Формула на успеха: След първите 5 години вече имаме ясна разпознаваемост на пазара.

1874
Хари Джераси, управител J-Point.
Таня Тенова, маркетинг мениджър J-Point
Награда от Реклама Експо 2008: нестандартно представяне с щанда J-Point of View

 

Хари Джераси и Таня Тенова са интересен тандем. Той казва, че я познава от много години, но един ден му е изпратена свише по някаква работа в офиса и там е останала да работи. Тя говори за стратегията на фирмата, като нещо в което случайностите нямат място – целенасочено, премислено и с ясна и точна цел за всеки детайл. В офиса винаги има много хора, които работят. Първото впечатление е, че преобладават усмихнатите млади дами. Но, ако се разходи човек из работните площадки ще види, че не са само дами. Но служителите наистина са усмихнати и са много – 115 души.

J-Point е на пазара вече пет години. Малко преди рождения ви ден дойде и специалната награда от Реклама експо за щанда J-Point of View. За Вас лично важни ли са подобни награди?

Х. Джераси: Поласкан съм. Това е мотавация за колектива и всички са много горди. Тази награда идва и на петата ни годишнина, показваме се като зрели хора и в този момент признанието на журито на Реклама Експо е много важно за нас. Днес точно си говорех с Таня, че след пет години фирмата е като автомобил, който вече се движи стабилно на четири гуми, но все още е кабрио. Нямаме си собствен дом, но и това ще стане.

Т. Тенова: Признанието от авторитетното жури на Реклама експо беше важно за мен, защото беше много мотивиращо за екипа. А всички ние очаквахме тази награда, имахме нагласата да спечелим, защото представихме възможностите на технологиите с които работим в реална среда, и по начин, какъвто се показва за първи път на българско изложение. Както знаете, това беше съвместна инициатива на J-Point, Реклама Експо и списание ProGrafica. Доволни сме от начина по който се представихме и смятаме, че заслужаваме и двете награди, които получихме.

Г-н Джераси, как предпочитате да работите с подчинените си в J-Point – да сте винаги в процеса, дори оперативно или делегирате права и задължения и да следите само резултатите?

Х. Джераси: Преди пет години правех всичко във фирмата. Благодарение на моя съдружник Росен Кръстев, който ми даде условията да правя това, което умея. Доведох екип, участвах във всеки процес във фирмата. Но с времето J-Point се разрастна, всяко звено си има ръководител и аз вече не се меся в търговския и производствения процес. Разбира се, знам какво се случва, всеки ден се срещам с ръководителите, но мина времето, когато аз вземах дейно участие. В цирка нали знаете, има едни жонгльори, които въртят много чинийки едновременно. Може да се каже, че при нас аз правя това. В началото доведох 12 души екип, сега вече сме 115 души. Радвам се, че с Таня се намерихме отново. Компанията вече има свой стил и облик. Моите функции са вече социални и политически /смее се/. Няма да е пресилено, ако кажа, че в J-Point почти няма текучество.
Стараем се да правим нещата така, че хората да се чувстват оценени и сигурни. Осигурили сме ежегодни медицински прегледи за служителите спрямо рисковите групи.От началото на годината ползваме услугите и на психоаналитик. Всяка година правим тиймбилдинги. Така, че аз отдавна съм делегирал задължения и отговорности. Важно е да оставиш човека и да му създадеш възможност да развие способностите си.На фона на огромното текучество в бранша, при екип от 115 души, това звучи впечатляващо. Опит и доказани професионални качества ли търсите в хората, които наемате или предпочитате да обучавате персонала си?

Т. Тенова: Да, търсим и се опитваме да привлечем такива хора в екипа. В нашия случай първият екип, който създаде J-Point дойде покрай и заради Хари и 30 годишния му опит в бранша. Те създадоха твърдата почва.
Хората с умения наистина са малко, а хората с умения, които искат да ги развият и да ги предадат на останалите са още по-малко. За всеки мениджър, дори и на средно ниво е ясно, че бизнесът и образователната система са на различни планети. И едните и другите има много какво да направят. Защо не го правят? Няма предпоставки. Многократно сме се опитвали да създадем по-тясна връзка с Техникум по полиграфия, за да привлечем хора с теоретична подготовка и да им дадем възможност да се реализират в практиката. Оказва се, че теоретичната подготовка, която имат е базирана на технологии, които са били актуални преди десет години. Учебните заведения са изостанали фатално от това, с което разполага бизнеса и не са в състояние да подготвят адекватни кадри.

Х.Джераси: Първите ни хора са обучаващият фактор. През тях минава всеки нов човек, който постъпва на работа. Разбира се, и ние сме имали трудни моменти, докато всичко се изглади. Започнахме с 1 машина, а сега имаме 9 с цялото прилежащо оборудване към тях. Очакваме десета машина. А работим в условията на тежка конкуренция, което не винаги е от полза за бранша.

J-Point се отличава с доста интересни кампании /Интернет реклама в ICQ, партньорство с ФАРА, щандът, за който спечелихте специална награда/. Къде се раждат идеите за тези кампании?

Т. Тенова: От самото начало подчинихме изграждането на марката J-Point на по-иновативните начини за комуникация с клиента. Идеите за кампаниите се раждат в малкия маркетингов екип. Разбира се, използваме услугите на дизайнери, които да облекат идеите във визии, отправящи желаните послания. Много голяма част, за да не кажа всички интересни и нетрадиционни идеи за маркетинг и реклама на марката J-Point, са плод на професионализма и ценния опит на Биляна Николова. Няма случайност в появата на бранда J-Point. Било в Интернет, било на изложения или в специализирани печатните медии.

След 5 години на пазара, с какво се отличава на пазара марката J-Point, която изградихте?

Т. Тенова: Смятам, че след първите 5 години вече имаме ясна разпознаваемост на пазара. Всеки настоящ и бъдещ клиент знае и може да разчита на професионализма, ефективността и отговорността на J-Point при изпълнение на заданията, поетите срокове и ангажименти. В дигиталния (широкоформатен и офсетов) печат сме водеща компания и с инвестициите, които направихме през тази година разширихме много пакета от услуги, които можем да предложим на клиентите си. Иновативни сме и създаваме предпоставки за развитие на бранша в посоката, в която се развива на европейските и световните пазари.

Деси Тодорова
www.prepressbg.com

Интернет портал за печатни технологии.