„Формула на успеха“: 15 години Офсет

248
Представяме ви Валентин Кръстев.
Управлява фирма Офсет вече 15 години и често прави неща, които изненадват околните. Обича да говори за работата си и да разказва за машини, хартии и технологии.

На бюрото на Валентин Кръстев винаги има отпечатъци от последните поръчки, които се правят в цеха.  В стаята, наред с наградите от различни изложения, са подредени детски снимки в малки рамки. До работните аксесоари стои и детска раничка с апликация от филма „Колите“. Това придава уют на стаята, за която твърди, че е разхвърляна.

В бранш, в който много хора се опитват да си правят всичко сами, неговата формула за успех е Офсет да предлага само един вид услуга, но по най-добрия начин. „По-добре да се прави едно нещо, но качествено и професионално,“ е неговото мото в работата.

Как започнахте преди 15 години?

Валентин: Искам преди всичко да отдам почит и да отредя специално място на моят баща Георги Кръстев, който е основател на фирмата и със своя голям житейски и професионален опит беше опора и двигател за нашето развитие.  
През 1993 година искахме да направим фабрика за опаковки. Много хора умееха да печатат, но много малко хора знаеха как се правят опаковките. В началото нещата не вървяха много добре, защото не се обръщаше внимание на качествената опаковка. Беше различно от сега, когато пазарът вече е развит, конкуренцията е голяма, все повече се инвестира в качествени рекламни материали. Тогава решихме да направим една стъпка нагоре и да се насочим към довършителната обработка. А за да правиш „лустрото“ при тези материали се иска много сериозна подготовка и опит в полиграфията. Трябва да познаваш целия процес – хартии, мастила, материали. Научихме се и на много неща с годините, но черпехме опит от западните фирми в този бранш. Обичам да пътувам, посещавам много изложения, особено за луксозни опаковки и винаги търся новостите, които се предлагат на този пазар. Всъщност идеите и вдъхновението идват и на много изложения, които не са пряко свъзрани с бранша. Вече имаме изграден собствен почерк и сме щастливи за признанието, което получаваме от българските и чуждестранните партньори.

С какъв екип работите?

Валентин: Тъй като съм около 30 години в бранша, наех колеги и познати, в чиито качества съм сигурен. По принцип затруднения при намирането на кадри има – например кадрите  от Техникума по полиграфия, както и от ХТИ не са много, а и малко от тях продължават работа в бранша. Ние се крепим на старите майстори, които предават занаята. Самите ни майстори, макар и с много богат опит и познания в полиграфията, също трябваше да се учат, защото всичко, което предлагаме е ново и си трябва новаторско мислене и запознаване с технологията. Самият аз съм се учил от А и Б. Мога да работя на абсолютно всяка от машините в цеха и това много ми помага сега да ръководя процеса на работа в цялата фирма и да работя с 50 души персонал. Това, например ме научи, че при нас не винаги най-скъпото е най-доброто. Първата машина, която ни предложиха за частично и цялостно лакиране беше на двойна цена, от тази, която избрахме. А решението взех след 15 минутен разговор с инженера. Преспах една нощ и се оказа, че съм постъпил правилно – в момента това е най-добрата машина в света.

Действате доста смело и някак обратно на тенденциите на пазара…

Валентин: Когато решихме да се специализираме само в облагородяването на печатна продукция, имаше колеги, които съвсем открито ми казаха, че съм луд и че няма да има работа за такова нещо. Но ние решихме да спазим принципите си и да се следваме западните тенденции – да сме профилирани и да правим само едно нещо, но прогресивно и качествено. Разбира се, търсенето на различните пътища не винаги е било лесно. Беше трудно да се научат клиентите, че такава фирма има място на пазара. Както се казва, и ние сме минали през калта и не всичко ни е вървяло по мед и масло, но ако не кривнеш от правия път, няма да откриеш твоята пътека.
Хубаво е, че в облагородяването на печатната продукция има прогрес, за разлика от офсетовия печат, например. Ето, ние предлагаме метализирани хартии. Досега хартиите бяха мат, гланц, злато и сребро. В момента имаме хиляди фолиа, които могат да облагородят обикновената хартия на три пъти по-ниска цена. А това е само един малък пример. Идеята ни е да не спираме дотук, а да покажем още много нови технологии и материали.

Напоследък има все повече семейни фирми в бранша, вие сте една от тях. Какви са плюсовете и минусите в този модел на работа?

Валентин: При нас този модел има повече предимства. Съдружник съм с моята сестра Мариана Владимирова, която е също с полиграфическо образование, добър икономист и най-вече съмишленик в предизвикателствата. Но роднинството не дава предимства. Работата си е работа и тя трябва да се върши еднакво добре от всички.

А успявате ли да затворите вратата на офиса и да не носите работата у дома?

Валентин: Категорично не! Няма как да не я занесеш вкъщи, особено, когато имаш лаптоп, Интернет и телефон. Денят ти може да започне с първото обаждане в 7 сутринта и да завърши с последния имейл в 12 вечерта.

Какво искате да оставите на децата си? Имате ли амбиции да наследят бизнеса?

Валентин: Аз и да имам амбиции, важното е какво искат те. И тъй като материалната страна е преходна… увереност, независимо с какво ще се занимават. Аз се радвам, че синът ми и дъщеря ми завършиха образоването си и вече работят с нас. Времето ще покаже.

За фирма Офсет ЕООД:
Офсет е водещата фирма в страната специализирана в облагородяване на печатната продукция. Оборудвана е с нови, компютъризирани, най- високотехнологични машини за цялостно и частично лакиране , студено ламиниране и топъл печат.

Интернет портал за печатни технологии.