в курортите – в началото на сезона всички се оплакват, че е слабо, но на следващата година продължават да работят. Това, че големите клиенти са свили бюджетите си не е толкова страшно. Има много по-малки клиенти, които правят обороти. А когато твоите клиенти те препоръчват, другите идват сами. В тази връзка смятам, че на този етап Фреш дизайн няма нужда от публично представяне, от участия в изложения и всякакви прояви от този тип. Най-добрата референция за нас е, че нашите клиенти ни препоръчват на  други клиенти без да заявяваме претенции, че сме голям дигитален център, че сме много големи или подобни неща, за които много фирми обичат да се представят.

Какви качества ти трябваха, за да изградиш Фреш дизайн като фирма и да я развиваш всеки ден?
Найден: В работата си проявявам предвидливост и коректно отношение. Дай ми задача за решаване – това мога да правя. Развивам Фреш дизайн, както всички други развиват бизнеса си. Ние имаме iGen–3 110 , другите имат други машини. Това съм си позволил, това мога. Иначе като човек, понякога съм наивен, защото търся доброто в човека, макар не винаги да е лесно. Едно голямо дете съм аз /смее се/. Предпочитам да говоря с хората, да решаваме нещата, без да водим политика на въздействие, манипулация и надмощие. Затова и няма да ме видиш в костюм, например. Харесва ми да съм спортно елегантен, нямам нужда да въздействам на някого с официален външен вид.

Деси Тодорова
www.prepressbg.com

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.