Бутилки за алкохол на хартиена основа

3369
Бутилки за алкохол на хартиена основа

Absolut са третата алкохолна марка след Carlsberg и Johnnie Walker, която изпробва хартиени бутилки. Водката Absolut ще се продава в хартиени бутилки, като част от тримесечен пилотен тест в 22 магазина на Tesco в графство Голям Манчестър, през цялото лято.

 

Absolut paper bottle хартиени бутилки
Снимка: © The Absolut Company

 

Бутилката е изработена от 57% хартия и рециклируема пластмасова преграда. Клиентите ще могат да рециклират опаковката както хартията, чрез обикновен битов отпадък. След изпитанията на хартиената бутилка на фестивали в Обединеното кралство и Швеция, това ще бъде първият път, когато такива опаковки ще бъдат използвани в търговската мрежа от глобална компания за спиртни напитки.

Растящ пазар от 173 милиарда долара

Докато настоящият пазар за бутилки на основата на влакна е малък, това означава, че има огромен потенциал за растеж. Според неотдавнашен доклад на Smithers стойността на пазара на стъклени буркани и бутилки се очаква да достигне 40 милиарда долара до 2026 г., докато пластмасовите бутилки се очаква да достигнат 133 милиарда долара до 2026 г. В момента има редица възможни приложения на хартиените бутилки, като основните цели са индустриите за напитки и лична хигиена/козметика.

Обществените предпочитания за опаковки се изместват от пластмаси за еднократна употреба към хартия и картон, и това кара компаниите за бързооборотни стоки, и напитки да създават по-устойчиви опаковки за техните марки. Например, това е накарало Carlsberg да проведе най-голямия тест на хартиени бутилки през юни миналата година. Тогава са произведени и разпространени 8000 бутилки на основата на влакна в Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Обединеното кралство, Полша, Германия и Франция.

Резултатите от тестовете на Carlsberg все още не са публикувани, но е ясно, че ще има голяма промяна към опаковки, базирани на влакна. Очакваме с интерес, но и с не малка доза скептицизъм каква е потребителската нагласа към подобен тип опаковки.

Според британската компания за хартиени бутилки Frugalpac, бутилка от рециклиран картон без добавени химикали има шест пъти по-слабо въздействие върху околната среда от стъклена бутилка и 33% намаление в сравнение с бутилка, направена от 100% рециклиран PET2. Хартиените бутилки са пет пъти по-леки от еквивалентна стъклена бутилка, водният отпечатък също е четири пъти по-малък от стъклото.

Източник: twosides

Вижте още публикации за хартиени бутилки тук.

Printguide
Printguide

Интернет портал за печатни технологии.