Целта ни е да помагаме на хората да се образоват и да трупат качествени знания, които да доведат до по-доброто им трудово възнаграждение.

2212
Име: Димитър Митев
Длъжност: управител на издателство СофтПрес
Интереси: компютърна 2-3D графика, електроника, технологии
В работата си харесвам… разнообразието, добрия колектив и динамиката
В свободното си време… карам ски, картинг, стрелба, тенис

  1. Представете вашето издателство. 
СофтПрес е най-голямото издателство за компютърна литература в България. С богатия си опит (над 10 години) и стабилните си западни партньори успя да представи на българския читател най-стойностното от компютърната литература по целия свят. Целта ни е да помагаме на хората да се образоват и да трупат качествени знания, които да доведат до по-доброто им трудово възнаграждение.
Процеса по издаване на една книга е тясно свързан с графичния дизайн и за да подпомогнем гилдията издадохме доста книги по темата: Професионален дизайн в рекламата, Photoshop филтри, Photoshop ефекти, QuarkXPress в лесни стъпки, няколко книги за CorelDraw, Adobe PageMaker, Adobe Acrobat, Adobe Photoshop CS2 – Официален учебен курс, Adobe Illustrator CS2 – Официален учебен курс, Adobe Indesign, Цифрова фотография и др. За по-добра информираност относно настоящи и предстоящи заглавия сме направили фирмен сайт, каталог, онлайн книжарница www.soft-press.com . За тези, които искат да спестят време от дългото ровене по интернет, но да са информирани за всички нови заглавия, които излизат от печат, могат да се абонират на посочения сайт и да получават новините на електронната си поща.
  1. Разкажете повече за пазара  на специализирана литература– какъв беше той преди 10 години и как се е променил сега?
Пазара за специализирана литература преди 10 години беше по-скоро хаотичен и тепърва навлизаха новите технологии, тепърва се изграждаха търговците на литература, тепърва се изграждаха и утвърждаваха издателствата. Но сега нещата стоят съвсем по различен начин и вече всичко е канализирано и всички са си стъпили здраво на краката. Този целия процес по изграждане и утвърждаване на водещите издателства доведе до по-високо качество на предлаганата литература и по-доброто и предлагане с появата на първите частни вериги книжарници. Естествено читателите не стояха настрани от целия процес като го ръководеха чрез своя избор.  
  1. Какво е мнението Ви за онлайн продажбите на книги и по-специално на специализирана литература? Как виждате този пазар в бъдеще – ще промени ли книгоиздаването у нас?
Онлайн продажбите е един от каналите на разпространение на книгите. В момента работи много добре и непрекъснато има растеж. Все повече хора го използват, защото чрез него пестят време. Едно много важно предимство на интернет услугата е, че при търсене на книга с вградена или външна за даден сайт търсеща програма до няколко секунди резултата ти се появява на екрана. За самите издателства личните им сайтове представляват един чудесен каталог, в който може да се намери всичко, което издават подредено и структурирано. Минусът, като на всяка друга стока предлагана чрез интернет е, че не можеш да я пипнеш и да я усетиш. Затова не мисля, че пазара на 100% ще се насочи само към онлайн продажби, но определено ще го промени и раздвижи.  
  1. Има ли специализирана литература, към която специалистите по предпечат проявяват по-голям интерес? 
Основната литература, за която читателите са проявили интерес ние я издаваме и подновяваме непрекъснато с излизането на всяка версия  на продукта. Така, че оставяме избора на читателя да реши от какво има нужда и непременно да ни пише, а относно издаването СофтПрес е насреща и ще отговори на всяка необходимост и предизвикателство.
  1. Четете ли www.prepressbg.com и какво е мнението Ви за него?
Когато намеря свободно време в днешното напрегнато влизам на www.prepressbg.com да се осведомя за новостите и да посетя форума. Чета го с интерес, разгледал съм целия сайт и има доста неща, които обогатиха моите познания. Накрая след няколко посещения по различни поводи добавих сайта в секцията Bookmarks на браузъра за мое удобство.
 
 

Интернет портал за печатни технологии.