40 години от създаването на сертифициран сервиз на Xerox в България

1986

Първите сервизни техници на Xerox за България завършват първото си обучение в края на 1969 г.
Курсът е проведен в обучителния център на корпорацията в Лондон, а поводът е нуждата от професионални техници, които да обслужват копирните устройства Rank Xerox 660 и 720.

Georgi_Vatev/Текстът е по разказ на Георги Вътев, управител на Булранг./

„Компанията Xerox има желязна логика – нито едно устройство не излиза на пазара преди да има обучен сервиз,” разказва Георги Вътев, един от първите сертифицирани сервизни техници на Xerox у нас, понастоящем управител на „Булранг” – първият оторизиран сервизен и търговски партньор на Ксерокс България от 1990 г., работещ с компанията и до днес. „Преди да се пусне в продажба някое ново устройство, ние ходехме на едномесечни курсове за обучение за съответната машина.”

През 1969 г. обученията се провеждат във Великобритания. По-късно са отворени още два центъра за сервизно обучение в Източна Европа – първият в Бърно (Чехия), а по-късно и в Брашов (Румъния). Всеки курс е за конкретно устройство и завършва с практически изпит и издаване на сертификат.

Сервизът на Xerox в България започва работа през 1969 г. и е организиран от ДИП „Канцеларски Машини” – държавна фирма с национален обхват, чиято сфера на дейност е всичко, с което може да се оборудва един офис – от датници, през циклостилни и пишещи машини, до първите компютри „Правец”.

Сертифицираният сервиз на Xerox започва да функционира с двама техници в София. Пет години по-късно техниците вече са 40-50 души в цялата страна, тъй като във всеки окръжен център на „Канцеларски машини” има поне по един човек, който се занимава само с обслужване на Xerox устройства. Постепенно броят на техниците и сервизните бази се увеличава. Сервизната мрежата в страната бързо се разширява, а през 80-те само в София вече има над 40 техници.

Само година след създаването на сервиза, бройката продадени копирни устройства в България започва да расте стремително. В началото машините в страната са само две, едната е собственост на тогавашната Народна милиция – Rank Xerox 914, а другата на Балканкар – Rank Xerox 720.

Една от първите машини, произведени от Xerox – Rank Xerox standard 1385 copying machine е използвана дълги години в БАН. Тя е с ръчен механизъм и работи със селенова плака, върху която се прехвърля образа.

Xerox 813

/на снимката Xerox 813/

Българските специалисти се обучават първоначално за настолните Xerox устройства 813 и 660, а по-късно започват да обслужват и т. нар „големи машини” Rank Xerox 914 и Rank Xerox 720. Rank Xerox 914 е наречена така, защото печата върху хартия с размери до 9 на 14 инча (22,9 см на 35,6 см), а името на Rank Xerox 720 идва от броя копия на час, тоест 12 копия в минута, което е внушителна скорост за онова време.

“Машините Rank Xerox 914 бяха с много механика, без никаква електроника, само с електро-магнитни части. Нямаше чипове, всичко беше на релета, магнитни съединители и др. Затова машините бяха огромни…” разказва Георги Вътев. „Тази машина, доколкото си спомням, имаше 4-5 000 части, докато при сегашните машини частите са в пъти по-малко.”

Xerox 914

/на снимката Xerox 914/

Xerox 914 е първата копирна машина в света, работеща с обикновена офисна хартия и създадена преди точно 50 години в Рочестър, САЩ.

Xerox сервизира и произвеждани в България машини. От 1986 г. до 1989 г. в завода за пишещи машини в Пловдив са произведени около 5,000 Xerox устройства от сериите 1025, 1050, 1065, както и електронни пишещи машини и широкоформатни инженерни системи.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.